صرف نظر و مشاهده محتوا

خوش آمدید!

این تالار گفتگو در خصوص محصولات و خدمات تسهیل گستر و نرم افزار سازمان یار ( قدرت گرفته از Odoo ERP ) ایجاد شده است.

سوال بپرسید و به بحث و گفتگو بپردازید، مطالب و ایده های خود را به اشتراک بگذارید، پروفایل حرفه ای خود را ایجاد کنید، به دغدغه های مطرح شده در کیفی ترین شکل ممکن پاسخ دهید و شبکه ارتباطی خود را گسترش دهید.

این سؤال پرچم‌دار شده است

یک سؤال فنی داشتم که مدتی است ذهنم را درگیر کرده. من یک سایت دارم که فعلاً ترافیک بالایی ندارد (روزانه زیر ۱۰۰۰ بازدید)، اما با این حال سرعت بارگذاری صفحات اصلاً رضایت‌بخش نیست.

فکر می‌کردم کندی سایت فقط زمانی اتفاق می‌افتد که تعداد کاربران همزمان زیاد باشد و سرور تحت فشار قرار بگیرد، اما سایت من حتی زمانی که هیچ‌کس داخلش نیست هم سنگین باز می‌شود.

مشخصات کلی:

• از هاست اشتراکی استفاده می‌کنم (اما منابع کافی به نظر می‌رسد).
  • تصاویر را تا حدی بهینه کردم.
  • افزونه‌های کش نصب کردم اما تأثیر چشمگیری نداشتند.
  • زمان پاسخ‌دهی سرور (TTFB) گاهی خیلی بالاست.

سؤالم این است که:

1. چه عواملی باعث می‌شود یک سایت خلوت، کند باشد؟
  2. آیا مشکل حتماً از سمت سرور و هاست است یا در کدنویسی هم می‌تواند باشد؟
  3. چطور بفهمم کدام بخش (دیتابیس، اسکریپت‌ها یا منابع سرور) مقصر اصلی است؟
  4. آیا تعداد زیاد افزونه‌ها یا حجم فایل‌های CSS/JS حتی بدون ترافیک هم اثرگذار است؟
تصویر پروفایل
صرف نظر
مؤلف

این یک تصور اشتباه رایج است که «کندی سایت فقط مربوط به ترافیک بالاست». در واقع، ترافیک بالا فقط ضعف‌های موجود را تشدید می‌کند، اما بسیاری از دلایل کندی سایت کاملاً به ساختار فنی، نحوه پیکربندی سرور و کدنویسی مربوط می‌شوند و ربطی به تعداد کاربر ندارند.

اگر سایت شما حتی برای یک نفر (خودتان) هم کند است، یعنی با کندی زیرساختی روبرو هستید. در ادامه دلایل اصلی این اتفاق را بررسی می‌کنیم:

۱. زمان پاسخ‌دهی اولیه سرور (TTFB) بالا

حتی اگر هیچ کاربری در سایت نباشد، وقتی درخواستی به سمت سرور می‌رود، سرور باید پردازش را شروع کند. اگر TTFB شما بالاست، یعنی:

• هاست اشتراکی بی‌کیفیت: همسایه‌های شما روی آن سرور ممکن است تمام منابع را مصرف کنند.
  • پیکربندی ضعیف وب‌سرور: تنظیمات Nginx یا Apache بهینه نیست.
  • مسافت جغرافیایی: فاصله زیاد سرور از شما (مثلاً سرور در آمریکا و شما در ایران).
۲. کوئری‌های سنگین و بهینه‌نشده دیتابیس

این یکی از اصلی‌ترین دلایل کندی سایت‌های خلوت است. وقتی یک صفحه را باز می‌کنید، کد سایت باید اطلاعات را از دیتابیس بخواند.

• اگر دیتابیس ایندکس‌گذاری نشده باشد یا کوئری‌ها (SQL) غیراصولی نوشته شده باشند، سرور زمان زیادی را صرف جستجو در جداول می‌کند.
  • حتی برای یک کاربر هم این فرآیند طول می‌کشد.
۳. پردازش‌های سنگین سمت سرور (PHP/Python/Node.js)

اگر کدنویسی شما بهینه نباشد، برای رندر کردن یک صفحه ساده، پردازنده (CPU) سرور باید فعالیت زیادی انجام دهد.

