مانیتورینگ شبکه چیست؟ نحوه راه اندازی Network Monitoring

Network Monitoring یا مانیتورینگ شبکه یکی از مهم‌ترین نیاز‌های کسب‌وکاری است که باتکیه‌بر ابزارها و تجهیزات کامپیوتری اقدام به ارائه خدمات و محصولات خودکرده یا از شبکه به‌عنوان ارتباط میان اجزای مختلف سیستم خود مانند کارکنان و پایگاه‌داده استفاده می‌کند. بسیاری از کسب‌وکارها، مانیتورینگ یا نظارت بر شبکه را راهکاری برای افزایش کارایی منابع و زیرساخت‌ها در کنار کنترل ترافیک ورودی بر شبکه که نتیجه آن اعمال پروتکل‌های امنیتی است، می‌شمارند.

 Network Monitoring یا مانیتورینگ شبکه یکی از مهم‌ترین نیاز‌های کسب‌وکاری است که باتکیه‌بر ابزارها و تجهیزات کامپیوتری اقدام به ارائه خدمات و محصولات خودکرده یا از شبکه به‌عنوان ارتباط میان اجزای مختلف سیستم خود مانند کارکنان و پایگاه‌داده استفاده می‌کند. بسیاری از کسب‌وکارها، مانیتورینگ یا نظارت بر شبکه را راهکاری برای افزایش کارایی منابع و زیرساخت‌ها در کنار کنترل ترافیک ورودی بر شبکه که نتیجه آن اعمال پروتکل‌های امنیتی است، می‌شمارند.

 همچنین با ابزار‌های monitoring می‌توان از کارمندان و کارکنان بخش IT بیزینس‌ها بهره‌برداری بهتری کرد و عملکرد شبکه را نیز بالا برد. در ادامه مقاله به سوالاتی مانند: مانیتورینگ شبکه چیست؟ ابزار‌های کاربردی در پروسه نظارت بر شبکه کدام‌اند؟ مزایای network monitoring و اینکه چرا باید بر روی این مسئله سرمایه‌گذاری شود، پاسخ خواهیم داد. پس تا انتها مقاله همراه ما باشید.

مفهوم مانیتورینگ شبکه چیست؟

مفهوم مانیتورینگ شبکه چیست؟

می‌خواهید بدانید مانیتورینگ شبکه چیست؟ مانیتورینگ و پایش شبکه در خدمات پشتیبانی شبکه به معنای نظارت مداوم بر شبکه با هدف شناسایی نقص و ایراد احتمالی و اطمینان از کارکرد درست شبکه است. برای مثال می‌توان با مانیتورینگ فعالیت اجزای شبکه ازجمله ماشین‌های مجازی، سرورها، فایروال‌ها، سوئیچ‌ها و روترها را بررسی کرد. سپس اگر اختلالی در عملکرد هرکدام دیده شد، این موضوع از طریق نرم‌افزار مانیتورینگ شبکه به مدیر شبکه اطلاع داده می‌شود و جلوی بروز مشکلاتی همچون ازکار افتادن شبکه گرفته می‌شود.

مانیتورینگ شبکه باید کنشگر باشد نه واکنشگر. این جمله یعنی مانیتورینگ باید همواره به دنبال یافتن مشکلات احتمالی باشد نه اینکه پس از بروز مشکل آن را شناسایی کند. بنابراین می‌توان در مراحل اول مشکلات را شناسایی کرد. مانیتورینگ کنشگر می‌تواند جلوی معیوب‌شدن یا قطعی شبکه را بگیرد.

اگر به طور خلاصه بخواهیم بگوییم مانیتورینگ شبکه چیست، باید بدانید که تمام فرایندهایی که به مدیر یا ناظر شبکه کمک می‌کند تا توانایی مدیریت رفتارها و منابع جاری در شبکه را داشته باشند، پایش شبکه گفته می‌شود.

ضرورت وجود مانیتورینگ شبکه چیست؟

به کمک مانیتورینگ شبکه داخلی، مدیر می‌تواند از وضعیت کنونی شبکه و اجزای آن مطلع شود. شبکه شما باید به طور مداوم پایش شود تا بتوانید عملکرد اجزای شبکه همچون ایرادها و نواقص احتمالی، میزان مصرف پهنای باند، میزان بازده، دسترسی‌پذیری، سلامت و موارد دیگر را بررسی کنید. اگر یک مدیر هیچ نظارتی بر شبکه خود نداشته باشد، چطور از وضعیت شبکه و تجهیزات متصل به آن آگاهی پیدا کند؟

مزایای مانیتورینگ شبکه چیست؟

مزایای مانیتورینگ شبکه چیست؟

حال که فهمیدید ضرورت وجود مانیتورینگ شبکه چیست، در این قسمت از مطلب قصد داریم مزایای آن را نیز بررسی کنیم. همان‌طور که در قسمت‌های قبل گفته شد، می‌توان اطلاع‌یافتن از وضعیت جاری شبکه را مهم‌ترین مزیت سیستم مانیتورینگ دانست که به شما کمک می‌کند برای تنظیم شبکه بر مبنای نتایج عمل کنید. در ادامه مزایای دیگر مانیتورینگ شبکه را بررسی می‌کنیم.

