سوشیال مارکتینگ چیست؟

هر آنچه درباره سوشیال مارکتینگ باید دانست

  سوشیال مارکتینگ ابزاریست برای بدست آوردن ترافیک و توجه به طراحی وب سایت شما. برنامه های سوشیال مارکتینگ بیشتر بر ایجاد محتوا استوار است که باید به اشتراک گذاشته شود. هرچه میزان ترافیک و اشتراک گذاری بالاتر برود میزان اعتبار کسب و کار شما بالاتر خواهد رفت.

این سبک بازاریابی به نوعی بازاریابی دهان به دهان با استفاده از اینترنت و ابزارهای آن است. بدلیل اینکه این ابزارها به راحتی در دسترس همگان است، تکرار و پرورش نام تجاری کسب و کار شما که یکی از اصول بازاریابی است را به دنبال خواهد داشت. علاوه بر اینکه این سبک، ارزان قیمت است به تشکیل کمپین های بازاریابی کسب و کار شما کمک می کند و افراد ناآگاهانه به تبلیغ رایگان تجارت شما می پردازند و آن را گسترش می دهند.

البته این را نیز در نظر داشته باشید که یکی از معیارهای رنک شما در موتورهای جستجو شبکه های اجتماعی و تعداد اشتراک گذاری و لایک های آنان به کسب و کارتان می باشد.

از طریق شبکه های اجتماعی متریان با شما تعامل نزدیک دارند و شما را در کنار خود احساس خواهند کرد.

سوشیال بلید چیست؟

سوشیال بلید چیست؟

شبکه‌های اجتماعی و سوشال مارکتینگ هم مثل هر فعالیت تجاری دیگری برای رشد نیازمند اطلاعات دقیق هستند. سوشال مدیا مارکتر باید دیتای دقیقی از جنبه‌های مختلف پیج، کانال یا صفحه‌اش داشته باشد تا بتواند تصمیمات بهتری بگیرد و برای آینده برنامه ریزی کند. درست مثل سئوکاری که با استفاده از آنالیکتیک گوگل به بررسی وضعیت کاربران وبسایت می‌پردازد و کلیک خوردن‌ها و مسائل دیگر را بررسی می‌کند، سوشال مدیا مارکتر هم باید محلی داشته باشد تا بتواند میزان مشارکت مخاطبانش، نرخ رشد صفحه و مسائل دیگر را زیر نظر بگیرد. سوشال بلید یا Social blade وبسایتی است که به همین منظور طراحی شده و نسخۀ اولیه آن هم رایگان است. این سایت لیست خوبی از شبکه‌های اجتماعی را پشتیبانی می‌کند و آنالیکتیک همه شان را در اختیارتان می‌گذارد. یوتیوب، توئیچ، فیس بوک، اینستاگرام، توئیتر، دیلی موشن، میکسر و سایت‌های دیگر را می‌توانید با استفاده از این سرویس مونیتور کنید. همچنین می‌توانید اطلاعات مهم مانند نرخ مشارکت، رتبۀ مشارکت، رتبۀ فالوئر‌ها، میزان فالوئر‌ها در 30 روز گذشته، میزان فالو‌ها در سی روز گذشته و اطلاعات کاربردی دیگر را به دست بیاورید. استفادۀ اولیه از این وبسایت رایگان است ولی برای استفاده از امکانات بیشتر باید نسخۀ حرفه‌ای آن را خریداری کنید.  

