صفحه‌بندی سئو چیست؟ راهنمای جامع pagination

صفحه بندی یا همان pagination یکی از راهکارهای رایج در طراحی سایت و سئو است که در صفحات مربوط به فروشگاه‌ها، برچسب‌ها، دسته‌بندی‌ها و غیره به کار برده می‌شود.

صفحه‌بندی یا همان pagination یکی از راهکارهای رایج در طراحی سایت و سئو است که در صفحات مربوط به فروشگاه‌ها، برچسب‌ها، دسته‌بندی‌ها و غیره به کار برده می‌شود. بسیاری از کاربران ترجیح می‌دهند به جای آن که محصولات مورد نظر خود را در یک صفحه طولانی با اسکرول کردن پیدا کنند، در چندین صفحه آن را جست و جو کنند. از این رو صفحه بندی سایت می‌تواند منجر به کسب رضایت کاربر شود. آیا شما چیزی راجع به صفحه‌بندی سئو و اصول آن می‌دانید؟ با ما همراه شوید تا در این بخش اطلاعات جامعی راجع به این فاکتور در سئو به دست آورید.

صفحه‌بندی یا pagination چیست؟

همان‌طور که در بخش مقدمه نیز به آن اشاره شد، صفحه‌بندی یک تکنیک در طراحی سایت است که به شما این امکان را می‌دهد که موارد مرتبط با یک موضوع مثلا محصولات با ویژگی مشترک یا یکسان (برای مثال شال نخی تک رنگ) را در چندین صفحه قرار دهید. در این حالت کاربران به جای آن که با یک صفحه طولانی مواجه شوند، می‌توانند با کلیک کردن بر روی گزینه صفحه بعد وارد، صفحات بعدی شده و محصول مورد نظرشان را جست و جو کنند.

صفحه‌بندی یا pagination چیست؟

 این روش تنها مخصوص سایت‌های فروشگاهی و برای معرفی محصولات نیست، بلکه در سایت‌های مختلف نیز می‌توان از این روش استفاده کرد. برای مثال در سایت‌های خبری می‌توان در چند صفحه لیست اخبار مربوط به یک موضوع را درج کرد و یا در سایت‌های فروم برای نمایش لیست فروم‌ها از دسته‌بندی صفحات استفاده کرد. جالب است بدانید که گوگل نیز از این روش برای نمایش نتایج جست و جو استفاده می‌کند. زمانی که شما از صفحه‌بندی سایت کمک می‌گیرید، در واقع با استفاده از روش سلسله مراتبی به کاربر کمک می‌کنید که درک و دید بهتری نسبت به موضوعات و یا محصولات پیدا کند. برای مثال گوگل صفحات مهم‌تر و کاربردی‌تر را در صدر نتایج جست و جو نشان خواهد داد. شما نیز می‌توانید از این ترفند استفاده کرده و مطالب و محصولات مهم‌تر و پرطرفدارتر را در صفحات اولیه قرار دهید.

روش pagination همچنین تاثیر مثبتی بر روی موتورهای جست و جو و سئو سایت نیز خواهد گذاشت. به طوری که گوگل صفحاتی را می‌پسندد که 10 نتیجه مرتبط جست و جو را به کاربر نشان دهد تا کاربر بتواند در میان آن‌ها مناسب‌ترین گزینه برای خود را انتخاب کند.

اهمیت صفحه‌بندی سایت

صفحات دسته‌بندی به طور بالقوه توانایی تبدیل شدن به صفحات با اعتبار بالا را دارند. اگر به دنبال داشتن یک وب سایت حرفه‌ای هستید، سایت شما باید حالت سلسله مراتبی داشته باشد که تعداد سطوح آن حداکثر 3 سطح باشد. سطح اول مربوط به صفحه اصلی و دامنه و سطح دوم مربوط به صفحات دسته‌بندی است. این مساله نشان می‌دهد که صفحات دسته‌بندی دومین صفحه مهم بعد از صفحه اصلی به شمار رفته و نیازمند استراتژی سئو مخصوص به خود است. شکل زیر ساختار سلسله مراتبی سایت را نشان می‌دهد. در صورتی که این سلسله مراتب را در سایت خود رعایت نکنید، ممکن است گوگل اهمیت و اعتبار سایت شما را پایین قلمداد کند.