1- کم شدن هزینه‌ها

اگر از مانیتورینگ شبکه استفاده نکنید نمی‌توانید از بازده و عملکرد بخش‌های سیستم اطلاع پیدا کنید. از سوی دیگر درصورتی‌که ایرادهای شبکه را به‌موقع پیدا نکنید، احتمال اینکه شبکه و خدمات شما قطع شود افزایش پیدا می‌کند. در این شرایط ممکن است اعتبار حرفه‌ای شما کم شود و مجبور شوید به مشتریان خود مبلغی را بابت خسارت پرداخت کنید. حال احتمالا فهمیدید که اولین مزیت مانیتورینگ شبکه چیست و چطور به کاهش هزینه کمک می‌کند. شما می‌توانید با کنترل مداوم متوجه شوید که کدام بخش به‌درستی کار نمی‌کند و در صورت نیاز تجهیزات معیوب را تعویض کنید.

2- بالابردن بازده شبکه

یکی از راه‌های مناسب برای بررسی اجزای شبکه و بازده آن، پایش شبکه است. همان‌طور که قبلا هم گفته شد با این کار می‌توانید مشکلات را در سریع‌ترین زمان شناسایی کنید تا اثر نامطلوبی بر شبکه نگذارند. در پکیج خدمات دواپس آراد آرپانت،   هم انجام خواهد شد. نرم‌افزارهای مانیتورینگ شبکه به اندازه‌گیری شاخص‌های متعددی از جمله بسته‌های معیوب، مصرف پهنای باند، تاخیر و غیره می‌پردازند و گزارش‌های دقیقی را به مدیر شبکه ارائه می‌کنند.

3- بالا بردن امنیت شبکه

اگر بخواهیم بگوییم مزایای اصلی مانیتورینگ شبکه چیست، تامین امنیت شبکه را جزو آن‌ها در نظر نمی‌گیریم؛ اما از این موضوع که این کار سبب افزایش امنیت شبکه می‌شود هم نمی‌توان غافل شد. برای مثال ممکن است مانیتورینگ ترافیک شبکه گزارشی مبنی بر افزایش ترافیک ناگهانی در شبکه و یا اتصال دستگاه ناآشنا به شبکه را ارائه دهد. این شرایط می‌تواند نشانه حملات سایبری باشد. همچنین با خدمات امنیت شبکه، جلوی دسترسی کاربران به سایت‌های مضر نیز گرفته می‌شود.

4- سرعت‌بخشیدن در زمان عیب‌یابی

با استفاده از نرم‌افزارهای مانیتورینگ شبکه عیب‌یابی به‌سرعت اتفاق می‌افتد؛ چراکه گزارشات به‌صورت منظم به مدیر شبکه ارسال شده و در صورت بروز مشکل در هر کدام از اجزا، مدیر سریعا از آن مطلع می‌شود. در نتیجه مدیر شبکه نیز به‌سرعت دلیل بروز مشکل را پیدا کرده و آن را برطرف می‌کند. با استفاده از سیستم مانیتورینگ زمان دقیق تعویض یا تنظیم اجزای شبکه مشخص می‌شود.

مانیتورینگ شبکه

وظیفه مانیتورینگ شبکه چیست و چه چیزهایی را پایش می‌کند؟

در قسمت قبل فهمیدید که مزایای مانیتورینگ شبکه چیست. حال باید بدانید که خیلی مهم است که مواردی را که باید به کمک نرم‌افزار مانیتورینگ شبکه نظارت شود را انتخاب کنید. اگر نتوانید به‌خوبی این مرحله را انجام دهید، عملا استفاده از نرم‌افزار سیستم مانیتورینگ تاثیر آن‌چنانی نخواهد داشت. برای اینکه در این باره تصمیم بگیرید باید به موارد مختلفی توجه کنید. به‌طورکلی برخی اهداف در همه شبکه‌ها یکسان هستند که در ادامه آن‌ها را بررسی می‌کنیم. 

