۸ ترفند برای بازاریابی به کمک شبکه های اجتماعی

بزرگترین چالشی که پیش روی صاحبان کسب و کارهای اینترنتی است: “افزایش ترافیک هدفمند به سمت وب سایت”. دانستن اینکه از کجا شروع کنید و چطور در بین هزاران وب‌سایت و فروشگاه اینترنتی دیگر که برای جلب توجه همان ترافیک در حال رقابت هستند یک چالش بزرگ به شمار می‎رود..

 بزرگترین چالشی که پیش روی صاحبان کسب و کارهای اینترنتی است: “افزایش ترافیک هدفمند به سمت وب سایت”. دانستن اینکه از کجا شروع کنید و چطور در بین هزاران وب‌سایت و فروشگاه اینترنتی دیگر که برای جلب توجه همان ترافیک در حال رقابت هستند یک چالش بزرگ به شمار می‎رود.

رشد بالای اینترنت در دسترس مردم به واسطه گسترش شبکه‌های تلفن همراه و اعتماد سازی دولتی در این رابطه باعث شده است رقابت وصف ناپذیر و نیز گسترش بازار بزرگی در ایران بوجود آید. امروز شرکت‌هایی در حال ورود به بازار فروش‌های اینترنتی هستند که تا به امروز هیچ علاقه‌ای به اینترنت نداشته‌اند.

در این یادداشت من چند تکنیک خوب در اختیار شما قرار می‎دهم که به شما در توسعه‎ی جامعه‎ی آنلاین‌تان کمک نماید و ترافیک ورودی به وب‌سایت شما را در راستای افزایش فروش بالا ببرد. پیشنهاد می‌کنم از این بین استراتژی‎ها و تاکتیک‎هایی که برای فعالیت تجاری شما مناسب است را انتخاب کرده و در تجارت ویا استراتژی های بازاریابی اینترنتی خود بکار ببندید. امیدوارم شاهد رشد فعالیت تجاری شما در وب باشیم.

مداومت و نظم در ارسال محتوا

یکی از ساده‌ترین راه‎ها برای توسعه‎ی شبکه شما ارائه محتوا به صورت ثابت و منظم است. تجربه به من نشان داده است که مخاطبین مختلف نسبت به توالی‎های متفاوتی از زمان ارسال پست‌ها، واکنش نشان می‎دهند؛ بهترین زمان ارسال پست را در رابطه با مخاطب خود تست کنید. توالی‎ زمانی پست‎های رقبای خود را بررسی نمایید و ببینید در جدول زمانی انتشار مطالب از طرف ایشان، چه ساعاتی بیشترین مخاطب را به خود جلب کرده است. حداقل تعداد پست در روز برای فیسبوک باید یک عدد و در توییتر ۴ الی ۶ عدد باشد و صد البته در تجار ت‌های مختلف به نسبت در شبکه‌های دیگر نظیر لینکدین یا گوگل پلاس این توالی متفاوت است؛ همچنین به ساعت ارسال پست خود توجه کنید، زمان بندی در رسانه‎ی اجتماعی بسیار مهم است. اگر شما زمانی مثل ساعت ۶ صبح را به علت آزاد بودن خودتان برای ارسال پست‌ها در توییتر انتخاب کنید فکر نمی‌کنم جغدهای توییتر شما را ببینند.

زمان ارسال پست ها را به دقت بررسی کنید

دو ابزار فوق العاده که می‎توانند برای خودکار سازی این فرآیند مورد استفاده قرار گیرند عبارتند از:

Buffer

Hoote suite

Buffer اپلیکیشن بسیار محبوبی است که می‎تواند با مرورگر شما و ده‎ها اپلیکیشن دیگر یکپارچه شود و به زمان بندی ارسال پست‎های شما در شبکه‎های اجتماعی کمک کند و Hoote suite نرم افزار آنلاین مورد علاقه من است. بیشتر پست‌هایی که از من در شبکه‌های اجتماعی می‌گیرید از این نرم افزار پخش می‌شوند. استفاده از این اپلیکیشن‎ها به شما کمک می‌کند تا میزان زمان مورد نیاز برای بازاریابی اجتماعی به دو ساعت در روز تقلیل دهید. پیشنهاد می‌کنم این دو ابزار را امتحان کنید. امکانات ابتدایی هر دو رایگان ولی امکانات حرفه‌ای با هزینه ای ناچیز قابل استفاده هستند.

Hoot-Suite

اگر کمی حرفه‌ای تر فکر کنم شما باید به آنالیزورهای بسیار قوی شبکه‌های اجتماعی نیز مسلح شوید که در موضوع این مقاله نمی‌گنجند ولی در آینده ودر جایی مناسب به آن نیز خواهیم پرداخت.

