۱۰ مزایا تفکر برانگیز چند وظیفه‌ای

چند وظیفه‌ای یعنی اینکه روی دو تا کار یا پروژه به طور همزمان کار کنیم و مدام بینشون جا به جا بشیم، به این امید که بتونیم تو زمان کمتر، کارهای بیشتری رو انجام بدیم.

تا به حال پیش اومده که همزمان با صحبت تلفنی به ایمیل‌هاتون جواب بدین یا به سرعت بین چند کار مختلف جا به جا بشین؟


این همون چند وظیفه‌ای است که خیلی از ما انجامش میدیم. اما فکر کرده‌اید که هنگام جا به جایی بین این کارها چه اتفاقی برای مغزتون می‌افته؟


در این مقاله، هم به مزایای مختلف چند وظیفه‌ای و هم به معایب اون می‌پردازیم.


اینکه بدونیم چند وظیفه‌ای باعث صرفه‌جویی در زمان میشه یا استرس و فشار ذهنی بیشتری رو بهمون تحمیل می‌کنه، به خصوص برای افراد حرفه‌ای در بعضی از صنایع، خیلی مهمه. شروع کنیم!

چند وظیفه‌ای چیست؟

چند وظیفه‌ای چیست؟


چند وظیفه‌ای یعنی اینکه روی دو تا کار یا پروژه به طور همزمان کار کنیم و مدام بینشون جا به جا بشیم، به این امید که بتونیم تو زمان کمتر، کارهای بیشتری رو انجام بدیم.


میتونه یه کار ساده باشه مثل چک کردن ایمیل‌ها همزمان با گوش دادن به یه پادکست آموزشی در مورد توسعه‌ی شغلی. اما از اون طرف ماجرا، می‌تونه شامل آماده کردن یه پرزنتِیشن همزمان با نوشتن متن همون پرزنتِیشن باشه – در حالی که همزمان داریم مقاله یه همکار رو ویرایش می‌کنیم، با یه مشتری تلفنی صحبت می‌کنیم، شبکه‌های اجتماعی شرکت رو چک می‌کنیم و با همکار بغلی هم گپ می‌زنیم! اوف!


حالا که فهم اولیه‌ای از مفهوم چند وظیفه‌ای پیدا کردین، بیایید تو این مقاله به مزایا و معایب این روش برای انجام دادن کارها بپردازیم.

مزایای چند وظیفه‌ای


چند وظیفه‌ای فراتر از انجام همزمان چند کاره، یه strategi (استراتژی) به حساب میاد که اگه به جا ازش استفاده بشه، می‌تونه فواید زیادی داشته باشه. تو این بخش، نگاهی می‌کنیم به ۱۰ تا از مزایای چند وظیفه‌ای:

صرفه‌جویی در زمان

۱. صرفه‌جویی در زمان


خب، مهم‌ترین دلیلی که افراد به دنبال مهارت پیدا کردن در چند وظیفه‌ای هستن، صرفه‌جویی در زمانه. موقعیت‌های زیادی وجود داره که انجام همزمان دو یا سه کار می‌تونه باعث افزایش کارایی بشه.


مثلاً یه مادر موقع آشپزی شام می‌تونه در حالی که منتظر جوش اومدن آب هست، کمی هم به تمیز کردن خونه برسه. غذا توی فر داره می‌پزه؟ خب اون موقع معمولاً ۲۰ تا ۴۰ دقیقه وقت خالی هست.


تو یه محیط کاری رو هم در نظر بگیرین، فرض کنید می‌خواین برین یه بخش دیگه یه یادداشتی رو بدین اما یه جلسه هم اون طرف ساختمونه. اگه یادداشت رو بردارین و یه سر کوچیک بزنین و اونو تحویل بدین، دیگه لازم نیست بعداً نگران انجام دادنش باشین.

۲. افزایش انعطاف‌پذیری


به زمانی فکر کنید که مجبور شدین خیلی سریع از یک کار به کار دیگه سوییچ کنین. اینجا جاییه که مزایای چند وظیفه‌ای به چشم میان. چند وظیفه‌ای فقط انجام همزمان چند کار نیست؛ بلکه به معنی افزایش انعطاف‌پذیریه. 


این توانایی انجام کارهای مختلف و جا به جا شدن بینشون، باعث میشه توی محیط کارتون انعطاف‌پذیرتر باشین. چه بخواد به یه درخواست ناگهانی مشتری جواب بدین، چه با مشکلات غیرمنتظره‌ای روبرو بشین، چند وظیفه‌ای مغزتون رو برای چابکی و واکنش‌پذیری تمرین میده.


۳. بهبود مدیریت زمان


چند وظیفه‌ای فراتر از انجام همزمان چند کاره. درواقع، یه جنبه‌ی ضروری از مدیریت زمان به حساب میاد. این یعنی یاد گرفتن اولویت‌بندی و سازماندهی مؤثر کارهای مختلف.