میزان مصرف پهنای باند

با بررسی میزان مصرف پهنای باند شرکت و میزان موثر بودن آن می‌توانید از عملکرد درست اجزا مطمئن شوید. اگر مصرف پهنای باند در برنامه یا تجهیزاتی بیش از حد استاندارد باشد باید تعویض شود.

بازده اپلیکیشن

به کمک پایش شبکه باید از کارکرد درست اپلیکیشن‌هایی که روی شبکه‌ شما اجرا می‌شوند اطمینان پیدا کنید. با سیستم‌های مانیتورینگ شبکه خدمات ابری، ماشین‌های مجازی، زمان پاسخگویی و دسترسی‌پذیری پایگاه‌داده‌ها و مواردی از این قبیل آزمایش می‌شوند تا هر کدام که باعث کندی شبکه می‌شوند، تشخیص داده شود.

بازده سرور 

کلید بسیاری از عملکردها در کسب‌وکار شما شامل شبکه توزیع محتوا CDN، سرورهای دی‌ان‌اس، وب سرورها، ایمیل سرورها و غیره هستند. بنابراین نیاز به آزمایش و بررسی یک‌دستی، اطمینان‌پذیری و آپ‌تایم هر سرور واقعا لازم است.

پیکربندی شبکه

سیستم‌های مانیتورینگ شبکه توانایی نظارت بر انواع زیادی از تجهیزات همچون سرورها، رایانه‌های رومیزی، تلفن‌های همراه و غیره را دارند. برخی از سیستم‌ها دارای قابلیت کشف خودکار هستند که می‌توانند به‌محض تعویض‌شدن، اضافه‌شدن و یا جداشدن تجهیزات از شبکه آن را ثبت و پیگیری کنند. این ابزارها توانایی تفکیک تجهیزات را باتوجه‌به محل فیزیکی‌شان، آدرس آِ‌پی، خدمات نوع دارند. با این کار می‌توان نقشه شبکه را همیشه بروز نگه داشت و برای توسعه آن در آینده به‌صورت بهتری برنامه‌ریزی کرد.

نحوه انجام مانیتورینگ شبکه به چه صورت است؟

نحوه انجام مانیتورینگ شبکه به چه صورت است؟

مانیتورینگ شبکه با استفاده از تکنیک‌های مختلفی بازده (performance) و دسترسی‌پذیری (availability) شبکه را آزمایش می‌کند. به‌وسیله این تکنیک‌ها می‌توان داده‌هایی را جمع‌آوری کرد که با آن‌ها وضعیت شبکه بررسی و تحلیل شود. در این قسمت از مطلب مانیتورینگ شبکه چیست تعدادی از این تکنیک‌های جمع‌آوری داده برای نرم‌افزارهای مانیتورینگ شبکه را بررسی می‌کنیم.

تکنیک Ping

یکی از ابتدایی‌ترین تکنیک‌ها پینگ است که برای ارزیابی هاست‌های درون یک شبکه توسط نرم‌افزار مانیتورینگ استفاده می‌شود. در این روش سیستم مانیتورینگ سیگنال‌هایی را به دستگاهی که باید پایش شود ارسال می‌کند و اطلاعات موردنظر خود را دریافت و ثبت می‌کند. در نهایت به کمک این داده‌ها، سیستم مانیتورینگ نتورک از مواردی همچون ازدست‌رفتن بسته‌های داده هنگام ارتباط با هاست، زمان لازم برای انتقال سیگنال، میزان بازده آن، فعال یا غیرفعال بودن هاست و غیره اطمینان پیدا می‌کند. 

تکنیک SNMP

SNMP یا پروتکل مدیریت آسان شبکه به کمک نرم‌افزار مانیتورینگ، تجهیزات متصل به شبکه را بررسی می‌کند. در این راستا لازم است تا نرم‌افزار مانیتورینگ بر روی همه تجهیزات نصب شده باشد تا امکان ارسال گزارش به مدیر وجود داشته باشد. بدین ترتیب مدیر پس از تحلیل داده‌ها، خطاهای احتمالی را تشخیص می‌دهد. یکی از پرکاربردترین پروتکل‌ها در سیستم‌های مدرن مدیریت شبکه، پروتکل SNMP است.

Syslog

در صورت بروز مشکلی که منجر به تغییری در عملکرد یکی از تجهیزات تحت شبکه شود، سیستم مدیریت خودکار Syslog پیغامی را به مسئولان مربوطه ارسال می‌کند. تکنسین‌های شبکه توانایی این را دارند که تنظیماتی را در تجهیزات ایجاد کنند که با بروز مشکلاتی همچون نقص در پیکربندی، قطعی‌های غیرمنتظره و غیره از طریق Syslog موضوع به اطلاع مدیر برسد. 

