وب اپلیکیشن چیست و چه کاربردی دارد؟ وب اپلیکیشن ها چه تفاوتی با وب سایت ها دارند؟ در این مقاله به این موارد پرداخته ایم با ما همراه باشید.
وب اپلیکیشنها از جدیدترین دستاوردهای دنیای دیجیتال هستند که آغاز آنها را میتوان سال 2015 و توسط گوگل دانست. وب اپها با وب سایتها و اپلیکیشنهای تلفن همراه و لپ تاپها متفاوت هستند، کاربرد و نحوه کار کردن آنها نیز با یکدیگر متفاوت است. اگر شما نیز دوست دارید درباره وب اپها بیشتر بدانید با ما همراه شوید تا اطلاعات جامعی را در اختیار شما قرار دهیم.
وب اپلیکیشن چیست؟
کافی است کمی به نام دو بخشی وب اپلیکیشن دقت کنیم تا متوجه شویم دقیقا چیست و چگونه و کار میکند. وب اپلیکیشن یک اپ یا نرم افزار است که شما برای استفاده از آن به اینترنت نیاز دارید. در واقع وب اپلیکیشنها برنامههایی هستند که میتوانید آنها را تنها از طریق وب، اینترنت یا شبکههای محلی استفاده کنید. نکته قابل توجه آن که بر خلاف سایتهای دیگر که محتوا در آنها اهمیت زیادی دارد در وب اپلیکیشن عملکرد و کارکرد اهمیت داشته و چندان محتوای سایت مهم نخواهد بود.
با استفاده از وب اپها میتوانید در هر مکان و هر زمانی از امکانات آنها استفاده کرده و به محتوای آن دسترسی داشته باشید. سرویس جیمیل یکی از بزرگترین وب سرویسهای شناخته شده در جهان است. هم یک سایت است که شما برای استفاده از آن نیاز به اینترنت دارید و هم یک نرم افزار است که برای شما بسیار کاربردی خواهد بود. همان طور که در بالا نیز اشاره شد، در این وب اپ توجه زیادی به محتواهای قرار داده شده در سایت نخواهد شد و کاربرد آن در اولویت قرار دارد.
در حال حاضر تقریبا اغلب وب سایتهایی که ما روزانه از آنها استفاده میکنیم، دارای وب اپ نیز هستند. چطور؟ به بیان ساده هر بخشی از وب سایت که عملکری را برای آن انجام داده و یا خدماتی به کاربران را ارائه میدهد، میتوان یک وب اپلیکیشن دانست. وب اپلیکیشنها دارای طیف گستردهای هستند. برای مثال چه یک ماشین حساب ساده در یک سایت، یک مبدل واحد یا تاریخ تا بازیهای سنگین و پر حجم اینترنتی را میتوان جز وب اپها به شمار آورد. نکته قابل ذکر آن که برخی از وب اپها تنها با یک مرورگر خاص باز شده و قابل استفاده هستند، اما اغلب آنها را میتوان با تمامی مرورگرها باز کرد.
تفاوت وب اپلیکیشن و اپلیکیشن ها چیست؟
احتمالا این سوال برای شما پیش بیاید که وب اپلیکیشنها چه تفاوتی با نرم افزارهای معمولی یا آفلاین دارند؟
تفاوت اول آن که همان طور که در توضیح وب اپلیکیشنها نیز گفتیم، این برنامهها برای بارگذاری و استفاده نیاز به اینترنت یا یک شبکه محلی دارند و بدون اتصال به وب شما نمیتوانید از آن استفاده کنید. البته برخی از وب اپلیکیشنها نیز قابلیت استفاده به صورت آفلاین را دارند. به این شکل که باید یک بار آنها را بارگذاری کرده و سپس به صورت آفلاین استفاده کنید. اپلیکیشنهای معمولی را کافی است بر روی دستگاه دیجیتال خود نصب کرده و هر زمان که بخواهید بدون اتصال به اینترنت از آن استفاده کنید.