استفاده از تصاویر در زمان ارسال پست در فیسبوک

یکی از بهترین راهکارها برای افزایش بازدید در فیسبوک قرار دادن تصاویر در پست‎ها است. فیس بوک توییتر نیست و جملات زیبای شما در آن طرفداری ندارد. پست‌های تصویری در فیسبوک ۵۰% بیشتر به نسبت یک پست معمولی لایک دریافت می‎کنند. زمانی که شما می‎خواهید یک خبر را پست کنید یا محتوایی از بلاگ خود را منتشر نمایید، عکس آن را در پست قرار دهید و متن خوبی در این رابطه نوشته در آن قرار دهید. در پایان متن، لینکی به مطلب و یا بلاگ خود قرار دهید و تلاش کنید این لینک با استفاده از ابزارهای کوتاه کننده لینک، کوتاه شده باشد.

پستی در فیس بوک

اضافه کردن یک تصویر به خبری حالت متنی را از بین خواهد برد و جذابیت آن موضوع و نیز نرخ کلیک بر روی پست را به شدت بالا می‌برد.

با دکمه‎های اشتراک گذاری در شبکه‌های اجتماعی احتمال نمایش بیشتر را فرآهم آورید

هرچه نمایش بیشتری در شبکه‎های اجتماعی داشته باشید احتمال اینکه لایک‎های بیشتری دریافت کنید بیشتر می‌شود. یکی از بهترین راه‌ها برای افزایش تعداد نمایش در شبکه‎های اجتماعی اضافه کردن کد‎های دگمه های اشتراک گذاری شبکه‌های اجتماعی در وب‌سایت و در مکان های مناسبی از هر مطلب است.

اشتراک در شبکه های اجتماعی

اکثر بلاگ‎ها دارای دکمه‎ اشتراک در شبکه‎های اجتماعی هستند که به شکل بارزی و در محل مناسب قرار گرفته‌اند تا خوانندگان به اشتراک گذاری مقاله ترغیب شوند. نمونه بالا از وب‌سایت خود ما برداشته شده است.

محل‌هایی که بیشتر می‌توان از آن برای قرار دادن این دگمه‌ها استفاده کرد اینها هستند:

  • فوتر وب‌ سایت و بلاگ شما

  • هدر وب ‌سایت و بلاگ شما

  • در خبرنامه

  • در امضای ایمیل

  • در پایین پست‌ها

  • در جای مناسبی از محصول

  • مطالب تخصصی و نقد های تخصصی

سعی کنید در زیر هر محتوا و یا کالای خود یک نقل قول از یک مرجع بررسی و نقد کالا درج کنید. این نقل قولها را در شبکه های اجتماعی خود با دیگران بدون ترس به اشتراک بگذارید. صفحه شبکه های اجتماعی شما فقط مخصوص شما نیست و شما باید از دیگران و از مطالب خوب آنها به همراه نقل قول استفاده نمایید. بعد از هر نقل قول به نویسنده مطلب هم یک پیغام بدهید و از اینکه مطلبی ارزنده نوشته تشکر نموده و به اطلاع او برسانید که مطلبش را در صفحه شبکه اجتماعی خود منتشر نموده اید. ارتباط با یک وب سایت نقد و بررسی مثل یکی از درهای بهشت است و می تواند به شدت به اعتبار شما بیافزاید. مثلا همین مقاله قبلی ما در مورد طراحی فروشگاه های اینترنتی چنین بازخوردی داشت.

محتوا های صوتی کوتاه تولید کنید

ما همه از ازدیاد بیش از حد اطلاعات رنج می‎بریم، مردم وقت و صبر کمتری برای خواندن محتواهای بلند بالا دارند. سعی کنید برای این افراد محتواهای “پرمغز” در شبکه‌های اجتماعی پخش کنید. ممکن است در ابتدا تعداد افرادی که به صدای شما در شبکه‌های اجتماعی گوش می‌کنند کم باشد ولی این افراد با آن روند هر روز یک پست شما به شدت زیاد خواهند شد.

یکی از راهکارهای موثر برای ازدیاد بازدید کننده و طرفدار در شبکه‌های اجتماعی استفاده از پادکست ها یا صدا های ضبط شده ایت. ابرانیان به شدت به این نوع از محتوا ها علاقه مندند. من از سرویس Sound Cloud  استفاده می کنم. شما می توانید پادکست های من را آنجا پیگیری کنید و تمام آنها را به سرعت در تمام شبکه های اجتماعی پخش می کنم. سعی کنید هفتگی پادکست داشته باشید. بهترین روز انتشار پادکست ها با تجربه من ۱ شنبه و یا آخر هفته هاست. پادکست ها من را هم پیگیری کنید.

