حسابداری عمومی (Public Accounting) چیست و چه تفاوتی با حسابداری خصوصی دارد؟

شاید اولین و مهم‌ترین مسئله برای دانشجویان و فارغ‌التحصیلان رشته حسابداری این است که هنگام ورود به بازار کار، وارد عرصه حسابداری عمومی شوند یا شیوه حسابداری خصوصی را پیش بگیرند.

شاید اولین و مهم‌ترین مسئله برای دانشجویان و فارغ‌التحصیلان رشته حسابداری این است که هنگام ورود به بازار کار، وارد عرصه حسابداری عمومی شوند یا شیوه حسابداری خصوصی را پیش بگیرند. تصمیم‌گیری بر سر این دوراهی به عواملی مثل انتظارات شغلی، خصوصیات اخلاقی و شخصیتی و اهداف شغلی بستگی دارد. در این مطلب قصد داریم تا بیشتر با مفهوم حسابداری عمومی و حسابداری خصوصی آشنا شویم تا بتوانیم تصمیمات بهتری برای آینده شغلی خود اتخاذ کنیم.

وقتی صحبت از حسابداری عمومی و خصوصی می‌شود، با یکی از انواع حسابداری مثل حسابداری مالی، حسابداری قضائی، حسابرسی و مانند این‌ها کاری نداریم. بلکه، در واقع، به خط مشی شخص حسابدار اشاره می‌کنیم.

حسابداری عمومی (Public Accounting) چیست؟

حسابداری عمومی (Public Accounting) چیست؟

حسابداری عمومی نوعی از حسابداری است که در آن شخص حسابدار به عنوان یک شخص ثالث عمل کرده و صورت های مالی یک شرکت یا مشتری را بررسی می‌کند و اطلاعات مالی لازم را در اختیار عموم قرار می‌دهد. همچنین، حسابدار عمومی وظیفه تهیه صورت های مالی شرکت یا مشتری خود را به عهده دارد و از ارائه گزارشات و نتایج، وضعیت مالی و جریان نقدینگی شرکت  مشتری خود، آن هم به صورت منصفانه و صادقانه، اطمینان حاصل می‌کند.

در واقع، هدف حسابدارعمومی این است که به اسناد مالی، گزارشات، صورتحساب ها و افشاگری‌های مالی یک شرکت، از دید افرادی که بیرون از سازمان هستند، وجهه قانونی و اعتبار ببخشد. حسابدار عمومی برای موسسات و شرکت‌هایی کار می‌کند که به دیگران خدمات مالی و حسابداری ارائه می‌کنند.

به عنوان نمونه، کارهایی مثل ممیزی، حسابرسی، مشاوره مالیاتی و خدمات مشاوره‌ای جزو سرویس‌هایی هستند که موسسات مالی و حسابداری و حسابداران عمومی برای مشتریان خود انجام می‌دهند. موسسه‌های Deloitte،  E&Y،  KPMG و PWC جزو بزرگ‌ترین موسسات خدمات مالی و حسابداری عمومی جهان محسوب می‌شوند.

یک حسابدار عمومی باید یک مدرک معتبر یا گواهی رسمی در رشته حسابداری داشته باشد.

دوره حسابداری عمومی تکمیلی چه دوره ای است؟

دوره حسابداری عمومی تکمیلی چه دوره ای است؟

حسابداری عمومی تکمیلی یکی از ابزارهای مورد نیاز برای همه مدیران است. آشنایی با گزارشات حسابداری نظیر صورت های سود و زيان، ترازنامه و آشنایی با ثبت حساب ها از مواردی است که مدیران با آن در ارتباط هستند.

حسابدارعمومي تكميلي كسي است كه بعد از گذراندن دوره هاي آموزشي لازم بتواند از عهده بكارگيري مفاهيم نظري حسابداري، انجام عمليات مربوط به مطالبات، سفارشات و پيش پرداخت ها، موجودي ها، دارايي هايي ثابت مشهود، دارايي هاي نامشهود، ساير دارايي ها و تشخيص مفاهيم سرمايه گذاري و انجام عمليات مربوط به بدهي ها و تعهدات و تهيه و تنظيم صورتهاي مالي و تجزيه و تحليل آن و نسبتهاي مالي برآيد.