تفاوت دیگر در سرعت استفاده از نرم افزار است. معمولا سرعت نرم افزارهای معمولی در مقایسه با وب اپها بیشتر است. زیرا نرم افزار نصب شده بر روی گوشی دارای یک سرعت مشخص است و ممکن است گاهی به دلیل پر شدن فضای حافظه تلفن همراه شما کند شود. اما به دلیل وابستگی وب اپ به اینترنت سرعت برگذاری و استفاده از آن متغیر بوده و وابسته به سرعت نت است.
تفاوت سوم در به روز رسانی و آپدیت شدن نرم افزار است. همان طور که میدانید هر چند وقت یک بار نسخه جدید نرم افزارها و اپلیکیشنهای آفلاین به بازار ارائه شده و شما باید آن را نصب و بارگذاری کنید. در وب اپلیکیشنها این تفاوت وجود دارد که آپدیت و بروزرسانی به دلیل اتصال به اینترنت به صورت خودکار انجام شده و شما نیازی به کار دیگری ندارید.
تفاوت وب اپلیکیشن و وب سایت چیست؟
در این بخش از مقاله میخواهیم بدانیم که وب اپلیکیشنها چه تفاوتی با وب سایتها دارند؟
تفاوت اول را در بخشهای بالاتر عنوان کردیم. در یک وب سایت اولویت و توجه به محتوا است. این محتوا میتواند متن، صوت، عکس یا فیلم باشد. وجود محتواهای مختلف میتواند بر کیفیت سایت و امتیاز آن در موتورهای جست و جو تاثیر مستقیم بگذارد. در مورد وب اپها محتوا اهمیت چندانی نداشته و این عملکرد و کارایی آن است که مورد توجه قرار میگیرد.
حتماً بخوانید: وب اپلیکیشن یا وب اپ چیست و چگونه کار میکند؟
تفاوت دوم در نحوه استفاده از وب سایت و وب اپ است. همان طور که میدانید برای استفاده از وب سایت شما حتما نیاز به اینترنت دارید. چه استفاده شما از سایت بار اول و چه بار دهم باشد. اما اغلب وب اپها به این صورت عمل میکنند که تنها برای بار اول استفاده و بارگذاری نیاز به اینترنت دارید بعد از آن میتوانید از اپ به صورت آفلاین نیز استفاده کنید.
تفاوت سوم نیز مطالب نمایش داده شده در سایت است. مطالبی که در یک وب سایت به کاربران نمایش داده میشود، برای همه کاربران یکسان است، در صورتی که این مطلب در وب اپها متفاوت خواهد بود. به این معنی که اطلاعات نمایش داده شده به کاربر در وب اپلیکیشن متناسب با نوع تعامل کاربر با اپ متفاوت خواهد بود. اپ اطلاعات مختلفی از جمله سن، جنسیت، علاقه مندیها و غیره را در نظر گرفته و برای هر کاربر اطلاعات متفاوتی را در اختیار آنها قرار میدهد.
وب اپلیکیشن آفلاین چگونه کار میکند؟
همان طور که در بالا نیز اشاره شد، وب اپلیکیشنها را هم به صورت آنلاین و هم آفلاین میتوان استفاده کرد، اما استفاده از آنها به صورت آفلاین چگونه است؟ وب اپلیکیشنها دارای یک قابلیت به نام مخزن برنامه هستند. مخزن برنامه تمامی اطلاعات مربوط به بخشهای مختلف سایت را در خود ذخیره میکند. در صورتی که وب اپلیکیشن این قابلیت را داشته باشد، تمامی تصاویر، اطلاعات و فایلهای html، CSS و JS را برای مرورگر سیستم شما ارسال کرده تا بر روی حافظه کامپیوتری خود ذخیره کند.
با ذخیره تمامی اطلاعات، کاربر میتواند در هر زمان وارد آن شده و به صورت آفلاین نیز از امکانات آن استفاده کند. نکته مثبت استفاده از وب اپ به صورت آفلاین آن است که هر زمان شما اپ را به صورت آنلاین استفاده کنید، جدیدترین تغییرات و به روز رسانیهای انجام شده در آن جایگزین اطلاعات ارسالی به حافظه دستگاه دیجیتال شما میشود. از این رو بعد از باز کردن وب به صورت آفلاین شما از نسخه جدید و به روز استفاده خواهید کرد.