Pagination

همچنین اگر یک سایت چند ده پیوند موجود صفحه را در یک زیر مجموعه خاص داشته باشد، فهرست کردن همه آن‌ها زیر یکدیگر هم سرعت بارگذاری را به شدت پایین آورده و هم خارج از حوصله کاربر است. از طرف دیگر سال‌ها است که گوگل اعلام کرده است صفحات نباید بیش از 100 لینک داخلی و یا خارجی داشته باشند، تا خزنده‌ها بتوانند به راحتی و در زمان کوتاهی به تمامی این لینک‌ها دسترسی داشته باشند. در نتیجه صفحاتی که پیوندهای آن بیش از 100 تا است، به سئو سایت آسیب زده و بهتر است به صورت صفحه بندی دربیاید.

صفحه‌بندی (Pagination) و سئو

صفحه‌بندی می‌تواند تاثیر مثبتی بر روی سئو سایت شما داشته باشد به شرط آن که به عنوان یک سئوکار بدانید چه زمانی باید از این المان استفاده کنید. طبیعی است که یک سایتی که فعالیت خود را به تازگی آغاز کرده و محتویات آن چندان زیاد نیست، صفحه‌بندی تاثیری بر روی سئو نداشته و یا حتی می‌تواند تاثیر منفی نیز داشته باشد. در واقع به همان میزان که صفحه‌بندی مناسب و اصولی می‌تواند بر سئو سایت تاثیر مثبت داشته باشد، صفحه‌بندی غیر اصولی و نابجا می‌تواند آن را خراب کند! چطور؟

زمانی که دسته‌بندی‌های زیادی در سایت وجود داشته باشد، دسترسی به یک محتوای خاص و یا یک محصول خاص برای کاربران سخت‌تر خواهد بود. هر چه مقالات اضافه شده به یک دسته‌بندی بیشتر شود، عمق آن بیشتر شده و محتواهای قدیمی از صفحه اصلی فاصله می‌گیرند. زمانی که ترافیک سایت شما بالا است، ممکن است متوجه این مساله نشوید اما به مرور و با کاهش ترافیک شما تاثیر منفی این دسته بندی را در سایت خود و ترافیک آن مشاهده خواهید کرد چرا که کاربران سخت‌تر می‌توانند محتوا یا محصول مورد نظرشان را در سایت پیدا کنند. البته سئوکاران با لینک دادن این صفحات به صفحه اصلی می‌توانند تاثیر منفی صفحه‌بندی‌های عمیق را تا حد زیادی کاهش دهند.

فاکتورهای موثر در تاثیر منفی صفحه‌بندی سایت در سئو

همان‌طور که در بالا نیز اشاره شد، صفحه‌بندی سایت می‌تواند مانند یک شمشیر دو لبه عمل کرده و بر سئو سایت تاثیر منفی و یا مثبت بگذارد. از دید سئو صفحه‌بندی به دلیل موارد زیر می‌تواند بر روی قابلیت ایندکس و پایش صفحات و در نتیجه سئو سایت تاثیر منفی بگذارد.

عمق خزش

خزنده‌های موتورهای جست و جو به دنبال آن هستند که بتوانند در کوتاه‌ترین زمان ممکن به صفحات غنی محتوا دسترسی پیدا کنند. از این رو در هر موضوعی در سایت شما می‌خزند تا محتوا یا محتواهای مورد نظر خود را پیدا کنند. اگر تعداد محتواها در دسته‌بندی سایت زیاد باشد، گوگل از رسیدن به انتهای آن خسته شده و آن را دنبال نخواهد کرد و در صورت زیاد بودن، برخی از صفحات را نادیده خواهد گرفت. در این صورت ممکن است بهترین محتواهای شما از نظر خزنده پنهان بماند.

صفحات تکراری

صفحات تکراری

یکی دیگر از تاثیرات منفی pagination در سایت، دسترسی خزنده‌ها و موتورهای جست و جو به محتواهای تکراری است. از آن جا که مطالبی که در یک دسته‌بندی قرار می‌گیرند تا حد زیادی مشابه با یکدیگرند، ممکن است خزنده گوگل آن‌ها را یکسان در نظر بگیرد. مشکل زمانی بیشتر خواهد شد که عنوان و توضیحات متا در این صفحات تا حد زیادی به یکدیگر مشابه باشد. در این حالت موتورهای جست و جو نمی‌توانند تشخیص دهند که کدام صفحه برای موضوع مورد نظر هدف بوده تا آن را به کاربران در نتایج جست و جو نشان دهند.

