سرویس گوگل مپس (Google Maps) اگر چه به یکی از اجزای اصلی اینترنت در یک دههی اخیر تبدیل شده اما با این حال تعداد کمی از کاربران شیوهی کارکرد آن را میدانند. به عنوان مثال شاید از خود بپرسید که گوگل چگونه نقشهی مناطق مختلف جهان را تهیه مینماید و یا چگونه این کمپانی برای بهروز نگه داشتن نقشههای خود دادههای مختلف در سطح جهان را جمعآوری میکند؟
همچنین در ادامه ممکن است از خود بپرسید که آن ها چگونه وضعیت زنده ترافیک، محدودیتهای سرعت جادهای و ساعت فعالیت کسب و کارهای نزدیک شما را ثبت میکنند؟ در ادامه برای رسیدن به پاسخ از شما دعوت میکنیم که تا پایان همراهمان باشید.
حتماً بخوانید: اصطلاح سئو Google Map چیست؟ تکنیک های افزایش رتبه در گوگل مپ
چرا گوگل سرویس Google Maps را راه اندازی کرد؟
مأموریت اصلی گوگل این است که اطلاعات جهانی را سازماندهی کرده و آن را به شکلی مفید در اختیار عموم مردم قرار دهد. بسیاری از پروژههای این روزهای کمپانی (نه همهی آنها!) نیز روی همین مأموریت تمرکز دارند؛ مأموریتی که شامل جمعآوری، سازماندهی و تفسیر میلیونها گیگابایت اطلاعات میشود.
با این حال اطلاعات مذکور تنها به شکل آنلاین نبوده و بسیاری از آنها به شکل آفلاین به حیات خود ادامه میدهند. Manik Gupta مدیر ارشد تولید سرویس گوگل مپس، طی صحبتهایش با وبسایت The Atlantic اظهار داشته که:
هر روزی که از زندگیمان میگذرد، در حال تلاش هستیم تا شکاف میان دیدههایمان در دنیای واقعی و دنیای آنلاین را پر کنیم.
در مراحل ابتدایی کار گوگل مپس مقدار زیادی از اطلاعات آفلاین را گرفته و آنها را به صورت آنلاین منتشر میکند. از چیزهایی مثل شبکههای بزرگراهی، نشانههای راهها، نام خیابانها و کسب و کارها صحبت میکنیم. در همین خصوص گوگل امیدوار است تا سرویس مپس در آینده بتواند بیشتر از اینها را انجام دهد.
جمعآوری اطلاعات برای Google Maps
وقتی که سخن از جمعآوری اطلاعات برای حفظ و بهبود گوگل مپس به میان میآید به نظر میرسد که هرگز به اندازهی کافی اطلاعات وجود نداشته نباشد. اگر دقیقتر به قضیه نگاه کنید متوجه خواهید شد که سابقهی همهی این اطلاعات به کمتر از 3 سال میرسد. این مأموریت یک پروژه در مقیاس بسیار گسترده است.
حتماً بخوانید: چگونه مکان کسب و کارمان را در گوگل مپ ثبت کنیم؟
شرکای سرویس
برای کمک به این حرکت، شرکای سرویس مپس (کسانی که به بهبود این سرویس کمک مینمایند) از طریق برنامهی پایهی شرکای گوگل جامعترین و معتبرترین منابع داده را برای گوگل به ارمغان میآورند. تعداد زیادی از سازمانها دادههای برداری دقیقی را در اختیار گوگل قرار میدهند.
این سازمانها شامل نهادهایی چون خدمات جنگلداری USDA، پارک ملی ایالات متحده آمریکا، بنیاد زمین شناسی ایالات متحده آمریکا، شوراهای شهرها و شهرستانهای مختلف و... میشوند. این دادها برای مشخص کردن تغییر مرزها و آبراهها، نمایش مسیرهای جدید دوچرخه سواری و... استفاده شده و کمک مینمایند تا جای ممکن نقشهی پایه بهروز بماند.