حتماً بخوانید: تکنولوژی تشخیص صدا و بهینه سازی سایت برای جستجوی صوتی
نحوه ساخت وب اپلیکیشن
برای ساخت وب اپلیکیشنها شما نیاز به یک برنامه نویس حرفهای دارید. ممکن است شخصی را پیدا کنید که در زمینه طراحی سایت خبره باشد اما مهارت و تجربه چندانی در زمینه طراحی وب اپها نداشته باشد. برای ساخت وب اپ، برنامه نویس باید به چندین زبان برنامه نویسی مسلط باشد. از زبانهایی مانند HTML یا جاوا در سمت کاربر و از زبانهایی مانند پایتون و روبی در سمت سرور استفاده میشود که برنامه نویس باید برای استفاده از هر کدام از آنها تسلط و تجربه کافی داشته باشد.
هزینه طراحی وب اپ چقدر است؟
ممکن است شما نیز بخواهید برای کسب و کار و سایت خود یک وب اپ راه اندازی کنید. همان طور که در بالا نیز به آن اشاره شد، طراحی وب اپلیکیشنها در مقایسه با طراحی سایت و یا دیگر اقدامات انجام شده در دنیای وب و دیجیتال سخت تر و پیچیدهتر است. از این رو هزینه آن در مقایسه کارهایی مانند طراحی سایت نیز بیشتر خواهد بود.
البته هزینه طراحی وب اپلیکیشنها نیز میتواند با توجه به امکاناتی که برای آن در نظر گرفته میشود، متفاوت باشد. برای مثال هزینه طراحی یک وب اپلیکیشن برای یک گیمینگ سنگین و حرفهای در مقایسه با یک وب اپ یک سایت معمولی بسیار بیشتر خواهد بود.
طراحی وب اپ مناسب چه کسانی است؟
احتمالا شما نیز این سوال را از خود میپرسید که با توجه به هزینه بالای طراحی وب اپلیکیشنها آیا انجام این کار برای شما ضروری است یا خیر؟ پاسخ به این سوال را تنها خودتان میتوانید بدهید! همان طور که در بالا نیز اشاره شد، وب اپها به دنبال سهولت در انجام یک عمل در سایت هستند. در واقع اگر سایت شما تنها یک سایت خبری است و تعامل شما با مخاطبان در حد کامنت و گفت و گو یا عملکردهای ساده است، شاید طراحی وب اپ برای شما چندان صرفه اقتصادی نداشته باشد. اما اگر شما در کسب و کار خود به طور بیشتری با کاربران در تعامل هستید و طراحی وب اپ میتواند این طراحی را سادهتر و سریعتر کند، احتمالا طراحی وب اپ برای شما مناسب خواهد بود.
حتماً بخوانید: معرفی بهترین ابزارهای رایگان سئو و بهینه سازی سایت
طراحی وب اپ در ایران
اگر هنوز برای طراحی یک وب اپلیکیشن برای خود شک دارید، باید به شما این اطمینان را بدهیم که وب اپها در ایران آینده بسیار روشن تری حتی نسبت به کشورهای دیگر دارد! چطور؟
اول آن که آمارها نشان میدهد که اغلب مردم به داشتن چندین نرم افزار مختلف بر روی گوشی خود علاقهای ندارند و معمولا اگر بعد از نصب یک نرم افزار از آن استفاده نکنند، آن را حذف خواهند کرد. همچنین راغب کردن کاربران به آن که فرایند نصب یک نرم افزار را انجام دهند، برای برخی از افراد سخت خواهد بود. در مورد وب اپ کاربران تنها با کلیک بر روی یک لینک میتوانند وارد نرم افزار مورد نظر شوند بدون آن که حافظه دستگاه دیجیتال آنها پر شده و یا نیاز به نصب نرم افزار داشته باشند.
دوم آن که با توجه به وجود تحریمهای مختلف علیه ایران، ممکن است در آینده بسیاری از نرم افزارها را نتوانید بر روی تلفنهای همراه خود نصب کرده و استفاده کنید. وب اپلیکیشنها این مشکل را نیز رفع خواهند کرد.