محتوای ناچیز

زمانی که محصولات و محتواها در صفحات متعددی پراکنده می‌شوند، خزنده‌های گوگل ممکن است آن‌ها را یک محتوای ناچیز برای سئو کلاه سیاه نیز در نظر بگیرد.

گزینه‌های دیگر UX

زمانی که محتواهای مرتبط در سایت شما بیشتر می‌شود، علاوه بر صفحه‌بندی می‌توانید از روش‌های زیر نیز استفاده کنید.

دکمه Load More

شما احتمالا تا کنون بارها و بارها از این روش استفاده کرده‌اید. بسیاری از سایت‌ها ترجیح می‌دهند به جای آن که از روش صفحه بندی استفاده کنند، تمامی محتواها را با در نظر گرفتن اولویت‌بندی و اعتبار در یک صفحه قرار دهند. با این تفاوت که اگر کاربر بعد از دسترسی به تعدادی از محتواها، محصول یا محتوای مورد نظر خود را پیدا نکرد، می‌تواند گزینه Load More را زده تا محتواهای بیشتری به او نمایش داده شود.

اسکرول بی نهایت

همان‌طور که از نام این روش پیدا است، سئوکار تمامی محتواهای مرتبط را در یک سایت بدون دکمه Load More قرار می‌دهد. در این صورت کاربران تنها با اسکرول کردن به سمت پایین بدون آن که خودشان متوجه شوند، محتواهای بیشتری را مشاهده خواهند کرد. از این روش در سایت‌های بزرگی مانند یوتیوب یا پلتفرم نیز استفاده شده است.

صفحه‌بندی در سئو

راهکارهای کاربردی برای تاثیر مثبت صفحه‌بندی در سئو

برای آن که بتوانید از تاثیر منفی طراحی صفحه بندی در سایت در امان بمانید، راهکارهای مختلف و کاربردی وجود دارد که در ادامه با آن‌ها بیشتر آشنا خواهیم شد.

عدم استفاده از محتوای کوتاه

محتواهای قرار گرفته در سایت مانند محتوای داخل کتاب‌ها و مجلات محدودیتی ندارد و شما تا جایی که از حوصله کاربر خارج نیست، می‌توانید از محتواهای مرتبط در یک صفحه استفاده کنید. کاربران عادت دارند که با اسکرول کردن مطالب بیشتری را در یک صفحه بببیند. بنابراین به جای داشتن 10 صفحه کوتاه می‌توانید 5 صفحه بلندتر با مطالب بیشتر داشته باشید. معمولا صفحات وب به گونه‌ای طراحی می‌شوند که کاربر حداقل به اندازه ارتفاع صفحه نمایش، فضا برای اسکرول داشته باشد.

صفحه کنونی مشخص باشد

یکی دیگر از راهکارهای استفاده مناسب از صفحه‌بندی سایت آن است که کاربر در هر زمان بداند که دقیقا در کجای سایت شما قرار دارد. عدم استفاده از این فاکتور باعث ایجاد حس سردرگمی در کاربران خواهد شد. برای این کار می‌توانید در پایین سایت، شماره صفحه‌ای که کاربر در آن قرار گرفته است را به صورت رنگ متمایز نشان دهید.

استفاده از لینک های داخلی

استفاده از لینک های داخلی

یکی از راهکارهای بسیار کاربردی که هم بر سئو سایت و هم تاثیرگذاری مفید pagination مفید فایده واقع خواهد شد، استفاده از لینک‌های داخلی است. شما می‌توانید محتواهایی که به یکدیگر ارتباط دارند را با کمک کلمات کلیدی به یکدیگر لینک دهید. بهتر است برای لینک دهی از عباراتی مانند اینجا کلیک کنید و یا بیشتر بدانید خودداری کنید.

عدم استفاده از دکمه های ریز

در طراحی سایت‌ها استفاده مناسب از سایز دکمه‌ها بسیار مهم است که بسیاری از طراحان به آن توجهی نمی‌کنند. استفاده از دکمه‌های ریز شاید باعث ایجاد زیبایی ظاهری شود، اما برای کاربران به خصوص افرادی که از تلفن همراه استفاده می‌کنند، چندان یوز فرندلی نخواهد بود.