قابلیت Street View
Street View گوگل راهی بیپایان است. آنها از وسایل نقلیه پراکندهای در اطراف این سیاره استفاده میکنند که هدفشان رانندگی در جادههای در دسترس و عمومی است. علاوه بر این به هر مکانی که پا بگذارند هم ملزم به عکس برداری 360 درجه از آن نقطه هستند.
بر اساس مختصات جی پی اس این وسایل نقلیه، گوگل در بالای نقشهی پایه تصاویر Street View را پوشش میدهد. Street View چیزی بیشتر از چشمانداز پانوراما از خیابانها و مقصد را در اختیارتان میگذارد. با استفاده از قابلیت در حال بهبود تشخیص کاراکتر نوری (OCR) گوگل میتواند چیزهایی مانند نشانههای راهها، علائم راهنمایی و رانندگی و نام کسب و کارها را نیز خوانده و تشخیص بدهد.
این خواندن اضافه پردازش و در نهایت تبدیل به داده ناوبری و مسیر میشود که گوگل مپ میتواند آنها را با پایگاه دادهی خود ترکیب کند. اگر نام یک خیابان پس از آخرین عکسی که از آن گرفته شده تغییر کند عکس Street View میتواند این رخداد را تشخیص دهد. این مورد تا حدودی روند ساخته شدن یک پایگاه داده بزرگ از کسب و کارهای محلی توسط گوگل را نیز توضیح میدهد.
ماهوارهها
لایهی دیگری از گوگل مپس، نمای ماهوارهای است. این مورد مشارکت نزدیکی با ابزار Google Earth دارد و از ترکیب عکسهایی با وضوح بالا که توسط ماهوارههای موجود در فضا گرفته شدهاند، ساخته شده است. این تصاویر نیز مانند Street View و دادهی ارائه شده توسط سازمانهای خارجی مجدداً چک میشوند.
این کار کمک میکند تا سرویس گوگل مپس با توجه به تغییرات زمین شناسی، ساختمانهای جدید و یا تغییر یافته نقشههای خود را بهروز رسانی نماید.
حتماً بخوانید: هوش مصنوعی چگونه به بهبود جستجو کمک میکند؟
خدمات مکانی
اطلاعات زیادی در دسترس نیست که گوگل دقیقاً چگونه از خدمات مکانی تلفنهای هوشمند برای به روز نگه داشتن سرویس گوگل مپس استفاده مینماید، اما مشخصاً ویژگی مذکور نقش بزرگی را در این خصوص بازی میکند.
اگر گوگل به دیتای مکانی جمعآوری شده از تلفن هوشمندتان دسترسی دارد، بنابراین میتوان گفت که شما نیز بخشی از عملیات جمع سپاری گوگل به منظور بهبود و گسترش سرویس نقشهی این کمپانی هستید. از دادهی مکان شما میتوان برای چیزهایی چون بهروز رسانی وضعیت زنده ترافیک، برآورد سرعت ترافیک در حال حاضر و تعیین انحرافات جادهها استفاده کرد.
اگر یک مسیر شلوغ ناگهان بدون ترافیک شود، گوگل مپس میتواند فرض کند که انحرافی وجود دارد و بر این اساس به تنظیم جهتها بپردازد. گوگل همچنین از این داده برای تخمین ساعتی که یک کسب و کار مشغول خواهد بود، استفاده میکند. این کار با بررسی ترافیکهای انسانی در مکانهای منحصر به فرد انجام میپذیرد.
کمی ترسناک به نظر میرسد اما باید بگوییم که این روش یکی دیگر از تلاشهایی است که جهت انتقال اطلاعات آفلاین به فضای آنلاین صورت میگیرد.
کاربران Google Maps
Google Map Maker یکی دیگر از راه هایی است که گوگل برای بهبود مپس از آن کمک می گیرد. برنامهای که در سال 2008 به وجود آمد. کار با آن بسیار شبیه به OpenStreetMap است و Google Map Maker اجازه میدهد تا هر کس با استفاده از دانش محلی خود در راستای ارتقای سرویس مپس قدم بردارد.