سوشال مدیا مارکتینگ چیست؟

سوشال مدیا مارکتینگ چیست؟

سوشال مدیا مارکتینگ یکی از انواع بسیار مهم مارکتینگ و بازاریابی آنلاین است. در این روش از امکانات و پتانسیل‌های گستردۀ شبکه‌های اجتماعی به عنوان ابزاری برای تبلیغات استفاده می‌کنند. خواه تبلیغات وبسایت باشد و هدف افزایش ترافیک ورود باشد، خواه پروموت کردن یک محصول یا خدمت خاص. سوشال مدیا مارکتر بر اساس عکس العمل کاربران و نحوۀ تعامل آن‌ها می‌تواند خواسته‌هایشان را بهتر شناسایی کند. سوشال مدیا  مارکتینگ بر پایۀ مدل جستجوی ارگانیک کسب و کار است. با فعالیت بیشتر و بهتر در شبکه‌های اجتماعی شانس بسیار خوبی دارید که رتبۀ وبسایتتان در موتور‌های جستجو را هم بالاتر ببرید. مهمترین وظیفۀ سوشال مدیا مارکتینگ ارتباط با کاربران و افزایش تعامل با آنان است. یکی از اساسی‌ترین پایه‌های سوشال مارکتینگ تولید محتوای جذاب و مفید است که افراد خواهان اشتراک‌گذاری آن باشند. با این روش محتوای تولید شده بارها و بارها دست به دست می‌شود و به اصطلاح ویرال می‌شود. محتوای ویرال شده به صورت پلکانی مخاطبان شما را بالا می‌برد و کمک شایانی به افزایش نرخ تعامل و در نهایت بالا رفتن بازدید سایت اصلی شما می‌شود. همه و همه در خدمت هدف نهایی شما هستند که مثلا می‌تواند فروش محصول باشد.

اینستاگرام مارکتینگ چیست؟

اینستاگرام مارکتینگ چیست؟

بر کسی پوشیده نیست که اینستاگرام یکی از محبوبترین شبکه‌های اجتماعی دنیاست که ماهیانه هشتصد میلیون نفر کاربر فعال دارد. این محبوبیت به‌خصوص در کشور ما ممکن است دو چندان باشد. نظر به مسدود بودن برخی از وبسایت‌های اجتماعی دیگر، بسیاری از کاربران شبکه‌های اجتماعی دیگر هم به اینستاگرام سرازیر شده‌اند. به همین دلیل اینستاگرام یکی از بهترین پلتفرم‌های موجود برای مارکتینگ است. در هر زمینه‌ای که کار می‌کنید می‌توانید مخاطب هدف خود را در این شبکه اجتماعی بیابید.اینستاگرام مارکتینگ به مجموعه فعالیت‌هایی می‌گویند که برای جلب مخاطب و افزایش تعامل با او در پلتفرم اینستاگرام انجام می‌شوند. این فعالیت‌ها شامل موارد گسترده‌ای هستند: قرار دادن عکس پروفایل مناسب، نوشتن بایوی حرفه‌ای و شکیل و مرتبط، نام‌گذاری صفحه، انتخاب آیدی مناسب و موارد این چنینی شروع کار هستند. قدم بعدی تولید محتوای جذاب و مفید است. باید به نحوی ارزش آفرینی کنید که مخاطب به ارسال و پخش آن مشتاق شود.مسالۀ بسیار مهم اینستاگرام مارکیتنگ تعامل با مخاطب است. اینستاگرام پلتفرمی شدیدا تعاملی است. شما باید دائما با کاربران در ارتباط باشید. جواب کامنت‌ها را بدهید، استوری‌هایی بسازید که مخاطب را به شرکت در فعالیت‌هایتان تشویق کند و غیره. پایداری و تولید محتوای دنباله دار هم جزو موارد لاینفک اینستاگرام مارکتینگ است. 

شبکه های اجتماعی

 بهترین شبکه های اجتماعی برای تجارت کدام شبکه ها است؟

۱- فیسبوک
۲- گوگل پلاس
۳- توییتر
۴- Pinterest
۵- Instagram

فیسبوک 

بزرگترین و محبوب ترین شبکه اجتماعی دنیا

فیسبوک

مجموعاً حدود ۱.۲۸ میلیارد یوزر و حدود ۱.۲۳ میلیارد یوزر فعال در ماه

روزانه حداقل ۷۵۷ میلیون نفر فیس بوک را چک میکنند و در آن فعالیت انجام می دهند! تعداد یوزرهای فعال آسیایی فیس بوک (مقیم آسیا) در ماه حدود ۳۹۰ میلیون نفر است! (فیس بوک در چین مسدود است با این وجود حدود ۸۱ میلیون یوزر چینی هم دارد!)

  •  ۳۴% یوزرهای فیس بوک بین ۱۸ تا ۲۹ سال سن دارند.

  • ۴۵% یوزر های ۶۵ سال به بالای اینترنت، از فیس بوک هم استفاده میکنند!

  • بریتانیا بیشترین درصد یوزر فیس بوک نسبت به جمعیتش را دارد؛ حدود ۵۶.۴۸% و بعد خود آمریکا هست با حدود ۵۶.۴۵%.

  • ۸۹% کاربران اینترنت در خاور میانه، از فیس بوک استفاده میکنند.

