چگونه مجموعه مهارت‌های خود را در ۱۰ مرحله ساده ارزیابی کنید

آیا مجموعه مهارت‌های شما قابل پیش‌بینی است؟ جایی برای پیشرفت وجود دارد؟ ارزیابی منظم مهارت‌ها کلید پیشرفت شغلی است. با مشغله‌های زندگی، ارزیابی مهارت‌های سخت و نرم ممکن است فراموش شود، اما این کار برای شناخت توانایی‌های حرفه‌ای شما ضروری است.

ارزیابی مهارت‌ها به شما کمک می‌کند تا نقاط ضعف خود را تقویت کنید، از نقاط قوتتان بهره ببرید و برای یافتن شغل جدید، ارتقاء شغلی یا تغییر مسیر شغلی آماده شوید.

این مقاله روش‌های مختلف ارزیابی مهارت‌ها و مزایای آن‌ها برای پیشرفت شغلی را بررسی می‌کند.

چرا باید مهارت‌های خود را ارزیابی کنید؟


شناخت مجموعه مهارت‌هایتان برای مسیر حرفه‌ای شما بسیار مهم است. این اطلاعات حیاتی نه تنها در فرایند مصاحبه به کارتان می‌آید، بلکه هنگام درخواست شغل نیز ضروری است. آگاهی از نقاط قوت به شما کمک می‌کند تا متوجه شوید که برای شغل مورد نظر مناسب هستید یا خیر.


معمولا خود ارزیابی و سنجش توانایی‌ها کار دشواری است، اما برای موفقیت و پیشرفت شغلی یک گام ضروری محسوب می‌شود. برای ارتقاء شغلی به لیست قوی از مهارت‌ها و مثال‌هایی از چگونگی استفاده از آن‌ها برای ایجاد تغییرات مثبت در کار نیاز دارید.

مراحل ارزیابی مهارت‌ها

مراحل ارزیابی مهارت‌ها

گفتن اینکه ارزیابی مهارت‌ها ضروری است آسان است، اما چگونه باید آن را انجام داد؟ در اینجا مراحل مهمی را که برای انجام یک ارزیابی مهارت کامل و موثر باید دنبال کنید، فهرست می‌کنیم.

گام اول: لیستی از مهارت‌های سخت و نرم خود تهیه کنید


مهارت‌های سخت توانایی‌های مشخص و ملموسی هستند که برای انجام یک شغل یا وظیفه خاص در یک صنعت مشخص نیاز دارید. اغلب به عنوان مهارت‌های فنی شناخته می‌شوند، مهارت‌های سخت نتیجه آموزش و تجربه هستند و می‌توانند شامل موارد زیر باشند:


  •     مهارت‌های تحلیلی
  •     مهارت‌های ریاضی
  •     مهارت‌های بودجه‌بندی
  •     مهارت‌های مذاکره
  •     مهارت‌های زبان خارجی
  •     مهارت‌های ارائه
  •     مهارت‌های فناوری اطلاعات
  •     مهارت‌های نرم‌افزاری
  •     مهارت‌های مدیریتی
  •     مهارت‌های نوشتاری


مهارت‌های سخت به ندرت از یک سازمان به سازمان دیگر تغییر می‌کنند. بنابراین، بهترین راه برای تحلیل مهارت‌های سخت خود، بررسی رزومه یا سابقه شغلی و فکر کردن در مورد مهارت‌هایی است که در این نقش‌ها داشتید و ارزیابی میزان پیشرفت خود در آن‌ها. این می‌تواند یک "مقیاس لغزنده" مانند "مقدماتی"، "متوسط" و "پیشرفته" یا یک مقیاس عددی از 1 تا 10 باشد. در نظر بگیرید که برای پیشرفت در این مهارت‌ها به چه دوره آموزشی یا کاری نیاز دارید.


مهارت‌های نرم، که گاهی اوقات به عنوان مهارت‌های قابل انتقال شناخته می‌شوند، ویژگی‌های کمتر ملموسی هستند که عناصر شخصیت، ویژگی‌ها و خصوصیات شما را پوشش می‌دهند. ارزیابی این مهارت‌ها دشوارتر است. برخی از نمونه‌های مهارت‌های نرم عبارتند از:


  •     مهارت‌های همکاری
  •     مهارت‌های رهبری
  •     مهارت‌های ارتباطی
  •     مهارت‌های گوش دادن
  •     خلاقیت
  •     انگیزه
  •     انعطاف‌پذیری
  •     مثبت‌اندیشی
  •     مهارت‌های بین فردی
  •     قابلیت اعتماد و اطمینان


مهارت‌های نرم بهتر است با بررسی پیشرفت در طول زمان و برخی نکات ارزیابی دیگر که بعداً در این مقاله پوشش داده می‌شود، ارزیابی شوند. پرسیدن از همکاران یا مدیران در مورد مهارت‌های نرم شما می‌تواند مفید باشد، اما پرسیدن از خودتان در مورد کدام عناصر هر مهارت نرم برای شما آسان‌تر و چالش‌برانگیزتر است نیز راه‌های خوبی برای تمرکز بر آنچه باید بهبود یابد، است. بازتاب در مورد موقعیت‌های واقعی زندگی و فکر کردن در مورد اینکه چه چیزی خوب پیش رفت و چه چیزی خوب پیش نرفت، روش دیگری عالی برای ارزیابی مهارت‌های نرم است.

