در دنیای امروز مشتریان برای خرید محصولات و خدمات مورد نیاز خود، به برندهای شناختهشده و مورد علاقه خودشان مراجعه میکنند و به برندی که از آن خرید میکنند اهمیت میدهند. در واقع اگر بخواهیم این موضوع را با نگاه علمی و تکنیکی بیان کنیم، میتوانیم بگوییم: «آگاهی از برند به یکی از فاکتورهای تأثیرگذار در خرید مشتریان، تبدیل شده است.» سوالی که در اینجا مطرح میشود این است که آگاهی از برند چیست؟ (Brand Awareness) و چه اهمیتی برای کسب و کارها دارد؟ در صورتی که آگاهی مخاطبان هدف از برند ما افزایش یابد، چه تغییراتی در وضعیت فروش بیزینسمان اتفاق میفتد؟
در این مقاله میخواهیم در مورد آگاهی از برند و نقش آن در ماندگار کردن برندها در ذهن و قلب مشتریان و مخاطبان هدف صحبت کنیم. در صورتی که شما هم کسب و کاری دارید و میخواهید آن را به برندی جاودانه و ناب تبدیل کنید، پیشنهاد میشود که تا پایان این مقاله با ما همراه شوید.
آگاهی از برند چیست؟ (Brand Awareness)
اگر بخواهیم یک تعریف ساده و قابل فهم از کلمه آگاهی از برند ارائه دهیم، میتوانیم بگوییم: «آگاهی از برند، میزان آشنایی مخاطبان هدف با یک برند، محصولات یا خدمات آن است.» هر چقدر که مخاطبان هدف با برند ما و محصولاتش آشناتر باشند، از نظر روانی با برند ما ارتباط بهتری برقرار میکنند و به همین خاطر خیلی راحتتر برای خرید از ما متقاعد میشوند. از این رو است که متخصصان فروش و بازاریابی، آگاهی از برند را ستون اصلی قیف فروش میدانند.
اگر نگاهی به قیف فروش بیندازید، متوجه خواهید شد که آگاهی از برند در تمام مراحل این قیف تأثیرگذار است و میتواند مخاطب هدف را به یک مشتری پروپاقرص، وفادار و دائمی برای کسب و کار ما تبدیل کند.
اگر بخواهیم تعریف کاملتر و شفافتری از مفهوم آگاهی از برند ارائه دهیم، میتوانیم بگوییم که آگاهی از برند زمانی محقق میشود که «مخاطبان هدف کسب و کار، محصولات و خدمات شما را بشناسند»، «بیزینس شما را به رقبایتان ترجیح دهند» و «سعی کنند در هنگام خرید محصولاتی که شما هم آن محصولات را موجود دارید، به صورت مستقیم وارد سایت یا فروشگاهتان شوند یا نام آن محصول را به همراه نام برند شما در گوگل سرچ کنند».
حتماً بخوانید: قیف فروش (Sales Funnel) چیست و چه تاثیری بر بازاریابی دارد؟
چه زمانی بفهمیم آگاهی از برند به اوج خودش رسیده است؟
شما محصولاتی مثل اسکاچ، ریکا، تاید و پفک را در نظر بگیرید. هر کدام از این موارد اسم خاص خودشان را دارند. به عنوان مثال اسم اصلی پفک، «اسنک پنیری»، اسم اصلی ریکا، «مایع ظرفشویی» و اسم اصلی تاید، «پودر لباسشویی» است ولی یکی از شرکتهای تولیدکننده این محصولات به قدری آگاهی مخاطبان از برند خودش را بالا برده که «نام برند» جای «نام محصول» را گرفته است.
در واقع امروزه هیچ کس اسمی از اسنک پنیری نمیآورد و همه به این محصول، «پفک» میگویند که یادآوری برند پفک است. محصولاتی مثل ریکا، تاید و اسکاچ هم دقیقاً چنین داستانی دارند.
در صورتی که چنین اتفاقی برای هر برند و محصولی افتاد، بدانید که آگاهی از برند به اوج خودش رسیده است. خیلی از افراد این سوال را مطرح میکنند که آیا در زمانه کنونی هم یک کسب و کار میتواند آگاهی مخاطبان از برند خودش را به اوج برساند؟ قطعاً چنین امکانی وجود دارد ولی به تلاش، خلاقیت و نوآوری بالایی نیاز دارد.