محدود کردن نمایش تعداد صفحات

محدود کردن نمایش تعداد صفحات

ممکن است شما در یک دسته‌بندی بیش از 100 صفحه داشته باشید، آیا لازم است که در پایین صفحه نمایش تعداد همگی آن‌ها به کاربر نمایش داده شود؟ بدون شک خیر! نمایش تعداد بالای صفحات حس ناخوشایندی در کاربر ایجاد کرده و جلوه ظاهری مناسبی نخواهد داشت. می‌توانید در هر نمایش آیکون 10 صفحه را نمایش دهید. همچنین سعی کنید فاصله بین آیکون‌ها آن قدری کم نباشد که هنگام کلیک کردن صفحات قبلی یا بعدی انتخاب شوند.

ایجاد یک صفحه مستقل و استفاده از تگ کانونیکال

یکی از گزینه‌های پیشنهادی گوگل استفاده از یک صفحه مستقل و تجمیع صفحه‌بندی‌ها در آن است. برای جلوگیری از ایجاد صفحات تکراری و ایجاد این صفحه مستقل باید از تگ کانونیکال استفاده کرد. گوگل اعلام کرده است که کاربران نیز به دسترسی و مشاهده این سایت جامع علاقه بیشتری نشان می‌دهند. البته این روش مناسب سایت‌هایی است که صفحه‌بندی آن‌ها تعداد زیادی نداشته و تصاویر آن محدود است.

حذف محتوای صفحه بندی از ایندکس گوگل

حذف محتوای صفحه‌بندی از ایندکس گوگل

در بسیاری از موارد حذف صفحات تکراری صفحه بندی از ایندکس گوگل یکی از راهکارهای مفید خواهد بود. برای انجام این کار می‌توانید به غیر از صفحه اصلی به سایر صفحات تگ نو ایندکس اضافه کنید.

استفاده از تگ HTML “Rel”prev”/”next”

این راه کار شاید پیچیده‌ترین اما تطبیق پذیرترین راهکار برای استفاده بهینه از صفحه‌بندی در سئو است. در حال حاضر گوگل این تگ را پشتیبانی می‌کند. این تگ نشان دهنده توالی و ارتباط صفحات یک دسته است که استفاده از آن نیازمند مهارت و تخصص کافی است. شکل زیر نشان دهنده این ارتباط میان صفحات مختلف است.

عدم استفاده از دکمه صفحه اول و آخر

عدم استفاده از دکمه صفحه اول و آخر

بسیاری از سئوکاران در منو شماره صفحه پایین لیست صفحات متوالی، همواره شماره اول و آخر را به کاربران نشان می‌دهند. آمارها نشان می‌دهد اغلب کاربران نه تنها از این امکان استفاده نمی‌کنند، بلکه احتمال بروز خطا نیز در آن‌ها افزایش پیدا می‌کند.

استفاده از گوگل سرچ کنسول برای بهبود پارامترهای مرتبط

همان‌طور که در بالاتر نیز اشاره شد، صفحه‌بندی سایت می‌تواند تاثیرات مثبت و منفی بر سئو داشته باشد. برای آن که همراه با تغییرات مثبت باشید، می‌توانید از آنالیزهای مختلف گوگل سرچ کنسول استفاده کنید.

طراحی متفاوت برای نسخه موبایل

صفحه نمایش تلفن‌های همراه و تبلت‌ها در مقایسه با لپ تاب و مانتیورها بسیار کوچک تر است و نمایش هر سایت باید به صورت جداگانه برای نسخه موبایل نیز انجام شود. برای مثال در آیکون شماره صفحات در پایین به جای نمایش کل شماره صفحات، تنها شماره صفحه جای و صفحه قبل و بعد نمایش داده شود.

استفاده از کلمات کلیدی مناسب

استفاده از کلمات کلیدی مناسب

مانند دیگر صفحات موجود در سایت، سئو صفحات دسته‌بندی شده نیز تا حد زیادی به پیدا کردن کلمه کلیدی مناسب مربوط می‌شود. متخصصان سئو باید بتوانند با ارزیابی کامل حجم جست و جو، سختی رتبه بندی و اهداف کاربر کلمات کلیدی مناسب را پیدا کرده و در محتوای سایت آن را به شکل اصولی به کار ببرند. انتخاب کلمات کلیدی باید با توجه به محتوا و هدف کاری شما باشد. برای مثال اگر یک سایت فروش دارید، بهتر است در محتواهای صفحه بندی شده خود از کلمات تجاری مانند قیمت محصول مورد نظر و یا خرید آن استفاده کنید.