Script

اسکریپت‌ها توانایی پر کردن شکاف‌های کوچک موجود در شبکه را دارند. این برنامه‌ها با جمع‌آوری اطلاعات ابتدایی، به شبکه دستور انجام کاری را می‌دهند.

ویژگی‌ مهم ابزارهای مانیتور شبکه

۵ ویژگی‌ مهم ابزارهای مانیتور شبکه

با وجود صدها نرم افزار مانیتورینگ شبکه که در حال حاضر در بازار موجود است، مهم است موقع انتخاب آنها ویژگی‌های کلیدی ابزارهای مانیتورینگ را به‌خاطر داشته باشیم. از جنبه‌های مهم نظارت بر شبکه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱. نظارت بر تجهیزات ضروری

تاثیر خرابی‌ها بر عملکرد شبکه مثل روز روشن و واضح است و  با بررسی مداوم دستگاه‌ها و معیارهای عملکردی مناسب، می‌توان این ایرادات را خیلی زود برطرف کرد. دستگاه‌هایی مثل رایانه‌های رومیزی و چاپگرها نیازی به نظارت مکرر ندارند، اما سرورها، روترها و سوئیچ‌ها باید پیوسته تحت نظارت باشند. بنابراین حتما ابزاری که برای مانیتور شبکه استفاده می کنید باید نظارت کافی بر تجهیزات ضروری شبکه را داشته باشد.

۲. بهینه‌سازی بازه زمانی مانیتورینگ

بازه مانیتورینگ گویای تعداد دفعات ارزیابی عملکرد شبکه و دستگاه‌هاست. دسترسی‌پذیری دستگاه‌ها باید در کوتاه‌ترین فاصله زمانی (ترجیحا هر دقیقه) بررسی شود. آمار CPU و حافظه را می‌توان هر 5 دقیقه یک بار کنترل کرد. در ابزار مورد استفاده برای مانیتورینگ لازم است بازه های زمانی بررسی شبکه به صورت بهینه باشد.

۳. انتخاب پروتکل مناسب

بهتر است سراغ یک پروتکل مدیریت شبکه امن با کمترین میزان مصرف پهنای باند بروید. اکثر دستگاه‌های مانیتور شبکه و سرورهای لینوکس از پروتکل‌های SNMP و CLI و دستگاه‌های تحت ویندوز از پروتکل WMI استفاده می‌کنند.

۴. تعیین آستانه‌ها و ارسال هشدار

خرابی شبکه هزینه زیادی دارد و پیش‌گیری ایرادات آن بهتر از درمان آنهاست. اینجاست که آستانه‌ها وارد عمل می‌شوند و با اعمال محدودیت، نقش کلیدی در برنامه نظارت بر شبکه ایفا می‌کنند. هر زمان هر یک از این محدودیت‌های آستانه شکسته شود و نقضی رخ دهد، قبل از آنکه شبکه از کار بیافتد،باید برنامه مانیتورینگ به کاربر هشدار دهد.

۵. داشبورد و سفارشی سازی

داده‌ها باید به بهترین شکل ممکن در اختیار کاربر شبکه قرار گیرد و تیم IT باید در بدو ورود به داشبورد از وضعیت معیارهای کلیدی شبکه باخبر شوند. به‌عبارتی وضعیت فعلی شبکه و تجهیزات آن مثل روترها، سرورها، سوئیچ‌ها، خدمات، برنامه‌ها و فایروال‌ها باید در داشبورد قابل دسترسی باشد و چه بهتر که بتوان آنها را به‌دلخواه سفارشی‌سازی کرد.

موارد استفاده مانیتورینگ شبکه

موارد استفاده مانیتورینگ شبکه

شاید بپرسید این تکنولوژی مانیتورینگ در کدام بخش‌ها بیشترین کاربرد را دارد و در عصر تکنولوژی چه استفاده‌هایی از آن می‌شود. در این بخش به این پرسش پاسخ می‌دهیم.

۱. مانیتورینگ مرکز داده

مهندسان شبکه می‌توانند از تکنولوژی مانیتورینگ برای جمع‌آوری داده‌های لحظه‌ای از دیتاسنترهای خود استفاده کنند و در صورت بروز مشکلاتی مثل خرابی دستگاه، افزایش دما، قطع برق یا مشکل ظرفیت شبکه هشدار تنظیم کنند.