حتماً بخوانید: چطور با هزینهای اندک، برندسازی کنیم؟
نقطه تمایز شناخت برند و آگاهی از برند
شناخت برند (Brand Recognition) مرحله قبل از آگاهی از برند (Brand Awareness) است. فرض کنید که دارید در خیابان قدم میزنید که ناگهان چشمتان به یک بیلبورد میفتد که شرکت سامسونگ برای برندسازی روی آن برای محصولات و خدمات خود تبلیغ کرده است. شما به محض مشاهده لوگو و سبک طراحی تبلیغ، به هویت برند پی میبرید؛ چون قبلاً مرحله شناخت برند را پشت سر گذاشتهاید.
اکنون حالتی را تصور کنید که وقتی آن تبلیغ را از شرکت سامسونگ میبینید، نه تنها از روی لوگو و سبک طراحی تبلیغ متوجه میشوید که آن تبلیغ متعلق به شرکت سامسونگ است؛ بلکه کلی احساسات در ذهن و قلب شما بیدار میشود و این احساسات ناشی از ارتباطی است که در گذشته با این برند، محصولات و خدماتش برقرار کردهاید.
در واقع آگاهی از برند ، آمیزهای از «شناخت برند»، «احساسات و تجربیات ناشی از ارتباط با آن برند» و «اطلاعات عمومی مربوط به برند» است. بعضی از متخصصان کسب و کار، تعریف جالبی از برند دارند. آنها معتقدند که برند، جایگاهی است که یک کسب و کار در ذهن و قلب مخاطبان دارد. با این تعریف میتوان فهمید که وقتی مخاطب هدف نسبت به برند شما آگاه شود، در قلب و ذهن خودش جایگاه مشخصی برای برند شما در نظر گرفته است.
یک سری آمار و ارقام مهم در مورد اهمیت آگاهی از برند
تا به اینجای کار با مفهوم آگاهی از برند آشنا شدیم و نقطه تمایز آن با شناخت برند را توضیح دادیم. در این بخش از مقاله میخواهیم یک سری آمار و ارقام مهم در مورد اهمیت آگاهی از برند برای کسب و کارها را با هم مرور و بررسی کنیم.
94 درصد از مشتریان اعلام کردهاند برندهایی را به دوستان و اطرافیان خود پیشنهاد میدهند که یک ارتباط عاطفی با آن برقرار کرده باشند.
82 درصد از سرمایهگذاران اذعان دارند که در هنگام سرمایهگذاری روی یک کسب و کار، به برند آن بیزینس و تجربیاتی که از آن برند داشتهاند، توجه میکنند.
77 درصد از مشتریان به صراحت گفتهاند که در هنگام خرید محصولات و خدمات، بیشتر به برند توجه میکنند تا نام خود محصول!
72 درصد از مشتریان جهان، حداقل به یک برند وفادار هستند. در صورتی که شما هم دنبال مشتریان وفادار و افزایش وفاداری به برند خود هستید، باید ابتدا از افزایش آگاهی از برند آغاز کنید.
13 درصد از مشتریانی که در نظرسنجیهای معتبر شرکت کردهاند، میگویند که حاضرند برای محصولات برندی که تأثیر مثبتی روی دنیای پیرامون خود گذاشته است، تا 50 درصد بیشتر هزینه کنند.
81 درصد از مصرف کنندگان، باید ابتدا به یک برند اعتماد کنند تا بتوانند از آن خرید کنند.
65 درصد از درآمد کسب و کارها، متعلق به آن دسته از مشتریانی است که آگاهی کافی از برند دارند.
توجه داشته باشید که 88 درصد از مشتریان در هنگام اعتماد به برندها، اعتبار برند را در اولویت قرار میدهند.
در صورتی که دنبال افزایش آگاهی از برند خود هستید، باید به رنگ اصلی لوگو و سایر اجزای کسب و کار خود اهمیت بدهید؛ چون استفاده از رنگ مناسب میتواند شناخت مخاطبان هدف از برند شما را تا 80 درصد افزایش دهد.
حدود 0.05 ثانیه طول میکشد تا دیدگاه و نظر مخاطب در مورد سایت شما مشخص شود. پس خیلی مراقب نما و صفحه اصلی سایت خود باشید.