به این موضوع فکر کنید: وقتی چند وظیفه‌ای انجام میدین، دائماً در حال ارزیابی اهمیت هر کار هستین و تصمیم می‌گیرین که کدوم کار نیاز به توجه فوری داره و کدوم رو می‌شه عقب انداخت. این فرآیند، توانایی شما رو برای تخصیص درست زمان و منابعتون تقویت می‌کنه.


انجام همزمان چند کار فقط درباره‌ی به سرانجام رسوندن کارها نیست؛ بلکه درباره‌ی تسلط بر تکنیک‌های مدیریت زمانه. این به برقراری تعادل بین مسئولیت‌های مختلف برای افزایش بهره‌وری کمک می‌کنه.

۴. تقویت توانایی انطباق‌پذیری


تو دنیای پرشتاب امروزی، توانایی انطباق‌پذیری روز به روز باارزش‌تر میشه و چند وظیفه‌ای موثر می‌تونه این مهارت رو تقویت کنه.


چند وظیفه‌ای به معنی تمرین دادن مغزه تا به راحتی بین کارها جابه‌جا بشه و خودش رو به سرعت با چالش‌های جدید وفق بده.


این مهارت زمانی که تغییرات ناگهانی پیش میان، خیلی به کار میاد چون به شما اجازه می‌ده سریع و کارآمد واکنش نشون بدین.


جا‌به‌جا شدن منظم بین کارها، باعث میشه مغزتون چابک بمونه، اما در عین حال به زمان استراحت هم نیاز داره. مثلا اگه آدم صبح‌نشینی هستین، می‌تونین صبح زود یه دوره‌ی کوتاه چند وظیفه‌ای داشته باشین، بعد استراحت کنین و بعداً دوباره بعدازظهر یا عصر یه دوره‌ی دیگه انجام بدین.

افزایش بهره‌وری

۵. افزایش بهره‌وری


چند وظیفه‌ای می‌تونه به طور قابل توجهی باعث افزایش بهره‌وری (bahreh-vori) بشه، به خصوص برای کارهای کم‌اهمیت‌تر که نیاز به تمرکز کمتری دارن. با انجام کارهایی مثل گوش دادن به پادکست‌های آموزشی همزمان با مرتب کردن میز کارتون، می‌تونین به طور موثری بهره‌وری‌تون رو دو برابر کنین. این روش به خصوص برای کارهای روتین یا تکراری مفیده و بهتون کمک می‌کنه تا بهترین استفاده رو از زمانتون ببرین.


با ترکیب هوشمندانه‌ی اینجور کارها، نه تنها اون‌ها رو سریع‌تر انجام می‌دین، بلکه به زمان‌هایی که شاید در حالت عادی کم‌بازده باشن هم ارزش می‌دین. کلید استفاده از این افزایش بهره‌وری، انتخاب درست کارهایی هست که می‌خواین با هم انجام بدین – کارهایی که همدیگه رو تکمیل می‌کنن، نه اینکه برای جلب توجه شما رقابت کنن.

۶. تقویت مهارت حل مسئله


چند وظیفه‌ای، وقتی به طور مؤثر تمرین بشه، می‌تونه به طور قابل توجهی مهارت حل مسئله رو تقویت کنه.


با انجام همزمان چند کار، در اصل به مغزتون یه تمرین حسابی میدین و چابکی و انعطاف‌پذیریش رو بالا می‌برین. این فعالیت ذهنی بالا شبیه اینه که مغزتون رو روی دور تند بذارین، که باعث تقویت تصمیم‌گیری سریع و توانایی حل خلاقانه‌ی مشکلات میشه.


تو محیط‌های پر‌سرعت، چه تو محل کار و چه تو خونه، این توانایی برای وفق دادن خودتون به سرعت و واکنش نشون دادن به چالش‌های مختلف، بی‌ارزشه. ارزیابی و اولویت‌بندی مجدد مداوم کارها که با چند وظیفه‌ای همراهه، همچنین باعث پرورش ذهنی تیزتر و مقاوم‌تر میشه که آمادگی داره با خیال راحت به سراغ موقعیت‌های پیچیده بره.

۷. تقویت فعالیت ذهنی


چند وظیفه‌ای مثل یه ورزش پرانرژی برای مغزه عمل می‌کنه، تمرينات ذهنی که باعث می‌شه عملکردهای شناختی (shenakhti) شما به خوبی تنظیم و در بهترین حالت باشن. این ژیمناستیک ذهنی نه تنها چابکی ذهنی رو تقویت می‌کنه، بلکه به سلامت شناختی هم کمک می‌کنه، شبیه به همون‌طوری که ورزش بدنی، عضله‌ها رو قوی می‌کنه.


با جابه‌جایی منظم بین کارهای مختلف، مغز برای پردازش سریع‌تر و کارآمدتر اطلاعات آموزش می‌بینه، که باعث تقویت فرایندهای فکری سریع‌تر و بهبود تمرکز می‌شه. این تحریک مداوم برای تیز نگه داشتن ذهن و چابکی اون، به خصوص در محیط‌هایی که نیازمند انطباق‌پذیری سریع و تصمیم‌گیری آنی هستن، ضروریه.