استفاده از دکمه قبل و بعد

استفاده از دکمه قبل و بعد به جای شماره صفحه برای اغلب کاربران ساده‌تر و یوزر فرندلی‌تر است. از این رو می‌توانید در هر صفحه متوالی که قرار دارید، به جای شماره از دکمه قبل و بعد استفاده کنید.

استفاده از فیلترها

استفاده از فیلترها

یکی دیگر از عواملی که می‌تواند هم کیفیت استفاده کاربر را بالا برده و هم بر سئو سایت و صفحه‌بندی آن تاثیر مثبت بگذارد، استفاده از فیلترها است. شما می‌توانید با توجه به نوع محصول و یا خدمات خود در صفحه‌ها از فیلترهایی مانند فیلتر قیمت، رنگ، برند، جنس و غیره استفاده کنید، تا کاربران بتوانند راحت‌تر به چیزی که نیاز دارند، دسترسی پیدا کنند.

استفاده از محتوای یونیک و مناسب

بسیاری از افراد بر این باورند که صفحات دسته‌بندی تنها برای نمایش محصولات و مقالات زیر مجموعه است و محتوای آن اهمیت چندانی ندارد! اگر شما نیز از جمله این افراد هستید، باید بدانید که محتوای این صفحات نیز مانند صفحات لندینگ مهم است. حتما از محتواهای یونیک و سئو شده برای صفحات دسته‌بندی نیز استفاده کنید.

تمامی اصول سئو را رعایت کنید

به عنوان یک سئوکار تمامی کارهایی که برای صفحات اصلی سایت خود انجام می‌دهید، باید برای صفحات دسته‌بندی نیز رعایت کنید. از جمله این اصول می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  •     بهینه سازی تگ‌ها

  •     بهینه سازی دیسکریپشن و عنوان

  •     بهینه سازی URL صفحه

  •     بهینه سازی سرعت

  •     بهینه سازی تصاویر قرار داده شده

جمع بندی

صفحه‌بندی یکی از کارهای مهم و تخصصی در سایت‌های با محتوای بسیار است که باید توسط افراد متخصص انجام شود. این کار باعث می‌شود از قرار گرفتن تعداد زیادی محتوا و یا محصول در یک صفحه جلوگیری شده و سرعت سایت بالاتر رود. سئوکاران علاوه بر فاکتورهای موثر در صفحه اصلی باید موارد لازم برای صفحه‌بندی را نیز رعایت کرده تا سایت بتواند در نتایج بالای جست و جو به کاربران نمایش داده شود.

منبع:‌ مدیروب

اسنیپت محصولات برتر شما در اینجا نمایش داده می شود ... این پیام نمایش داده می شود زیرا شما هم آپشن فیلتر و تمپلیت را تنظیم نکرده اید.

مشاوره

شما فرصت دارید از مشاوره رایگان تسهیل گستر استفاده کنید.
صفحه‌بندی سئو چیست؟ راهنمای جامع pagination
تسهیل گستر, بابک شعبانی 26 شهریور 1402
اشتراک‌گذاری این پست
بایگانی
ورود | ثبت نام افزودن نظر
چطور مشکل ورود به اینستاگرام را حل کنم؟
راه حل مشکل ورود به اینستاگرام؛ مسئله‌ای ضروری محسوب می‌شود که لازم است هر کاربر ایرانی به آن مجهز باشد. علاوه‌بر محدودیت‌های جغرافیایی سیاست‌های برند متا هم با سخت‌گیری‌های بیشتری برای ورود به حساب کاربری اینستاگرام همراه شده است؛ این سیاست‌ها شامل ارائه مستنداتی می‌شود که کاربران برای ورود به اکانت کاربری خود نیاز دارند مستندات بیشتری ارائه دهند.
ارتباط با ما +
چت آنلاین
تماس با ما
دفتر تبریز: 041-51288000
دفتر تهران: 021-91012569
درخواست مشاوره و یا دمو