استفاده از شرح وظایف خود

گام دوم: استفاده از شرح وظایف خود


شرح وظایف شما لیستی از مهارت‌ها و ویژگی‌های مورد نیاز برای انجام موثر کارتان را شامل می‌شود. اگرچه مطمئناً از مهارت‌هایی که در نقش خود استفاده می‌کنید آگاه هستید، اما تحلیل دقیق شرح وظایفتان به شما کمک می‌کند تا متوجه شوید آیا مهارت یا توانایی خاصی کم دارید یا خیر، همچنین می‌توانید روش‌های احتمالی برای بهره‌برداری بهتر از نقاط قوت خود را پیدا کنید.


همچنین ممکن است با نگاه کردن به شرح وظایف متوجه شوید که با الزامات مطابقت دارید و از مهارت‌های دیگری که ذکر نشده استفاده می‌کنید، یا اینکه مهارت‌هایی دارید که از آن‌ها به اندازه کافی استفاده نمی‌شود. این ممکن است شما را به این فکر بیندازد که آیا نیاز به تغییر شغل، درخواست ارتقاء یا استفاده مجدد از تخصص خود به روش دیگری دارید.

ارزیابی عملکردهای گذشته

گام سوم: بررسی دقیق ارزیابی عملکردهای گذشته


آیا ارزیابی عملکردهای گذشته خود را نگه داشته‌اید؟ اگر چنین است، آن‌ها را پیدا کنید (ممکن است آن‌ها را در ایمیل‌های خود پیدا کنید!). ارزیابی‌های عملکرد گذشته راهی عالی برای ارزیابی مهارت‌های سخت و نرم شما، به ویژه در طول زمان، هستند.


ارزیابی‌های عملکرد حداقل سالی یک بار انجام می‌شوند و اغلب کارمند را در مورد توانایی‌ها راهنمایی می‌کنند و برای هر کدام از آن‌ها آنچه خوب پیش رفته و توسعه مورد نیاز را پوشش می‌دهند.


تجزیه و تحلیل ارزیابی‌های عملکرد می‌تواند نشان دهد که مهارت‌های شما چگونه در حال تغییر است. ممکن است الگوهایی مانند بهبود نظر مدیران شما در مورد مجموعه مهارت‌های شما با گذشت زمان یا تمرکز بر برخی مهارت‌ها و کنار گذاشتن برخی دیگر را مشاهده کنید. از این اطلاعات می‌توان برای تعیین حوزه‌های تمرکز آینده استفاده کرد.


اگر به طور کامل انجام شوند، ارزیابی‌های عملکرد همچنین به افراد مراحل و نکاتی برای بهبود مهارت‌هایشان و همچنین آموزش‌ها یا دوره‌های مورد نیاز برای تقویت مهارت‌ها را ارائه می‌دهند. از این موارد می‌توان برای ایجاد برنامه‌های توسعه شخصی همسو با رشد حرفه‌ای شما استفاده کرد.

برای مطالعه توصیه می‌شود: چگونه مهارت های نرم را بسنجیم؟

استفاده از آزمون توانایی

گام چهارم: استفاده از آزمون توانایی


آزمون‌های توانایی ارزیابی‌هایی هستند که به طور خاص برای سنجش مهارت‌های شغلی شما طراحی شده‌اند. بسیاری از آزمون‌های مختلف در بازار وجود دارد که می‌توانید از بین آن‌ها انتخاب کنید و قبل از ارائه توصیه‌های شغلی یا حرفه‌ای بر اساس نقاط قوت و مواردی که نیاز به توسعه دارید، شما را در زمینه‌های مختلفی مانند محاسبات عددی، منطق و غیره آزمایش می‌کنند.


آزمون‌های توانایی اغلب برای تکمیل یا اشتراک نیاز به پرداخت هزینه دارند، اما می‌توانند بسیار مفید باشند. با توجه به اینکه بسیاری از شرکت‌های بزرگ از برنامه‌های آزمایشی مشابه در فرآیندهای انتخاب خود استفاده می‌کنند، کسب تجربه در تکمیل آن‌ها و همچنین درک نقاط قوت و حوزه‌های توسعه خود، اطمینان حاصل می‌کند که برای درخواست آنلاین در زمان مناسب آماده هستید.