• در وردپرس، استفاده از افزونه‌های سنگین مثل صفحه‌سازها (Elementor و …) یا افزونه‌های آمارگیر که مدام در حال نوشتن در دیتابیس هستند، حتی بدون ترافیک هم سایت را سنگین می‌کنند.
۴. بارگذاری فایل‌های حجیم و مسدودکننده (Render-Blocking)

سرعت سایت فقط پردازش سرور نیست، بلکه نحوه نمایش در مرورگر هم هست.

• فایل‌های CSS و JS حجیم: اگر قالب شما ده‌ها فایل CSS و JavaScript را همزمان فراخوانی کند، مرورگر تا زمان دانلود و پردازش آن‌ها، صفحه را سفید نگه می‌دارد.
  • فونت‌های سنگین: فراخوانی فونت‌های متعدد از منابع خارجی.
۵. عدم استفاده از کش موثر (Object Cache)

کش معمولی صفحات (Page Caching) خوب است، اما برای سایت‌های پویا کافی نیست. اگر دیتابیس شما مدام صدا زده می‌شود، جای خالی Redis یا Memcached (برای کش کردن اشیاء و کوئری‌ها) حس می‌شود که مستقیماً سرعت پردازش را بالا می‌برد.

۶. اسکریپت‌های ثالث (Third-party Scripts)

گاهی سایت شما سریع است، اما منتظر پاسخ از سایت‌های دیگر می‌ماند:

• اسکریپت چت آنلاین
  • کدهای آمارگیر (Analytics)
  • فونت‌های گوگل یا فونت‌آیکون‌ها

اگر این سرویس‌ها کند باشند یا در دسترس نباشند، لود سایت شما در مرورگر کاربر متوقف می‌شود.

چطور عیب‌یابی کنیم؟ (نقشه راه)
  1. تست با ابزارهای آنالیز: از GTmetrix یا PageSpeed Insights استفاده کنید و به بخش Waterfall Chart بروید. ببینید اولین ردیف (درخواست اصلی صفحه) چقدر طول می‌کشد. اگر بالای ۵۰۰ میلی‌ثانیه است، مشکل از سرور یا دیتابیس است.
  2. غیرفعال‌سازی موقت افزونه‌ها: تمام افزونه‌ها را غیرفعال کنید و با یک قالب پیش‌فرض تست کنید. اگر سرعت عالی شد، یعنی مشکل از کدنویسی یا افزونه‌های شماست.
  3. بررسی ورژن زبان برنامه‌نویسی: مطمئن شوید از آخرین ورژن پایدار (مثلاً PHP 8.x) استفاده می‌کنید. ورژن‌های قدیمی بسیار کندتر هستند.
  4. مانیتورینگ منابع هاست: در پنل هاست (Cpanel/DirectAdmin) بخش Resource Usage را ببینید. آیا با وجود ترافیک کم، مصرف CPU یا Entry Processes شما قرمز است؟ اگر بله، یک پردازش مخرب در پس‌زمینه دارید.
جمع‌بندی

کندی سایت در ترافیک پایین معمولاً نشان‌دهنده بهینه نبودن کدها، سنگین بودن قالب یا ضعف شدید زیرساخت هاست است. ترافیک بالا فقط باعث می‌شود این مشکلات به مرحله «از کار افتادن کامل سایت» برسند.

تصویر پروفایل
صرف نظر

پاسخ شما

سعی کنید یک پاسخ اساسی ارائه کنید. اگر می‌خواهید در مورد سؤال یا پاسخ نظر دهید، کافیست از ابزار نظردهی استفاده کنید. به خاطر داشته باشید که همیشه می‌توانید پاسخ‌های خود را اصلاح کنید - نیازی نیست یک سؤال را دوبار پاسخ دهید. همچنین رأی دادن را فراموش نکنید - این کار کمک می‌کند بهترین سؤال و جواب‌ها را انتخاب کنیم!

پست‌های مرتبط پاسخ‌ها بازدید فعالیت
1
مرداد 26
62
1
مرداد 26
161
1
شهریور 26
80
1
مرداد 26