برای افزایش آگاهی از برند و ایجاد تجربیات خوب در ذهن و قلب مخاطبان هدف، در کسب و کار خود به مفهوم «شفافیت» اهمیت بدهید. 66 درصد از مشتریان، شفافیت را یکی از جذابترین خصوصیات یک برند میدانند.
اگر میخواهید حس نوستالژیک خوبی به مخاطبان و مشتریان خود بدهید، نسبت به دغدغههای اجتماعی و سیاسی بیتفاوت نمانید. 64 درصد از مشتریان در سراسر جهان، تنها به خاطر موضعگیریهای یک کسب و کار در شرایط سیاسی و اجتماعی، از آن خرید یا آن را تحریم میکنند.
حتماً بخوانید: ۶ گام عملی برای بهبود مستمر برند شما
مزایای افزایش آگاهی از برند برای کسب و کارهای مختلف
افزایش آگاهی از برند مزایای مختلفی برای بیزینسها به همراه دارد. در این بخش از مقاله میخواهیم به چند مورد از مزایا اشاره کنیم.
1. افزایش سهم بازار کسب و کار
یکی از مهمترین مزیتهای افزایش آگاهی مخاطبان هدف از برند ما این است که سهم بازار (Market Share) کسب و کارمان افزایش مییابد؛ یعنی هر چه آگاهی از برند ما بیشتر باشد، تعداد بیشتری از مخاطبان هدف محصولات و خدمات، به سمت کسب و کار ما میآیند.
خیلی از مدیران و صاحبان کسب و کارها این موضوع را میدانند و به همین خاطر هزینه بالایی برای بازاریابی برند پرداخت میکنند. شاید اجاره کردن یک بیلبورد و تبلیغات روی آن از نظر خیلی از مدیران منطقی نباشد ولی بعضی کسب و کارها برای افزایش شناخت مخاطبان از برند خود، این سرمایهگذاری را به جان میخرند.
البته توجه داشته باشید که اکثر تلاشها و اقداماتی که برای افزایش آگاهی از برند خود انجام میدهید، در کوتاهمدت به نتیجه نمیرسد و باید صبور باشید تا نتیجه آن را ببینید. افزایش سهم بازار در کوتاهمدت رخ نمیدهد. لازم است مخاطبان هدف با برند و محصولات شما ارتباط برقرار کنند، حس خوبی از محصولاتتان بگیرند، این حس چندین بار تکرار شود تا در نهایت نام برند شما بر قلب و ذهن مخاطب، نقش ببندد.
2. بهبود احساس مخاطب نسبت به برند
همان طور که پیش از این بیان کردیم آگاهی از برند، فراتر از مفهوم شناخت برند است و احساس مثبت مخاطب نسبت به محصولات و خدمات شما را هم شامل میشود. فرض کنید که افراد زیادی شما را بشناسند ولی نزد آنها محبوب نباشید، چه اتفاقی میفتد؟ برندسازی شخصی یا پرسونال برندینگ شما نتیجه منفی برای شما به همراه خواهد داشت.
در صورتی که میخواهید کسب و کاری پرمشتری و دوستداشتنی راه اندازی کنید، لازم است مشتریان، برند شما را بشناسند و نسبت به آن احساس خوبی داشته باشند. یکی از مزایای آگاهی از برند این است که باعث میشود مشتریان، احساس خوبی نسبت به کسب و کار شما داشته باشند و با کمال رضایت و خوشحالی از شما خرید کنند.
3. بهبود قیف فروش و افزایش درآمد کسب و کار
همیشه مشتریان، مهمترین سرمایه و نقطه اتکای هر کسب و کار هستند. اگر یک کسب و کار به فکر راضی و خوشحال کردن مشتریان خودش نباشد، پس با چه هدف دیگری به فعالیت خودش ادامه میدهد؟ اگر کسب و کاری دنبال راضی کردن مشتریان خود نباشد، دیر یا زود از بین خواهد رفت.