  • به طور میانگین روزانه حدود ۱۵۰۰ پست در تایم لاین هر یوزر فیس بوک، نمایش داده میشود.

  • روزانه حدود ۲۲ میلیارد بار، دکمه های لایک و شیر فیس بوک در سایتهایی که حدود ۷.۵ میلیون مورد هستند، نمایش داده می شود!

  • سهم شما از ۴.۵ میلیارد لایکی که روزانه در فیس بوک زده می شود، چقدر است؟

فیس بوک به عنوان پایگاهی از عکسهای شما: روزانه حدود ۳۵۰ میلیون عکس در فیس بوک آپلود میشود…! و بطور میانگین روزانه حدود ۱۰ میلیارد پیام در فیس بوک رد و بدل میشود! فکر کنید که فقط یک پیام خود را بتوانید دست به دست بچرخانید و آن وقت بدون شک باید به فکر ارتقاء سرور خود باشید!

 گوگل پلاس

در مورد دو غول شبکه های اجتماعی دنیا هم داستان به همین شکل است، گوگل پلتفرمی بیشتر تجاری برای ارتباط بین بیزینسها و افراد متخصص و مشتریان ایجاد کرده است و فیس بوک محیطی است برای ارتباطات نزدیک تر و صمیمی تر و دوستانه تر.


گوگل پلاس

تا سال ۲۰۱۳ یعنی دومین سال راه اندازی، گوگل پلاس حدود ۱۳۵ میلیون یوزر را جذب خود کرده بود و آمارهای سال ۲۰۱۴ حاکی از حضور ۱ میلیارد یوزر در گوگل پلاس هست!!!

  • گوگل پلاس ماهیانه ۳۰۰ میلیون یوزر اکتیو دارد!

  • و البته ماهیانه ۲۰ میلیون یوزر موبایل دارد که فقط با موبایل چک میکنند سایت را!

  • به طور میانگین خریدهایی که از مبدأ گوگل پلاس انجام شده، حدود ۴۰$ ارزش داشته است.

  • گوگل پلاس بدون شک به اندازه فیس بوک کاربر ندارد که هر روز اکتیو باشند و باز به اندازه فیس بوک فعالیت هم ندارند اما در هر صورت، به عنوان شبکه اجتماعی آینده، باید توجه ویژه ای به آن داشته باشیم و تا میتوانیم برای پیج گوگل پلاس بیزینس خود طرفدار و follower جمع کنیم.

 توییتر

توییتر

اولین و بزرگترین شبکه میکروبلاگینگ دنیا.
دارای حدود یک میلیارد یوزر
ماهیانه حدود ۲۵۵ میلیون نفر از توییتر استفاده میکنند.
به طور متوسط، هر یوزر توییتر حدود ۲۰۸ دنبال کننده (follower) دارد.
۴۶% یوزرهای توییتر حداقل روزی یک بار به این سایت سر میزنند.
۴۵% یوزرهای توییتر بین ۱۸ تا ۲۹ سال سن دارند.
جالب اینجاست که عربستان بیشترین تعداد یوزرهای فعال در توییتر را دارد!
در ماه حدود ۱۱۷ میلیون یوزر توییتر، توییت ارسال میکنند.
 درآمد توییتر در سه ماهه نخست سال ۲۰۱۴: ۲۵۰ میلیون دلار

Pinterest 

Pinterest

  •  شبکه اجتماعی محبوب و عکس محور.

  • آمارها نشان میدهد حدود ۷۰ میلیون عضو دارد.

  • ۹۴% فعالیتها در این شبکه اجتماعی توسط خانمها انجام میشود.

  • ۸۴% خانمهایی که به عضویت پینترست در می آیند، در این شبکه فعال باقی می مانند.

  • ۸۵% یوزرهای پینترست را خانمها نشکیل میدهند… .

  • ۴۹% یوزرهای پینترست از این سایت استفاده میکنند تا نیازی به ورق زدن کاتالوگها نداشته باشند.

  • و جالب اینجاست ۳۰% یوزرهایش آن را به مشاهده تلویزیون هم ترجیح میدهند!

  • محبوبترین مقصد یوزرهای پینترست که با کلیک روی پین ها وارد آن میشوند، بلاگ ها هستند. همانطور که مشاهده میفرمایید با آمارهای فوق، ایده های زیادی در سر ایجاد میشود برای جذب ترافیک از این شبکه اجتماعی باز اما بیشتر زنانه!