آزمون حرفه‌ای خودمان، CareerHunter، ممکن است ارزش بررسی داشته باشد. با دسترسی کامل به CareerHunter، می‌توانید شش ارزیابی زیر را انجام دهید: علایق شغلی، شخصیت کاری، انگیزه شغلی و استدلال انتزاعی، عددی و کلامی. پس از تکمیل هر شش ارزیابی، پاسخ‌های شما با انتخاب گسترده‌ای از مسیرهای شغلی تحلیل می‌شود و به یک گزارش دقیق شامل توصیه‌های شغلی، پیشنهادات شغلی و ارزیابی نتایج آزمون شما تبدیل می‌شود.

درخواست بازخورد از دیگران

گام پنجم: درخواست بازخورد از دیگر


یکی از ساده‌ترین راه‌ها برای ارزیابی مهارت‌هایتان، پرسیدن نظر دیگران در مورد آن‌هاست. تکنیک بازخورد ۳۶۰ درجه ابزاری مفید برای دریافت دیدگاه‌های مختلف است. مدیران و سرپرستان ممکن است بتوانند در مورد مهارت‌های شما صحبت کنند، اما همکاران شما نیز می‌توانند ورودی‌های ارزشمندی ارائه دهند. همچنین می‌توانید از دوستان و خانواده نزدیک خود بازخورد بگیرید (از سوگیری‌ها آگاه باشید). افراد تاثیرگذار خارجی مانند مشتریان یا تامین‌کنندگان نیز ممکن است مایل به اشتراک‌گذاری نظرات خود در مورد عملکرد شما باشند.


یک توصیه مهم: بازخورد ۳۶۰ درجه بهتر است با استفاده از دستورالعمل‌های واضح درخواست شود. برای پاسخ‌دهندگان یک ماتریس شامل صلاحیت‌های شغلی یا شرح وظایف خود یا لیستی از مهارت‌های سخت و نرم خود تهیه کنید. یک مقیاس رتبه‌بندی کمی ارائه دهید و از آن‌ها بخواهید هر مهارت را ارزیابی کنند و از آن‌ها بخواهید توضیح دهند که به نظر آن‌ها برای بهبود در هر زمینه چه کاری می‌توانید انجام دهید.

آگهی‌های شغل

گام ششم: بررسی آگهی‌های شغلی در حوزه خود


بررسی آگهی‌های شغلی راه مفیدی برای ارزیابی مهارت‌های شماست، زیرا دیدگاهی صادقانه از آنچه شرکت‌ها از نظر مهارت‌های سخت و نرم به دنبال آن هستند، به شما می‌دهد.


به دنبال فرصت‌های شغلی باشید که با نقش فعلی یا نقش بعدی مورد نظر شما مطابقت دارد (استفاده از نقش‌ها در همان صنعت یا موقعیت جغرافیایی این تمرین را تا حد امکان دقیق می‌کند). مهارت‌هایی را که کارفرما به عنوان مورد نیاز و مطلوب فهرست کرده است، یادداشت کنید و آن‌ها را با توانایی‌های خود مقایسه کنید.


این تمرین اهداف توسعه بسیار روشنی را برای شما مشخص می‌کند که مستقیماً با آرزوهای شغلی شما همسو هستند.

خوداندیشی

گام هفتم: خوداندیشی


می‌توانید با بررسی سبک‌ها و فرآیندهای یادگیری خود، مهارت‌هایتان را ارزیابی کنید. برای مثال، اگر پذیرای تغییر هستید و با دقت گوش می‌دهید و خود را با فرآیندهای جدید سازگار می‌کنید، می‌توانید بگویید که یک یادگیرنده فعال هستید.


این مهارت در دنیای حرفه‌ای امروز که فناوری با سرعت زیادی در حال پیشرفت است و فرآیندها دائماً در حال تغییر هستند، بسیار ارزشمند است. همچنین نوشتن روزانه آنچه را که خوب انجام داده‌اید یا شاید در طول روز انجام نداده‌اید، تمرین خوبی است تا بتوانید با گذشت زمان آن را مرور کنید و ببینید چگونه می‌توانید خود را تطبیق داده و بهبود بخشید.

برای مطالعه توصیه می‌شود: ۹ رفتار که قاتل انگیزه کارکنان هستند

گام هشتم: به جایی که می‌توانید ارزش افزوده ایجاد کنید، فکر کنید


هنگام ارزیابی مهارت‌های خود، فکر کردن به جایی که ارزش افزوده ایجاد کرده‌اید یا می‌توانید ایجاد کنید، مهم است. آیا به افزایش درآمد، کاهش هزینه‌ها، حل مشکلات و بهبود کیفیت خدمات ارائه شده کمک کرده‌اید؟ آیا به طور مداوم از انتظارات مدیر خود فراتر رفته‌اید؟ با پاسخ دادن به این سوالات، می‌توانید مهارت‌هایی را که برای دستیابی به نتایج خوب استفاده کرده‌اید، شناسایی کنید.