۲. مانیتورینگ شبکه ابری

شرکت‌هایی که در زمینه شبکه‌های ابری فعالیت می‌کنند، می‌توانند با به‌کارگیری ابزارهای نظارتی، از ارتباط خوب میان برنامه‌ها مطمئن شوند. حتی درک هزینه‌های شبکه ابری، تجزیه و تحلیل ترافیک مناطق مختلف و میزان ترافیکی که توسط ارائه‌دهندگان ابری قابل مدیریت است، با ابزارهای مانیتورینگ راحت‌تر خواهد بود.

۳. مانیتورینگ برای اپلیکیشن‌های کانتینری

تیم‌های فناوری اطلاعات از کانتینرها برای بسته‌بندی و ارائه برنامه‌ها روی چند سیستم‌عامل استفاده می‌کنند. در این حوزه هم وجود یک ابزار نظارتی برای اطمینان از ارتباط میان اجزای مختلف برنامه ضروری است.

مزایای استفاده از سیستم مانیتورینگ شبکه برای کسب‌وکارها

با دردست‌داشتن اطلاعاتی کلی و دقیق در هر زمینه‌ای می‌توان تصمیمات صحیح در زمان‌های حساس گرفت. سیستم نظارت بر شبکه نیز این اطلاعات را به‌صورت دقیق، کلی و جزئی، دسته‌بندی و قسمت‌بندی شده در اختیار مدیران شبکه‌ها قرار می‌دهد. حال فقط نیاز است تا باتجربه و تخصص کافی، مدیر نسبت به اتخاذ یک تصمیم درست عمل کند. با یک مثال دلیل استفاده از نتورک مانیتورینگ را درک خواهید کرد.

تابه‌حال از خود پرسیده‌اید که چرا در کشور‌های پیشرفته و توسعه‌یافته به‌صورت مستمر و مدام و در بازه‌های تعیین شده به پزشک مراجعه می‌شود. دلیل این موضوع این است که دکتر با جمع‌آوری اطلاعات از قسمت‌های مختلف داخلی بدن، با استفاده از آزمایش‌های متعدد، میزان سلامت شما را بررسی می‌کند. همچنین با بررسی اطلاعات در بازه‌های زمانی مختلف می‌تواند پیش‌بینی‌های دقیقی از وضعیت سلامتی شما در آینده داشته باشد.

Network monitoring نیز دقیقا به این صورت (با این تفاوت که چکاپ به‌صورت لحظه‌ای انجام می‌گیرد) بر سلامت شبکه شما نظارت داشته و با بررسی اطلاعات خروجی از این سیستم توسط یک فرد متخصص و باتجربه، می‌توان پیش‌بینی‌های دقیقی از آینده داشت. علاوه بر این می‌توان مزایای زیر را نیز برای کسب‌وکار‌های بهره برنده از سیستم مانیتورینگ شبکه نام برد:

۱. نظارت و دید واضح بر شبکه

مدیر و admin مانیتورینگ شبکه با استفاده از این سیستم می‌تواند دید واضحی از تعداد و نوع دستگاه‌هایی که به شبکه متصل هستند داشته باشد. حتی نظارت بر نحوه انتقال و ارسال داده‌ها نیز با این سیستم مقدور می‌شود که در صورت لزوم می‌توان از قطعی سیستم و شبکه به‌سرعت (حتی قبل از رخداد آن) باخبر شد و در صدد رفع آن اقدام کرد.

با سیستم نظارت بر شبکه می‌توان به‌صورت دقیق دستگاه‌هایی که از شبکه شما استفاده می‌کنند همراه با اطلاعات دقیق سیستم‌عامل‌های به‌کاررفته در آن‌ها باخبر شد. در نهایت می‌توان ابزار‌های ارائه‌دهنده خدمات مبتنی بر شبکه مانند سایت یا اپلیکیشن‌ها را بر اساس این اطلاعات توسعه داد.

2. استفاده بهتر از منابع IT

پیش‌تر بسیاری از مدیران IT، افراد و کارمندانی را برای انجام برخی از امور مربوط به شبکه و نظارت بر آن استخدام می‌کردند که این مسئله خود هم باعث هدررفت منابع و هم دلیلی بر افزایش بودجه موردنیاز بود. اما با استفاده از ابزار‌های network-monitoring سخت‌افزاری و نرم‌افزاری، بار این مسئولیت‌ها از دوش انسان برداشته شده و به‌وسیله پروتکل‌های خاصی اجرا می‌شود.