دوره حسابداری عمومی تکمیلی چه دوره ای است؟

حسابداری عمومی تکمیلی یکی از ابزارهای مورد نیاز برای همه مدیران است. آشنایی با گزارشات حسابداری نظیر صورت های سود و زيان، ترازنامه و آشنایی با ثبت حساب ها از مواردی است که مدیران با آن در ارتباط هستند.

حسابدارعمومي تكميلي كسي است كه بعد از گذراندن دوره هاي آموزشي لازم بتواند از عهده بكارگيري مفاهيم نظري حسابداري، انجام عمليات مربوط به مطالبات، سفارشات و پيش پرداخت ها، موجودي ها، دارايي هايي ثابت مشهود، دارايي هاي نامشهود، ساير دارايي ها و تشخيص مفاهيم سرمايه گذاري و انجام عمليات مربوط به بدهي ها و تعهدات و تهيه و تنظيم صورتهاي مالي و تجزيه و تحليل آن و نسبتهاي مالي برآيد.


حسابداری خصوصی (Private Accounting) چیست؟

در مقابل حسابداری عمومی، حسابداری خصوصی قرار می‌گیرد که در آن یک حسابدار به استخدام یک شرکت درمی‌آید و به عنوان یک نیروی درون سازمانی به انجام امور مالی، تهیه گزارشات و صورتحساب‌های مالی و تحلیل داده‌های مالی می‌پردازد.

وظایف حسابدار خصوصی حول مسائل داخلی شرکت و درون سازمانی می‌گردد که شامل ثبت تراکنش‌های مالی می‌شود. در نهایت، همین داده‌ها پایه و مبنای تهیه صورت های مالی شرکت را تشکیل می‌دهند.

یک حسابدار خصوصی در جهت منافع یک شرکت به‌خصوص، یعنی شرکتی که در آن استخدام شده، کار می‌کند. ضمن اینکه، شخص ثالث یا همان شرکت‌های خدمات مالی و حسابداری عمومی، صورت های مالی را که توسط یک حسابدار خصوصی خبره تهیه و تنظیم شده، بازبینی و ممیزی می‌کنند.

اعتبارسنجی و وجهه قانونی که توسط حسابداران عمومی (شخص ثالث) به صورت های مالی داده می‌شود، یک نوع ارزیابی مستقل است تا اطمینان حاصل کند که رویه‌های حسابداری داخلی یک شرکت که توسط حسابدار خصوصی انجام شده، استانداردهای گزارشگری مالی را رعایت کرده است.


تفاوت های کلیدی حسابداری عمومی با حسابداری خصوصی

یک حسابدار عمومی به نحوی آموزش می‌بیند که در تجزیه و تحلیل سیستم‌های حسابداری شرکت‌ها و اعتبارسنجی افشاگری مالی آن‌ها مهارت پیدا کند. همچنین، یک حسابدار عمومی باید کاملاً بر استانداردهای حسابداری (GAAP یا IFRS) حاکم بر رویه‌های حسابداری که در تهیه صورت‌های مالی شرکت‌های مشتری مورداستفاده قرار می‌گیرد مسلط باشد. از طرف دیگر، آموزش‌هایی که یک حسابدار خصوصی می‌بیند می‌تواند به گسترش و توسعه مهارت‌های او در زمینه ثبت تراکنش‌های مالی، که خود مواردی مثل صدور صورتحساب، ثبت حساب‌های دریافتنی و پرداختنی و موارد دیگر را شامل می‌شود، کمک کند.

با این حال، به دلیل ماهیت و وسعت کم دامنه کار، ممکن است دانش یک حسابدار خصوصی تنها به برخی از حوزه‌های حسابداری محدود شود.

از آنجایی‌که یک حسابدار عمومی مجبور است با طیف وسیعی از شرکت‌های مشتری کار کند، می‌تواند در صنایع مختلف تجربه کسب کند. این در حالی است که یک حسابدار خصوصی در یک شرکت به‌خصوص کار می‌کند. در نتیجه، دانش زیادی در رابطه با آن صنعت کسب می‌کند اما درباره صنایع دیگر دانش او محدود می‌شود.

یک حسابدار عمومی باید مدرک معتبر یا گواهی‌نامه رسمی، مثل مدرک CPA، اخذ کند. درحالی‌که، حسابدار خصوصی الزامی برای اخذ مدرک معتبر ندارد. بااین حال، مدارک و گواهی‌نامه‌های دیگری هستند که برای حسابدار خصوصی لازم هستند.