سوال و جواب راه بیاندازید

تعامل برای زنده نگه داشتن هر جامعه‎‏ی آنلاینی ضروری است. یک تاکتیک عالی برای رشد جامعه‎ی شما در آنها و افزایش چشمگیر تعامل توسط یک سوال و جواب است. ایده‎ی پشت این تفکر این است که یک روز از هفته را انتخاب کنید، سپس مخاطبین خود را با طرفندی خلاق تشویق کنید که سوال‎هایی در رابطه با محصول، فعالیت تجاری، صنعت یا هرچیزی در مورد شما، بپرسند. این کار را می توانید به کمک کارمندان خود به سرعت جلو ببرید و با تلنگرهایی از طرف ایشان رشد دهید. سپس شما جواب این سوال‎ها را می‎دهید و بعد بهترین سوال را انتخاب و از آن در یک پست در بلاگ خود تحلیل و جوابی عالی ارائه می نمایید.

با گذشت زمان دیگران نیز در این قضیه شرکت می‎کنند و به آهستگی شما برند خود را به عنوان یک برند قابل اطمینان در اینترنت مطرح می‎کنید. یک نکته را دائم با خود مرور کنید :

 نباید هیچ کامنت، نظر یا تعاملی با مخاطب را در شبکه های اجتماعی بی پاسخ گذاشت. هر فراموشی یعنی فرصت بسیار بزرگی که از بین می رود.

نکته‎ی مهم

یک هشتگ مرتبط با سوال و جواب انتخاب کنید و از دنبال کنندگان خود بخواهید از آن در پست های خود استفاده کنند. این امر به ساخت برند و مطرح شدن در شبکه های اجتماعی کمک می‎کند.

  • عناوین و تیتر های جذاب

  • عنوان یک پست در بلاگ شما باید همانند محتوای پست توجه را به خود جلب کند.  من می توانم به چند نکته کلیدی اشاره کنم:

  • از زبان روزمره استفاده کنید.

  • با تیتر خود روانشناسی کنیدو نکات روانشناسانه به کار ببرید. ( مثلا یک خبر فوری)

  • تیتر باید کوتاه باشد.

  • از موارد منفی استفاده کنید (این کار را نکنید یا چطور جریمه نشوید)

  • اگر پست شما یک لیست است، تیتر را با تعداد مواردی که قرار است مطرح کنید شروع کنید. مثلا هشت نکته در مورد بازاریابی در شبکه های اجتماعی

  • بر روی یک اینفوگرافیک خوب سرمایه گذاری کنید

در طول سال‎های اخیر، اینفوگرافیک‎ها بی نهایت محبوب شده‎اند. سرمایه گذاری در طراحی یک اینفوگرافیک حرفه‎ای یکی از بهترین راه‎ها برای ایجاد افزایش محبوبیت و افزایش میزان ترافیک به سمت سایت شما است و به شما کمک می‎‎کند که بک لینک‎های با ارزش کسب کنید که برای سئو عالی می‎باشد. یک اینفوگرافیک با کیفیت می‎تواند هزینه‎ای از ۳۰۰ هزار تومان تا ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان داشته باشد ولی ارزش سرمایه گذاری را خواهد داشت.

در رابطه با موضوعات جالب در فعالیت تجاری خود تحقیق کنید و یکی از موضوعات روز را پیاده سازی کنید.  اگر من یک فروشگاه اینترنتی داشتم و نزدیک عید بود اینفوگرافیکی با موضوع “چطور هزینه های شب عید را کنترل کنیم ” تولید می کردم. فکر می کنم در تمام شبکه های اجتماعی به صورت ویروسی جلو برود.

 

 

مشاوره

این فرصت را دارید که از مشاوره رایگان تسهیل گستر استفاده نمائید.
۸ ترفند برای بازاریابی به کمک شبکه های اجتماعی
تسهیل گستر 05 مهر 1394
این پست را به اشتراک بگذار
بایگانی
ورود | ثبت نام افزودن نظر


روابط عمومی و مقبولیت اجتماعی
بی شك تحولات موجود در عرصه مدیریت نشات گرفته از نگرش سیستماتیك به سازمانهاست كه آنها را بعنوان سیستمی باز در نظر گرفته و درتعامل مستقیم با اجتماع و محیط اطراف سیستم است.
ارتباط با ما +
چت آنلاین
تماس با ما
دفتر تبریز: 041-51288000
دفتر تهران: 021-91012569
درخواست مشاوره و یا دمو