مزایا و ویژگیهای وب اپلیکیشن
در این بخش از مقاله میخواهیم بدانیم که طراحی و استفاده از وب اپلیکیشنها چه مزایایی برای شما به دنبال خواهد داشت.
حذف محدودیت سیستم عامل و نرم افزار
همانطور که میدانید یکی از محدودیتهای استفاده از نرم افزارهای مختلف آن است که شما باید هر نرم افزار را متناسب با سیستم عامل گوشی خود نصب کنید. برای مثال سیستم عاملهای مختلف اندروید و آیفون هر کدام نرم افزارهای مخصوص به خود را دارند و شما نمیتوانید نرم افزارهایی که برای اندروید طراحی شدهاند را روی گوشی آیفون نصب کنید. یکی از ویژگیها و مزایای وب اپ آن است که بدون در نظر گرفتن محدودیت سیستم عامل شما میتوانید تنها با کلیک بر روی یک لینک از وب اپ مورد نظرتان استفاده کنید.
حتماً بخوانید: ثبت سایت در گوگل وبمستر چگونه است؟
سرعت بالا و عدم درگیری حافظه
همان طور که در بخشهای بالاتر نیز عنوان شد، برخلاف نرم افزارهایی که شما بر روی تلفن خود و حافظه دستگاه دیجیتال نصب میکنید، وب اپها هیچ بخشی از فضای حافظه شما را درگیر نخواهد کرد. از این رو استفاده از آن به صورت آفلاین میتواند حتی سرعت بیشتری نسبت به برنامههای نصبی داشته باشد.
نمایش استاندارد بر روی دستگاههای دیجیتال مختلف
یکی دیگر از مزایای استفاده از وب اپها آن است که فرقی نمی کند صفحه نمایش دستگاه دیجیتال شما چقدر است و یا آن که از وب اپ بر روی تبلت، لپ تاپ و یا تلفن همراه خود استفاده میکنید. با توجه به فناوری واکنش گرا در وب اپلیکیشنها، نرم افزار متناسب با صفحه نمایش دستگاه به کاربر نمایش داده شده و کاربر میتواند به تمامی بخشهای آن دسترسی داشته باشد.
امنیت بالای استفاده از وب اپ
وب اپها بر بستر HTTPS نوشته میشوند. این بستر دارای امنیت بسیار بالایی است و شما میتوانید با خیال راحت اطلاعات شخصی مورد نیاز خود را در این نرم افزارها وارد کنید. در برخی از وب اپلیکیشنها میتوان گفت امنیت وب نسبت به نرم افزارهای آفلاین بیشتر است.
دسترسی در هر زمان و مکان
در صورتی که شما مدیر یک شرکت و سازمان هستید، برای سازمان شما بسیار مهم است که همه کارمندان بتوانند در هر زمان و هر مکانی به اطلاعات شرکت دسترسی داشته باشند. یکی از مزایای طراحی وب اپلیکیشنها آن است که تمامی افرادی که شما به آنها اجازه خواهید داد میتوانند در هر زمان و مکانی به آن دسترسی داشته باشند.
طراحی با استفاده از زبانهای برنامه نویسی مختلف
همان طور که در بالا نیز اشاره شد، برای طراحی وب اپلیکیشن میتوان از زبانهای برنامه نویسی مختلف استفاده کرد. این تنوع دست برنامه نویس را باز گذاشته تا بتواند متناسب با نیازهای شما یک وب اپ مناسب طراحی کند.
عدم نیاز به نصب نرم افزار جانبی
گاهی اوقات شما برای نصب یک نرم افزار باید نرم افزارهای جانبی دیگری را نصب کنید. این کار باعث میشود بسیاری از افراد عطای آن را به لقایش ببخشند. استفاده از وب اپلیکیشن این مساله را نیز رفع کرده و نیاز به هیچ نرم افزار جانبی دیگری ندارد.
حتماً بخوانید: وبمستر چیست؟
فعالیتهای پس زمینه
یکی دیگر از مزایای وب اپلیکیشن آن است که اگر نت شما ضعیف باشد، مرورگر تمامی فرمها، اطلاعات و درخواستهای دریافتی را در حافظه خود ذخیره کرده و زمانی که شما مجددا وارد آن شوید آنها را به شما نمایش میدهد. در واقع نیازی به بارگزاری مجدد اطلاعات و یا پر کردن فرمها ندارید.