خبر خوب آن که بیشتر این قابلیتها در حال ادغام با ابزار Google Maps بوده و Map Maker در سال 2017 و در صورتی کامل منتقل شود برای همیشه تعطیل خواهد شد.
در کوتاه مدت کاربران میتوانند با مشارکت شخصی خود نقشه را ویرایش نمایند. شما قادر به ویرایش و اضافه کردن مکانها، جادههای جدید، ساختمانها و مسیرهای پیادهروی هستید. همچنین اگر فکر میکنید که میتوانید از این مزیت سوء استفاده کرده و دست به خراب کاری بزنید باید بگوییم که ویرایش شما توسط کاربران دیگر بررسی میشود.
این بدان معناست که ارتش عظیمی از سردبیران عمومی وجود دارند که به صورت 24 ساعته در 7 روز هفته گوگل مپ را به روز نگه می دارند. این امر به ویژه برای نقشهبرداری موقعیتهای صعبالعبور و جمعآوری اطلاعاتی که دور از دسترس و یا آگاهی باشد، بسیار مفید است.
راهنماهای محلی
علاوه بر ارتش سردبیران، گوگل دارای میلیونها کاربر است که اصطلاحاً به آنها راهنماهای محلی میگویند. راهنمای محلی قابلیتی است که مطمئنا شما را به یاد وبسایت Foursquare میاندازد و گوگل هم به همین شکل در تلاش برای جمعآوری لایهای از دادههای ذهنی برای وضع روی نقشهی اصلی است.
وقتی در گوگل مپس هستید به My Contributions بروید. پس از آن میتوانید مکانهای مختلف را در منظقهی خود جستجو نمایید. با ثبت یک بررسی، پاسخ به چند سوال و ارسال عکس میتوانید به این لایهی اضافی داده کمک کنید.
این دانش محلی کمک میکند تا گوگل مپس بداند که مثلاً یک هتل پارکینگ دارد و یا یک رستوران از منوی گیاهی برخوردار است یا خیر. در عوض این کارها کاربران میتوانند به عنوان پاداش جایزههایی چون افزایش فضای ذخیرهسازی گوگل درایو هدیه بگیرند.
حتماً بخوانید: سرویس نقشه و مسیریاب ایرانی مپ (Map.ir) شروع به کار کرد
منطقی بودن دادهها
همانطور که دیدید حجم دادههایی که توسط گوگل جمعآوری میشوند فوقالعاده عظیم هستند؛ حتی در صورتی که دادههای حاصله از تعامل کمپانی با دیگر سرویسهای کسب و کار را نادیده بگیریم. این لایه از دادهها وقتی پردازش میشوند، همان چیزی هستند که به ما امکان دسترسی به تمام اطلاعات موجود در گوگل مپ را میدهند.
اما در واقع چه چیزی باعث میشود که این دادهها درست و منطقی باشند؟ این تا حد زیادی بستگی به انواع الگوریتمهایی دارد که شالوده گوگل را به عنوان یک کمپانی تشکیل میدهند. این الگوریتمها که به شدت پیچیده و مرموز هستند در جهت پالایش دادهها، یافتن تناقض ها و پیوند دادن تمامی این موارد برای کاربردی نمودن آنها مورد استفاده قرار می گیرند.
برای مثال وقتی Street View تصاویر را برای تابلوهای جادهای و نام کسب و کارها اسکن میکند، الگوریتمها ممکن است به وسیلهی تفسیر این علائم شبکههای جاده ای منطقی ایجاد کنند. در همان زمان ممکن است دادههای مکانی برای محاسبهی سریعترین مسافت بین نقطهی A و B در نظر گرفته شود.