۳. پیش‌بینی و اتخاذ تصمیمات دقیق دررابطه‌با زیر‌ساخت‌ها

سیستم نظارت بر شبکه می‌تواند به‌صورت دوره‌ای و مداوم اطلاعات و گزارش‌هایی را دررابطه‌با عملکرد اجزای مختلف شبکه در اختیار مدیران قرار دهد. در نتیجه با بررسی این گزارش‌ها و تجزیه‌وتحلیل آن‌ها می‌توان تصمیمات درستی در رابطه نیاز به پیاده‌سازی زیر‌ساخت‌های اضافی در زمان‌های تعیین شده اتخاذ کرد.

۴. تشخیص سریع‌تر تهدیات سایبری

با نظارت لحظه و مستمر بر شبکه می‌توان روند عادی که اغلب بر روی نتورک جاری است را تشخیص داد. همچنین با درنظرگرفتن این روند عادی در صورت وقوع یک اتفاق غیرمعمول مانند افزایش غیرعادی ترافیک شبکه، مدیران ناظر سریعا از اتفاقات باخبر شده و در جهت و رفع مشکلات اقدام می‌کنند که این امر موجب کاهش و یا حتی ۰ شدن خسارات خواهد شد.

۵. کمک به پیشرفت بیزینس

برخی ابزارهای نظارت بر ترافیک وب‌سایت‌ها مانند google analytics و google search console اطلاعات بسیار خوبی از میزان ترافیک ورودی در اختیار کاربران خود قرار می‌دهد که برای برنامه‌ریزی‌های بازاریابی مانند تعیین متد‌های تبلیغاتی، ایمیل مارکتینگ، تعیین اهداف خدماتی و محصولاتی و… بسیار کارآمد است. با به‌کارگیری نتورک مانیتورینگ نیز می‌توان به اطلاعاتی چه بسیار دقیق‌تر و بهتر از این سرویس‌ها دست‌یافت و در نتیجه به پیشرفت بیزینس‌ها کمک کرد.

بهترین ابزارهای نظارت بر شبکه

بهترین ابزارهای نظارت بر شبکه

راه‌حل‌های مبتنی بر نرم‌افزار به‌عنوان سرویس (SaaS) سیلوهای بین تیم‌های مهندسی را خراب می‌کنند و یک رویکرد جامع و کامل برای نظارت بر شبکه به ارمغان می‌آورند. این محصولات داده‌های شبکه را با داده‌های زیرساخت، برنامه‌ها و تجربه کاربر در یک پلتفرم واحد در اختیار تیم فناوری اطلاعات سازمان قرار می‌دهند.

مانیتورینگ دستگاه شبکه (NDM) یا device monitor چیست؟

مانیتورینگ دستگاه شبکه با اکتشاف خودکار دستگاه‌های طیف گسترده‌ای از فروشندگان، به تیم نظارتی امکان می‌دهد سلامت تک‌تک دستگاه‌های شبکه را نظارت کنند. حتی می‌توان سلامت‌ دستگاه‌ها را با مانیتورهای تشخیص ناهنجاری چک کرد تا وضعیت استفاده از پهنای باند و سایر معیارهای مهم آنها فعالانه تحت نظارت باشد.

مانیتورینگ عملکرد شبکه (NPM) یا performance monitor چیست؟

مانیتورینگ عملکرد شبکه امکان مشاهده باقی پشته شبکه را فراهم می‌کند. به این ترتیب ترافیک محیط در لحظه تجزیه و تحلیل می‌شوند. گذشته از این، تیم‌ها می‌توانند علاوه بر داده‌های اتصال IP، کلیه ارتباطات میان سرویس‌ها، میزبان‌ها، پادهای Kubernetes و هر اندپوینت دیگری که فکرش را کنید، نظارت کنند. همچنین با تجمیع معیارهای شبکه و سایر معیارها و داده‌های تله متری، فرصت خوبی برای شناسایی و حل مشکلات عملکردی شبکه برای تیم‌ها فراهم می‌شود.

نکاتی طلایی برای را‌ه‌اندازی مانیتورینگ شبکه

همچنان شرکت‌ها و سازمان‌هایی وجود دارند که برای شبکه خود سیستم مانیتورینگ و نظارتی در نظر نگرفته‌اند. ازاین‌رو می‌توان با یقین گفت که این شرکت‌ها قسمت بزرگی از ذخیره اطلاعات مشتریان و آنالیز آن‌ها را ازدست‌داده‌اند. در ادامه به چندین نکته طلایی دررابطه‌با راه‌اندازی network monitoring اشاره شده است.