شناسایی شکاف‌های مجموعه مهارت‌ها

گام نهم: شناسایی شکاف‌های مجموعه مهارت‌ها


یک روش خوب برای ارزیابی مهارت‌هایتان، شناسایی حوزه‌هایی است که نیاز به بهبود دارند. اگر نمی‌توانید خودتان آن‌ها را شناسایی کنید، از مدیر یا بخش منابع انسانی خود بخواهید که در این زمینه به شما مشاوره دهند. با شناسایی شکاف‌های مجموعه مهارت‌های خود، لیست مشخصی از نقاط قوت و همچنین مواردی که نیاز به یادگیری یا بهبود دارید، خواهید داشت. این روش به شما کمک می‌کند تا مهارت‌های بیشتری به مهارت‌های موجود خود اضافه کنید.

گام دهم: کشف انگیزه‌های خود


بررسی عوامل انگیزشی‌تان می‌تواند به شما در ارزیابی مهارت‌هایتان نیز کمک کند. برای مثال، اگر محیط دفتر و کار گروهی برایتان انگیزه‌بخش است، پس قطعا یک بازیکن تیمی هستید. در مقابل، اگر ترجیح می‌دهید به تنهایی کار کنید، می‌توانید بگویید که فرد مستقلی هستید.


اگر نمی‌خواهید این کار را فقط با بررسی عوامل انگیزشی خود انجام دهید، می‌توانید از یک آزمون حرفه‌ای مانند آنچه قبلا ذکر شد استفاده کنید تا عوامل انگیزشی خود و تاثیر آن‌ها بر مجموعه مهارت‌های فعلی‌تان را مشخص کنید.


افکار نهایی


ارزیابی موثر مهارت‌ها می‌تواند تجربه‌ای صادقانه و فروتن‌کننده باشد. اگر از دیگران می‌پرسید که نظر آن‌ها در مورد مجموعه مهارت‌های شما چیست، همیشه از پاسخ راضی نخواهید بود. به طور مشابه، خودارزیابی مهارت‌های شما چالش‌برانگیز است و باید نسبت به خود انتقادگر باشید. این‌ها اغلب قرص‌های سختی برای بلعیدن هستند، اما گام‌های مهمی در رشد حرفه‌ای هستند.


از آنجایی که دریافت بازخورد در مورد مهارت‌های شما دشوار است (مانند خودارزیابی)، بسیاری از مردم روی چنین فعالیت‌هایی تمرکز نمی‌کنند. با این حال، اگر وقت بگذارید تا روی ارزیابی مهارت‌های خود تمرکز کنید و بر اساس کشفیات خود عمل کنید، راهی مطمئن برای به حداکثر رساندن توسعه حرفه‌ای و استفاده از مهارت‌های خود برای پیشبرد معنی‌دار شغلی خود پیدا خواهید کرد.


سوالی دارید یا می‌خواهید نکات خود را در مورد نحوه ارزیابی مهارت‌ها به اشتراک بگذارید؟ در بخش نظرات زیر به ما اطلاع دهید!

منبع: careeraddict

مشاوره

شما فرصت دارید از مشاوره رایگان تسهیل گستر استفاده کنید.
چگونه مجموعه مهارت‌های خود را در ۱۰ مرحله ساده ارزیابی کنید
تسهیل گستر, بابک شعبانی 23 تیر 1403
اشتراک‌گذاری این پست
بایگانی

نسخه بومی سازی شده در پاسخ به نیاز کسب و کارهای ایرانی با پشتیبانی تسهیل گستر
کسب و کار الکترونیکی جامع و یکپارچه متناسب با نیاز شما را ایجاد می‌کنیم

وارد حساب کاربری شوید تا بتوانید نظر خود را ثبت کنید
قدرت زبان بدن در محل کار
یک ژست، یک لبخند و تماس چشمی می‌توانند سرنوشت شما را رقم بزنند.
ارتباط با ما +
چت آنلاین
متأسفانه اعضای تیم پشتیبانی در دسترس نیستند. لطفاً بعداً مراجعه نمایید.متأسفانه اعضای تیم پشتیبانی در دسترس نیستند. لطفاً بعداً مراجعه نمایید.
متأسفانه اعضای تیم پشتیبانی در دسترس نیستند. لطفاً بعداً مراجعه نمایید.متأسفانه اعضای تیم پشتیبانی در دسترس نیستند. لطفاً بعداً مراجعه نمایید.
تماس با ما
دفتر تبریز: 041-51288000
دفتر تهران: 021-91012569
درخواست مشاوره یا دمو