اگر چه الگوریتمها روز به روز در حال پیشرفت و ارتقا هستند، اما برای انجام بعضی کارها سرانجام به محدودیت بر میخورند. به همین منظور نیروی انسانی هم در جمعآوری اطلاعات به آن ها یاری میرساند. اگر چیزی وجود داشته باشد که الگوریتمهای گوگل نتوانند تفسیری منطقی از آن داشته باشند، یکی از اعضای تیم به صورت دستی به آن نگاه و تنظیمات را درست مینماید.
گاهی اوقات بعضی جادهها بهطور دستی به گوگل مپس اضافه میشوند. دلیلش هم مشخص است؛ گاهی اوقات بهترین راه برای درک آن چه در جاده دیده میشود محول کردن کار به انسانهاست که بدون شک کاری بزرگ به شمار میرود. به همین منظور گوگل تیمهای مختلفی در سراسر جهان دارد تا اطلاعات هر کشور را به روز نگه دارند.
هنگامی که یک اشتباه در Google Maps وجود دارد
هر روزه انبوه تغییرات روی سرویس گوگل مپ اعمال میشود. برخی از این تغییرات ممکن است مربوط به اضافه کردن مکانها و جادههای جدید باشد در حالی که تغییرات دیگر به تصحیح خطاها مربوط میشوند. اما جالب است بدانید که بسیاری از این اشتباهات توسط کاربران معمولی اپلیکیشن انتخاب و تصحیح میشوند.
ویرایش توصیف مکانها، اضافه کردن جاده ها و... نیز جزو همین موارد هستند. گوگل تیمی بزرگ از مردم دارد که به گسترش سرویس نقشه این کمپانی کمک مینمایند.
یکی از خوبیهای این گزارشها بررسی و عمل به صورت دستی است. این کار با استفاده از اطلس برنامهی ویرایش نقشه گوگل انجام میشود. در ادامهی همین روند نیز مسیرهای جدید با دست کشیده شده، جادهها متصل میشوند و ساختمانهای جدید نقشهبرداری خواهند شد.
این پروژهای است که هیچ گاه به پایان نمیرسد. با هزاران جاده ای که روزانه ساخته میشوند و شهرستانهایی که در صورت الزام در حال تغییر قوانین ترافیکی هستند، گوگل مپس باید در میدان جنگ مجهزتر از همیشه قدم گذاشته تا به وسیلهی آن دقیق بودن خود را حفظ نماید.
حتماً بخوانید: تبلیغات متنی گوگل در سایت نقشه گوگل
Google Maps: یک تعهد بزرگ
در حالی که خیلیها گوگل مپس را به سادگی «یک نقشه دیگر» میخوانند، اما این سرویس از هزاران لایه تشکیل شده که با کم لطفی نادیده گرفته میشوند. اما نکته اینجاست که تمامی این موارد دست به دست هم داده تا از گوگل مپس سرویسی قابل اعتماد بسازند؛ سرویسی که رقبای دیگر آن از منظر کیفیت و پرداخت به قابلیتها به گرد پای آن هم نمیرسند.
میلیونها مایل رانندگی، به کار گیری الگوریتمهای پیچیده و استفاده از انبوهی از دادههای انسانی گوگل مپس را به سرویسی تبدیل کرده که نمیتوان آن را دید و تحسین نکرد.
با این حال گوگل نمیخواهد در این نقطه متوقف شود. گوگل مپس در حال حاضر نقش مهمی را در تاخت و تازهای گوگل در حوزه اتومبیل های خود ران ایفا میکند. مادامی که اطلاعات بیشتر و تصاویر و ویدیوها به این سرویس نقشه پیوند زده میشوند، گوگل مپس بیش از آن که نقشهای از جهان باشد میتواند در آینده نزدیک به یک «راهنمای جهانی» تبدیل شود.
آیا این روشهای داده برداری و نگهداری از گوگل مپس را میدانستید؟ فکر میکنید جای چه اطلاعاتی در سرویس نقشه گوگل خالی است؟ بی صبرانه منتظر تجربیات و نظرات شما هستیم.
سرویس Google Maps چگونه کار میکند؟