باتوجه به ماهیت کار، گاهی لازم است که حسابدار عمومی به محل استقرار شرکت‌های مشتری سفر کند و برای ساعت‌های طولانی کار کند تا برخی مسائل سرموعد مقرر به انجام برسند. اما کار حسابدار خصوصی تقریبا ثبات دارد و در ساعات کاری مشخص قابل انجام و پیگیری است. ضمن اینکه سفرهای حسابدار خصوصی به رفت و آمد از خانه تا محل کار محدود می‌شود.

یک حسابدار عمومی معمولا کار خود را از مراحل ابتدایی حرفه حسابداری آغاز می‌کند و رفته‌رفته به مدارج بالاتر دست می‌یابد تا درنهایت به سمت مدیریت ارشد یک شرکت خدمات مالی و حسابداری، مثل شریک حسابرسی، می‌رسد. از آن طرف، خط مشی حرفه‌ای یک حسابدار خصوصی نیز از مراحل ابتدایی حسابداری آغاز می‌شود. اما درنهایت به سمت مدیریت ارشد شرکتی که در آن مشغول به‌کار بوده، مثل مدیر ارشد مالی (CFO)، دست می‌یابد.


سخن آخر

در این مطلب درباره حسابداری عمومی و حسابداری خصوصی صحبت کردیم و با تفاوت‌ها و الزامات این دو حوزه آشنا شدیم. دیدیم که مقوله حسابداری عمومی و خصوصی بیشتر با خط مشی و زمینه شغلی اشخاص حسابدار ارتباط دارد و در واقع حق انتخابی است که در اختیار دانشجویان، فارغ‌التحصیلان و فعالان رشته حسابداری قرار دارد.

اگرچه ماهیت و دامنه عملیاتی حسابداری عمومی با حسابداری خصوصی تفاوت‌های زیادی دارد، اما هم حسابداران عمومی و هم حسابداران خصوصی مهارت‌ها، آموزش‌ها و فعالیت‌های شغلی کمابیش یکسانی نیاز دارند.

می‌توان گفت که تمایز این دو حوزه بعد از اتمام تحصیلات و هنگام ورود به بازار کار مشخص می‌شود؛ یعنی زمانی‌که باید مهارت‌های خود را باتوجه به نیازهای مشتری بسط و ارتقا دهید. به زبان ساده‌تر، حسابداری عمومی به حسابداران “خارجی یا برون سازمانی” و حسابداری خصوصی به حسابداران “داخلی یا درون سازمانی” اتلاق می‌شود. درک جنبه‌های مختلف این دو در انتخاب خط مشی و آینده کاری یک حسابدار بسیار اهمیت دارد. امیدواریم با مطالعه این مطلب تاثیر مثبتی در آینده شغلی خود ببینید.

عنوان محصولات

اسنیپت محصولات برتر شما در اینجا نمایش داده می شود ... این پیام نمایش داده می شود زیرا شما هم آپشن فیلتر و تمپلیت را تنظیم نکرده اید.

مشاوره

شما فرصت دارید از مشاوره رایگان تسهیل گستر استفاده کنید.
حسابداری عمومی (Public Accounting) چیست و چه تفاوتی با حسابداری خصوصی دارد؟
تسهیل گستر, بابک شعبانی 4 تیر 1401
اشتراک‌گذاری این پست
بایگانی
وارد حساب کاربری شوید تا بتوانید نظر خود را ثبت کنید
هزینه سرمایه چیست و با چه فرمول هایی محاسبه می‌شود؟
برای هر کسب و کاری، هزینه سرمایه یکی از اجزای مهم حسابداری و تحلیل مالی محسوب می‌شود. برای کسب و کارهایی که با موفقیت امور مالی خود را مدیریت می کنند، هزینه سرمایه باید کمترین میزان ممکن باشد.
ارتباط با ما +
چت آنلاین
متأسفانه اعضای تیم پشتیبانی در دسترس نیستند. لطفاً بعداً مراجعه نمایید.متأسفانه اعضای تیم پشتیبانی در دسترس نیستند. لطفاً بعداً مراجعه نمایید.
تماس با ما
دفتر تبریز: 041-51288000
دفتر تهران: 021-91012569
درخواست مشاوره یا دمو