یکی از مزایای مفهوم آگاهی از برند این است که به افزایش رضایت و خوشحالی مشتریان کمک میکند، بر تمام مراحل قیف فروش شما تأثیر مثبت میگذارد و باعث افزایش درآمد کسب و کار شما میشود. بسیاری از مدیران و صاحبان کسب و کار دنبال راه میانبری برای نفوذ سریع به ذهن و قلب مشتری هستند. بهترین مسیری که میتوان به این افراد پیشنهاد کرد این است که با تمام قوا برای خوشحال کردن مشتریان خود تلاش کنند. همین کار ساده به مرور زمان، آگاهی از برند شما را به طرز خیرهکنندهای افزایش خواهد داد.
4. افزایش اعتماد بین کسب و کار و مشتریان
یکی دیگر از مزایای مهم افزایش آگاهی از برند این است که موجب بالا رفتن سطح اعتماد بین کسب و کار و مشتریان میشود. هر چه تعداد افراد بیشتری نسبت به برند شما آگاه شوند، راحتتر میتوانند به شما و برندتان اعتماد کنند.
اگر به روابط انسانی دقت کنید، متوجه خواهید شد که دو نفر ابتدا یکدیگر را میشناسند و زمانی که این شناخت به مقدار کافی حاصل شد، میتوانند به یکدیگر اعتماد کنند. این موضوع در رابطه بین یک برند و مخاطبان هدف هم وجود دارد. هر چقدر که مشتریان بیشتری کسب و کار و محصولات شما را بشناسند و ذهنیت خوشایندتری نسبت به برند شما داشته باشند، راحتتر میتوانند به شما اعتماد کنند و این اعتماد، عمیقتر و پایدارتر خواهد بود.
حتماً بخوانید: ۱۹ توصیه طلایی برای فروشندگان حرفهای
5. بالا رفتن میزان وفاداری مشتریان نسبت به یک برند
وقتی آگاهی از برند بالا برود، مشتریان با برند ما آشنا میشوند و به تدریج با کسب و کار ما احساس راحتی میکنند. این احساس راحتی به مرور زمان، نوعی ارتباط عاطفی و احساسی بین مشتری و بیزینس به وجود میآورد و همین رابطه صمیمی و عاطفی است که خرید کردن از ما را برای مشتری دلپذیر میکند.
مطالعات و بررسی مغز انسان نشان میدهد که در هنگام خرید کردن و درد کشیدن، دقیقاً بخشهای یکسانی از مغز تحت تأثیر قرار میگیرد. چیزی که این مطالعات برای ما مشخص میکند، آن است که کسب و کارها باید یک رابطه احساسی بین خودشان و مشتریان به وجود بیاورند تا مشتری در هنگام خرید کردن، احساسات دلاگیزتری را تجربه کند.
آگاهی از برند باعث میشود که کسب و کار ما در ذهن مخاطب به یک موجود زنده، فهیم و سرشار از احساسات انسانی تبدیل شود. حال اگر یک مدیر یا کارآفرین، موفق شد چنین تصویر زیبایی از کسب و کار و برند خود در قلب مخاطب حک کند، مطمئن باشید که آثار این حکاکی هیچ وقت از میان نمیرود و مشتری تا عمر دارد، به آن برند وفادار خواهد بود.
حتماً بخوانید: ۶ گام برای بهبود فرایندهای کسب و کار و افزایش رضایت مشتری
6. برتری نسبت به رقبا و سهولت جذب مشتریان جدید
یکی از مهمترین و اساسیترین مزایایی که آگاهی از برند برای کسب و کارها دارد، برتری نسبت به رقباست. مطالعات نشان میدهد که احتمال خرید مشتریان از برندهایی که میشناسند، خیلی بیشتر از برندهایی است که نسبت به آنها شناخت ندارند. بنابراین اگر در اندیشه افزایش فروش هستید، میخواهید مشتریان جدید را راحتتر جذب کنید و گوی سبقت را از رقبای خود بربایید، حتماً روی افزایش آگاهی مخاطبان هدف از برند خود سرمایهگذاری کنید.
7. توانایی جذب بهترین و خبرهترین نیروی انسانی
وقتی آگاهی مخاطبان هدف از برند شما زیاد شود و مردم حس خوبی نسبت به کسب و کار، محصولات و خدمات شما پیدا کنند، قطعاً وقتی آگهی استخدام منتشر میکنید، متوجه خواهید شد که کلکسیونی از بهترین متخصصان و تکنسینهای این مرز و بوم برای استخدام شدن در بیزینس شما صف میکشند و آن موقع است که شما میتوانید مجموعهای از بهترین و خبرهترین نیروی انسانی را در کسب و کار خود داشته باشید.