    برای را‌ه‌اندازی مانیتورینگ دو راه وجود دارد. راه اول اجرای پروتکل‌ها به‌صورت نرم‌افزاری و سخت‌افزاری بوده که نیاز به یک فرد متخصص و باتجربه به‌منظور تجزیه‌وتحلیل اطلاعات دریافتی است. راه دوم استفاده از خدمات شرکت‌های ارائه‌دهنده این بستر یعنی نظارت شبکه بر پایه رایانش ابری است. راهکار دوم برای شرکت‌ها و سازمان‌های نوپا بهترین گزینه خواهد بود زیرا که نیاز به استخدام متخصص نیست و بر اساس المان‌هایی می‌توان هزینه‌های نظارت بر شبکه را نیز کاهش داد.

    نرم‌افزار‌های مانیتورینگ شبکه متنوعی وجود دارد که هرکدام ممکن است بر بخش‌های مختلفی از منابع نظارت داشته باشند. ازاین‌رو باید با ترکیب این نرم‌افزارها در کنار استفاده از سیستم‌های سخت‌افزاری اجازه ازدست‌رفتن هیچ اطلاعاتی را ندهید. زیرا تمامی اطلاعات موجود در ترافیک شبکه برای اخذ تصمیمات دقیق‌تر مفید خواهند بود.

چگونه مانیتورینگ شبکه را راه اندازی کنیم؟

چگونه مانیتورینگ شبکه را راه اندازی کنیم؟

اغلب کسب‌وکار‌هایی که نظارت بر شبکه را شروع می‌کنند فردی متخصص برای انجام اموراتی مانند راه‌اندازی network-monitoring و تجزیه‌وتحلیل اطلاعات خروجی از سیستم مانیتورینگ، استخدام کرده‌اند. اما اگر شما از جمله افرادی هستید که منابع موجود برای استخدام و استفاده از یک فرد مجرب در این زمینه را ندارید، پیشنهاد می‌کنیم تا با انجام مراحل زیر خود به‌تنهایی این کار را انجام دهید.

۱. شناسایی دستگاه‌های حیاتی شبکه

در ابتدا باید دستگاه‌ها و تجهیزاتی را شناسایی کنید که بدون آن‌ها شبکه‌ای وجود نخواهد داشت. برای مثال آیا سوئیچی وجود دارد که اگر شروع به کار کند کل سیستم و شبکه شما به هم خواهد ریخت؟ یا اگر روتری از کار بیفتد به‌صورت کامل دسترسی شبکه شما از بین می‌رود؟ پس اولین و مهم‌ترین اقدام در راه‌اندازی نظارت بر شبکه شناسایی دستگاه‌ها و قسمت‌های حیاتی است.

۲. مشخص‌کردن سیاست‌های نظارت بر شبکه

در وهله دوم بعد از شناسایی قسمت‌های حیاتی باید سیاست و خط‌مشی سیستم و پروسه network monitoring خود را مشخص کنید. برای این کار بهتر است از پاسخ‌دادن به سوالات زیر شروع کنید.

  •     چه دستگاه‌ها و تجهیزاتی نظارت خواهند شد؟

  •     چه نوع اطلاعاتی توسط مانیتورینگ باید جمع‌آوری شود؟

  •     چه کسی به اطلاعات نظارت بر شبکه دسترسی خواهد داشت؟

  •     چه زمانی یک هشدار فعال شده و شما را آگاه می‌کند؟

  •     چه کسی مسئول مطلع شدن است و چه اقدامی باید انجام دهد؟

3. پیکربندی WMI و SSH روی ویندوز یا لینوکس سرور

به‌سادگی و با ارائه اطلاعات احراز هویت (username و password) از طریق Active Directory یا LDAP می‌توانید این موارد را پیکربندی کنید تا اطلاعات دقیقی در مورد سیستم‌های لینوکس یا ویندوز سرور شما حاصل شود. در برخی موارد ممکن است مشکلات احراز هویت یا فایروال رخ دهد که نیاز به اقداماتی مانند پیکر‌بندی مجدد آنتی‌ویروس یا بازکردن یک پورت در فایر‌وال باشد که در صورت نداشتن تخصص کافی می‌توانید از افراد فعال در این حوزه کمک بگیرید.

4. پیکربندی SNMP بر روی دستگاه‌های شبکه

مانند SSH و WMI، SNMP هم اطلاعات دقیق و مفیدی دررابطه‌با وضعیت دستگاه‌های شبکه شما مانند سوئیچ‌های شبکه و روتر‌ها ارائه می‌دهد که ممکن است به دلیل مسائل امنیتی به‌صورت پیش‌فرض غیرفعال باشد. ازاین‌رو نیاز است تا این مورد را نیز پیکربندی کنید.