Instagram 

Instagram

یک شبکه اجتماعی عکس محور دیگر. اوایل فقط یک اپلیکیشن برای آندروید بود و به سرعت خود را به عنوان یک شبکه اجتماعی محبوب معرفی کرد!
دارای حدود ۲۰۰ میلیون یوزر.

  • چیزی حدود ۷۵ میلیون یوزر در روز از این سرویس استفاده می کنند!

  • بخش زیادی از یوزرهای این شبکه اجتماعی، افراد ۱۶ تا ۱۹ سال هستند؛ چیزی حدود ۲۳%.

  • ۲۲% یوزرهای اینترنت در خاورمیانه هم کاربر اینستاگرام هستند.

  • و باز هم عربستان بیشترین تعداد یوزر در اینستاگرام را به خود اختصاص داده است.

  • و البته فراموش نکنیم که پشت اینستاگرام همین فیس بوک عظیم هست و این یعنی پایداری در رشد… .

  •  روش های جذب کاربر در سوشیال مدیا و سوشیال مارکتینگ چیست؟

 برای کاربران صفحه خود سوال هایی مطرح کنید که باعث تفکر آنها شود ،البته باید توجه داشته باشید که سوال هایی که در نظر دارید خیلی عمیق نباشد، بطوریکه طرفداران احساس کنند که جواب دادن به سوال شما بسیار سخت است. این یک تکنیک ساده در بازاریابی اینترنتی است، فقط کافیست سوال خود را بپرسید و منتظر پاسخ باشید. با استفاده از این تکنیک می توانید کاربران را به فعالیت، کامنت گذاشتن و لایک کردن تحریک کنید.

سعی کنید مطالبی که برای کاربران خود پست می کنید حاوی اطلاعات مفیدی باشد شما می توانید این کار را از طریق مقاله های جالب و یا ویدئو های جذاب انجام دهید. اگر شما محتوای تازه و مرتبط را در صفحه خود قرار دهید، مطمئنا کاربران برای دیدن مطالب و پست های جالب تر به صفحه شما باز می گردند. معمولا آدرس وب سایت خود را در قسمتی از عکس بنویسید

با معرفی وب سایت خود، به کاربران این پیغام را می رسانید که دقیقاً فعالیت های شما در چه زمینه ای است و این به انتقال بیشتر و بهتر اطلاعات به کاربران کمک می کند تا بتوانند کسب و کار شما را بهتر بشناسند.


 پست کردن محتوای مناسب در زمان مناسب


 پست کردن محتوای مناسب در زمان مناسب


زمان پست گذاری یکی از عامل های بسیار مهم در بازاریابی اینترنتی است. باید بدانید که چه ساعاتی از روز و چه روزهایی در هفته، کاربران دوست دارند با چه نوع محتوایی مواجه شوند و از چه مطالبی استفاده کنند. بله، همین نکات ریز در بازاریابی اینترنتی است که می تواند کسب و کار شما را رونق ببخشد و شما را به سمت موفقیت سوق دهد.


به عنوان مثال پس از ساعت ناهار، اکثر افراد به دنبال پست های سرگرم کننده و خنده دار هستند تا ساعاتی را به استراحت بپردازند و از مشغله های کاری به دور باشند. به عنوان مثال اگر در این ساعات، مقاله ای بگذارید حتی اگر بسیار مفید باشد مورد استقبال قرار نخواهد گرفت. زیرا در آن بازه زمانی کاربران نیازمند استراحت و سرگرمی هستند و جذب مقاله های علمی شما نمی شوند.

مشاوره

این فرصت را دارید که از مشاوره رایگان تسهیل گستر استفاده نمائید.
سوشیال مارکتینگ چیست؟
تسهیل گستر, بابک شعبانی 01 بهمن 1399
این پست را به اشتراک بگذار
بایگانی
ورود | ثبت نام افزودن نظر


چطور شکایات و بازخوردهای منفی را مدیریت کنیم؟
آیا به بازخورد منفی و شکایات به عنوان یک فرصت یادگیری نگاه می‌کنید؟
ارتباط با ما +
چت آنلاین
تماس با ما
دفتر تبریز: 041-51288000
دفتر تهران: 021-91012569
درخواست مشاوره و یا دمو