در واقع آگاهی از برند موجب جذب بهترین نیروها در کسب و کار میشود و متقابلاً حضور نیروهای باسواد، ماهر و خبره باعث میشود که آگاهی مخاطبان هدف از برند شما به میزان قابل توجهی رشد کند.
راهکارها و استراتژیهای عالی برای افزایش آگاهی از برند
اکنون میدانیم که افزایش آگاهی از برند چه امتیازها و مزایایی برای کسب و کار ما دارد. سوالی که احتمالاً برای شما هم به وجود آمده این است که چه راهکارها و روشهایی برای افزایش آگاهی از برند وجود دارد؟ چگونه میتوانیم آگاهی مخاطبان هدف از برند خودمان را بالاتر ببریم و احساس آنها نسبت به برندمان را بهبود ببخشیم؟ در ادامه چند راهکار خوب در این زمینه ارائه شده است که عمل به آنها میتواند برای کسب و کارهای مختلف، مفید و راهگشا باشد.
روشهای افزایش آگاهی از برند
1. تولید محتواهای ارزشمند، مفید و کاربردی
یکی از مهمترین روشهای افزایش آگاهی از برند این است که در وبسایت و رسانههای اجتماعی مربوط به برند خود، محتوای متنی، صوتی، تصویری و ویدیویی ناب منتشر کنید. هر چقدر محتوای شما ارزشمندتر، مفیدتر و کاربردیتر باشد، میزان نفوذتان در قلب و ذهن مخاطب بیشتر میشود. دوره محتوا نویسی برای سایت به شما کمک میکند محتوای متنی ناب و منحصر به فردی برای وبسایت خود تولید کنید.
البته برای افزایش آگاهی مخاطبان هدف از برند خود به سایر مدلهای محتوا هم نیاز دارید. دوره تولید محتوای دیجیتال حرفه ای به شما کمک میکند که شیوه تولید تمامی فرمتهای محتوایی را یاد بگیرید و بیزینس خود را به بهترین شکل به مخاطب معرفی کنید. سعی کنید برای تولید محتوای برند خود یک برنامهریزی درست و منسجم داشته باشید تا خیلی سریعتر به نتیجه برسید.
2. کار کردن روی سئوی داخلی و خارجی
در حال حاضر سئو به یکی از مهمترین ابزارهای آگاهی از برند تبدیل شده است؛ زیرا به برند شما کمک میکند که بهترین رنکهای گوگل را تصاحب کند. وقتی بتوانید از طریق سئو نویسی یا تولید محتوای سئوشده رنکهای برتر گوگل را در کلمات کلیدی مرتبط با بیزینس خود بگیرید، به تدریج مخاطبان هدف با برند شما آشنا میشوند، با شما ارتباط میگیرند و به تدریج آگاهیشان از برند شما بیشتر میشود.
در صورتی که میخواهید در صنعت و بیزینس خودتان همیشه در صدر نتایج جستجوی گوگل باشید، دوره سئو ابری تمام آموزشهای لازم را به شما میدهد تا بتوانید در سریعترین زمان ممکن به هدفی که مد نظر دارید، برسید.
حتماً بخوانید: هر آنچه در مورد سئو نویسی و محتوای سئو شده باید بدانید
3. استفاده بهینه از اهرم پرقدرت رسانههای اجتماعی
در رسانههای اجتماعی، حضوری جدی و فعال داشته باشید. به کامنتها پاسخ دهید، دایرکتها را به صورت مداوم بررسی کنید و در سریعترین زمان ممکن به خواستهها و نیازهای مخاطبان رسیدگی کنید. در صورتی که یکی از مخاطبان در رسانههای اجتماعی، برند شما را منشن کرد، سعی کنید خیلی زود وارد صحنه شوید تا بتوانید تعریف و تمجیدها را ارج نهید یا به انتقادات، به بهترین شکل پاسخ دهید.