5. تنظیم یک baseline برای عملکرد شبکه

باید تعیین کنید که چه رفتار و اطلاعاتی در قسمت‌های مختلف شبکه شما عادی و نرمال محسوب می‌شود. با درنظرگرفتن حد نرمال در کنار استثنائات، مانند جهش‌های منظم، آپدیت‌های هفتگی یا روزانه یا اجرای کار‌های از قبل برنامه‌ریزی‌شده، baseline شما برای عملکرد شبکه تنظیم خواهد شد.

۶. تنظیم آستانه برای هشدار‌ها و تنظیم خود هشدار‌ها

این کار به این دلیل انجام می‌گیرد که اولا از دریافت هشدار‌های بی‌اهمیت جلوگیری شود. زیرا دریافت تعداد زیادی هشدار به‌صورت روزانه ممکن است از توجه به هشدار‌ها مهم جلوگیری کند. دوم این‌که بتوان در سریع‌ترین زمان و قبل از وقوع فاجعه، مسائل و مشکلات را حل کرد.

۷. تنظیم برنامه و نقشه برای زمانی که هشداری دریافت می‌کنید

حال بعد از دریافت هشدار باید از قبل برای رفع آن آماده باشید. برای مثال اگر هشدار در حد ساده و پیش‌پاافتاده بود می‌توان حل آن را بر عهده فردی تازه‌کار به‌عنوان تمرین قرارداد. یا اگر هشدار مهم و حیاتی بود، خود یا متخصص سریعا آن را در دستور کار قرار دهد.

۸. مراقبت از دستگاه‌ها و نظارت مداوم

نکته آخر و آخرین مرحله، نظارت مداوم است. یعنی تیم یا فردی متخصص که عهده‌دار مانیتورینگ شبکه است، باید به‌صورت مداوم به ترافیک ورودی، دستگاه‌های متصل، عملکرد قسمت‌های مختلف شبکه و… نظارت کند.

البته لازم نیست تا نگران انجام برخی از امورات پیشرفته باشید. زیرا که نرم‌افزار‌های قدرتمند و کاربردی زیادی برای انجام بسیاری از این مراحل طراحی شده‌اند که البته باید آن‌ها را خریداری کنید. مانند برنامه SolarWinds Network Performance Monitor یا NinjaOne.

جمع‌بندی

همانند یک فرد که برای سلامتی خود نیاز دارد تا به‌صورت مداوم در بازه‌های زمانی پیوسته به پزشک مراجعه کند تا اطلاعاتی از عملکرد ارگان‌های داخلی خود به دست آورد، مانیتورینگ شبکه نیز برای جمع‌آوری اطلاعاتی از زیر‌ساخت‌های داخلی شبکه مورداستفاده قرار می‌گیرد.

با به‌کارگیری network monitoring مدیران شبکه‌ها قادر خواهند بود تا با تجزیه‌وتحلیل دقیق اطلاعاتی مانند میزان ترافیک ورودی شبکه، دستگاه‌ها و سیستم‌عامل‌های استفاده‌کننده از شبکه، عملکرد قسمت‌های مختلف زیر‌ساخت‌ها و بسیاری از موارد دیگر پیش‌بینی‌های دقیق‌تر و تصمیمات صحیح‌تری برای توسعه شرکت‌ها اخذ کنند. در این مقاله سعی شد تا با مفهوم مانیتورینگ شبکه شما را آشنا کنیم و با معرفی برخی از بهترین نرم‌افزار‌ها و ابزاری این حوزه به آن خاتمه دهیم.

اسنیپت محصولات برتر شما در اینجا نمایش داده می شود ... این پیام نمایش داده می شود زیرا شما هم آپشن فیلتر و تمپلیت را تنظیم نکرده اید.

مشاوره

شما فرصت دارید از مشاوره رایگان تسهیل گستر استفاده کنید.
مانیتورینگ شبکه چیست؟ نحوه راه اندازی Network Monitoring
تسهیل گستر, بابک شعبانی 3 مرداد 1402
اشتراک‌گذاری این پست
بایگانی
وارد حساب کاربری شوید تا بتوانید نظر خود را ثبت کنید
۵ دیدگاه نادرست نسبت به سیستم های مدیریت ارتباط با مشتری (CRM)
چندین توهم یا دیدگاه اشتباه نسبت به سیستم های مدیریت ارتباط با مشتری (CRM) وجود دارد.
ارتباط با ما +
چت آنلاین
متأسفانه اعضای تیم پشتیبانی در دسترس نیستند. لطفاً بعداً مراجعه نمایید.متأسفانه اعضای تیم پشتیبانی در دسترس نیستند. لطفاً بعداً مراجعه نمایید.
تماس با ما
دفتر تبریز: 041-51288000
دفتر تهران: 021-91012569
رایگان شروع کنید