امکان فعال سازی نوتیفیکشنها
از دیگر مزایای استفاده از وب اپلیکیشنها آن است که مانند شبکههای مجازی مختلف میتوانید با استفاده از نوتیفیکشنها کاربران خود را از اخبار و اطلاعات جدید مطلع کرده و تعامل خود با آنها را افزایش دهید.
نمایش در موتورهای جست و جو
نکته قابل ذکر آن که اگر شما بر روی سئوی وب اپ خود نیز کار کنید، نتیجه آن در موتورهای جست و جو نمایش داده میشود.
بهبود سئو سایت
از دیگر مزایای وب اپلیکیشن افزایش و بهبود سئو سایت است. چگونه؟ یکی از عوامل تاثیر گذار بر سئو نرخ تعامل کاربران با سایت است. وب اپ تعامل کاربران با شما را بدون محدودیت زمانی و مکانی افزایش داده و در نتیجه باعث ارتقا سئو خواهد شد.
کاهش هزینه های پشتیبانی و نگهداری
یکی دیگر از مزایای طراحی وب اپلیکیشن کاهش هزینههای پشتیبانی و نگهداری است. از آن جا که وب اپ یک نرم افزار جداگانه نیست، شما نیاز کمتری به پشتیبانی و نگهداری دارید.
نمونه هایی از وب اپلیکیشن
بعد از آن که با وب اپلیکیشنها آشنا شدیم، بهتر است تعدادی از وب اپلیکیشنهای شناخته شده را نیز به شما معرفی کنیم.
اپلیکیشنهای تاکسی اینترنتی
یکی از شناخته شده ترین وب اپها، نرم افزارهای تاکسی اینترنتی است که امروزه بر روی تمامی تلفنهای همراه دیده میشود.
وب اپلیکیشنهای پرداخت آنلاین
از دیگر اپلیکیشنهای تحت وب نرم افزارهای پرداخت آنلاین هستند که شما میتوانید با استفاده از آنها قبضهای خود را پرداخت کنید، قسطهای وام خود را بدهید، شارژ بخرید، یا خلافی پرداخت کنید.
نرم افزارهای مدیریت پروژه
از پرکاربردترین وب اپلیکیشنها که مدیران پروژه ها بسیار از آن استفاده میکنند، تسکولو و ترلو است.
بازیهای آنلاین
اگر اهل بازی و گیمینگ باشید این روزها میتوانید در کنار بازیهای آفلاین و نصبی مختلف از بازیهای آنلاین به شکل وب اپ نیز استفاده کنید.
وب اپهای تبدیل واحد
یکی دیگر از وب اپهایی که بیشتر در حوزههای کریپتوکارنسی مورد استفاده قرار میگیرد، وب اپهای تبدیل واحد است.
ملاحظات سئو در وب اپلیکیشنها
همان طور که در بالا نیز اشاره شد وب اپها باعث افزایش تعامل کاربران با سایت شما شده و میتواند به صورت غیر مستقیم باعث بهبود نرخ سئو سایت شما شود. شما میتوانید هر وب اپ را بر روی هر سایت قدیمی و یا جدید نصب کنید اما برای مشاهده آن در نتایج جست و جو باید اقدامات خاصی انجام دهید. در حین راه اندازی وب اپ باید جاوا اسکریپت در دسترس قرار بگیرد. دسترسی به فایلها را برای BOT ها مسدود نکرده و مطمئن شوید که لینکها برای همه در دسترس هستند.
جمع بندی
وب اپها یکی از جدیدترین دستاوردهای دنیای وب است که یک نرم افزار تحت وب بوده و کاربران میتوانند هم به صورت آنلاین و هم به صورت آفلاین از آن استفاده کنند. وب اپلیکیشنها دارای مزایای ویژهای هستند که میتوانند باعث رونق کسب و کار شما شود.
وب اپلیکیشن یا وب اپ چیست و چگونه کار میکند؟