سعی کنید هشتگ مخصوص خودتان را در رسانههای اجتماعی بسازید و به صورت مداوم از آن استفاده کنید. تولید محتوای خاص و منحصر به فرد برای بازاریابی شبکه های اجتماعی را در اولویت قرار دهید. این کار به شما کمک میکند که نام و آوازه برند خود را به آن دسته از مخاطبان هدفی که در رسانههای اجتماعی حضور دارند، برسانید و آگاهی از برند خود را افزایش دهید. بدون حضور موثر در سوشال مدیا، افزایش آگاهی از برند خیلی مشکل و زمانبر میشود. پس برای استفاده از اهرم پرقدرت رسانههای اجتماعی برنامهریزی کنید.
4. برنامهریزی برای تولید پادکست و اینفلوئنسر مارکتینگ
در صورتی که بتوانید پادکستهای مفید و باکیفیت تولید کنید و در رسانههای اجتماعی، وبسایت کسب و کار و پلتفرمهای مخصوص پادکست مثل « Castbox» منتشر کنید، مطمئن باشید که گوشهای زیادی برای شنیدن صحبتهای شما وجود دارد. تولید پادکستهای جذاب یکی از بهترین راهها برای تصاحب شاهنشین قلب مشتریان است.
اینفلوئنسر مارکتینگ هم تأثیر زیادی روی مخاطبان هدف دارد و کمک خوبی به افزایش آگاهی از برند میکند. البته باید اینفلوئنسرهایی را پیدا کنید که بتوانند بیشترین بازدهی را برای شما داشته باشند.
حتماً بخوانید: اینفلوئنسر مارکتینگ (Influencer marketing) چیست؟
5. همکاری با سایر برندها برای تحقق اهداف
فرض کنید یکی از دوستان یا آشنایان شما کسب و کاری دارد و میخواهد میزان آگاهی مخاطبان هدف از برند خودش را افزایش دهد. در چنین مواقعی شما میتوانید برند او را به مخاطبان خود معرفی کنید و در عوض از او بخواهید که برند شما را به مخاطبانش معرفی کند. همچنین میتوانید لایوهای مشترک در اینستاگرام برگزار کنید. به طور کلی همکاری با سایر برندها میتواند روند افزایش آگاهی از برند شما را سرعت ببخشد. در صورتی که حوزه کاری برندها به هم نزدیک باشد، این روش (همکاری با سایر برندها) خیلی خوب جواب میدهد.
ذرهای شک نکنید که با آموزش میتوانیم برند خود را در قلب مشتریان، جاودانه کنیم
بسیاری از مدیران و صاحبان کسب و کارها این پرسش را مطرح میکنند که چگونه میتوانیم یک کسب و کار قوی راه اندازی کنیم و جایگاهی مطمئن و عالی را در ذهن و قلب مخاطب به خودمان اختصاص دهیم؟ تمام رمز و راز موفقیت در زندگی و کسب و کار، در واژه «آموزش» و بکارگیری آموزهها نهفته است.
در صورتی که میخواهید یک برند قدرتمند را پایهگذاری کنید و نام و آوازهای خاص و شایسته برای برند خود کسب نمایید، باید روی آموزش و یادگیری سرمایهگذاری کنید. مارک زاکربرگ، مدیرعامل موفق مجموعه متا، چند سال قبل، راز موفقیت را «یادگیری مستمر» اعلام کرد. بنابراین برای افزایش آگاهی از برند لازم است به طور جدی در مسیر یادگیری گام بردارید.
یکی از دورههای آموزشی عالی مجموعه مدیر وب که در آن راه و رسم وبمستری و کارآفرینی را به صورت همزمان یاد میگیرید، دوره جامع وب آفرینی است. این دوره آموزشی تلاش میکند شیوه راه اندازی و مدیریت یک کسب و کار اینترنتی موفق را به شما آموزش دهد. با بکارگیری آموزههای این دوره، به راحتی میتوانید آگاهی مخاطبان هدف از برند خود را افزایش دهید و برند خود را در ذهن و قلب مخاطب جاودانه کنید.
آیا تاکنون برای افزایش آگاهی مخاطبان هدف از برند خود تلاش کردهاید؟ چه اقداماتی در این زمینه انجام دادهاید؟ از نظر شما موثرترین اقدامات برای افزایش آگاهی از برند چیست؟ از نظر شما سرمایهگذاری روی بازاریابی برند کار درست و هوشمندانهای است؟ لطفاً نظرها، پرسشها و پیشنهادهای خود را با ما به اشتراک بگذارید.
آگاهی از برند چیست؟ (Brand Awareness)