۸. تقویت مجموعه‌ای از مهارت‌ها


چند وظیفه‌ای فقط یه راه برای انجام دادن کارها و تیک زدن اون‌ها نیست؛ بلکه یه روش پویا برای تقویت مجموعه‌ی گسترده‌ای از مهارت‌های حرفه‌ایه. وقتی درگیر چند فعالیت هستین، مثلاً همزمان که دارین یه گزارش رو می‌نویسین، بازی فوتبال بچه‌تون رو هم زیر نظر دارین، دارین فراتر از انجام همزمان کارها عمل می‌کنین.


این فرایند مجموعه‌ی متنوعی از مهارت‌ها رو تقویت می‌کنه، از پرورش تفکر تحلیلی و توانایی برنامه‌ریزی استراتژیک در محیط کار گرفته تا پرورش تکنیک‌های والدگریِ مراقب و پاسخگو. چنین سناریوهای چند وظیفه‌ای، زمینه‌ی پرباری رو برای تقویت مهارت‌های مختلف فراهم می‌کنن و باعث می‌شن تو جنبه‌های مختلف زندگی، انعطاف‌پذیرتر و همه‌جانبه‌تر باشین.


۹. تقویت یادگیری


چند وظیفه‌ای می‌تونه یه ابزار فوق‌العاده برای یادگیری باشه، خصوصاً وقتی با کارهای مختلفی توی حوزه‌های متفاوتی سر و کار دارین. این مثل اینه که یه بوفه‌ی دانش داشته باشین، جایی که می‌تونین انواع مختلف مهارت‌ها و اطلاعات رو امتحان کنین. این تنوع می‌تونه سرعت یادگیری شما رو بالا ببره.


با این حال، وقتی صحبت از درک عمیق موضوعات پیچیده می‌شه، بهتره سرعت رو کم کنین و روی یه موضوع به طور خاص تمرکز کنین. این روش به شما کمک می‌کنه تا اطلاعات رو به طور مؤثرتر جذب کنین و درک محکمی به دست بیارین.

برای مطالعه توصیه می‌شود: چگونه نظر دیگران را عوض کنیم؟

۱۰. پرورش خلاقیت


یادگیری اینکه چطور سریع بین کارها جابه‌جا بشین، می‌تونه یه محرک غیرمنتظره برای خلاقیت باشه. وقتی بین کارهای مختلف، به خصوص کارهایی که ماهیت کاملاً متفاوتی دارن، جا‌به‌جا می‌شین، مغزتون رو تشویق می‌کنه تا ارتباطات منحصربه‌فردی برقرار کنه و تفکر خلاقانه رو پرورش بده.


این فرایند با در معرض قرار دادن شما با یه بافت غنی از تجربیات و دیدگاه‌های مختلف، فرایندهای فکری شما رو گسترش می‌ده و در نتیجه، توانایی‌های خلاقانه‌ی شما رو غنی می‌کنه. رسیدگی به کارهای مختلف، مغز شما رو به چالش می‌کشه تا به مشکلات از زوایای مختلف نگاه کنه و در نهایت به راه‌حل‌های خلاقانه‌تر و دور از انتظاری برسه.

نتیجه‌گیری


در نهایت، چند وظیفه‌ای می‌تونه یه تیغ دولبه باشه. درسته که می‌تونه باعث افزایش بهره‌وری و انجام چند کار در زمان کمتر بشه، اما از طرف دیگه می‌تونه سرعت‌تون رو کم کنه، باعث کاهش بهره‌وری بشه و حتی احتمالاً باعث کسالت ذهنی و جسمی بشه.


فراموش نکنید: کلید استفاده‌ی مؤثر از چند وظیفه‌ای، تعادل هست. به محض اینکه احساس کردین عملکرد کاری‌تون داره پایین میاد، یا احساس سستی می‌کنین، سرعت‌تون رو کم کنین. یه استراحت از انجام همه‌ی کارها با هم داشته باشین. اگه نمی‌تونین لیست کارهاتون رو عقب بندازین، به انجام تک‌ تک کارها به ترتیب اهمیت برگردین. این کار به مغزتون زمان استراحت می‌ده.


شما موافق چند وظیفه‌ای هستین یا مخالف؟ نظراتتون رو توی بخش کامنت‌ها با ما به اشتراک بذارین.

منبع: careeraddict

مشاوره

شما فرصت دارید از مشاوره رایگان تسهیل گستر استفاده کنید.
۱۰ مزایا تفکر برانگیز چند وظیفه‌ای
تسهیل گستر, بابک شعبانی 1 مرداد 1403
اشتراک‌گذاری این پست
بایگانی

نسخه بومی سازی شده در پاسخ به نیاز کسب و کارهای ایرانی با پشتیبانی تسهیل گستر
کسب و کار الکترونیکی جامع و یکپارچه متناسب با نیاز شما را ایجاد می‌کنیم

وارد حساب کاربری شوید تا بتوانید نظر خود را ثبت کنید
پوشیدن لباس مناسب در محل کار: اهمیت، نکات و کدهای لباس
رعایت کردن کد لباس شرکت (یا انتخاب لباس‌های مناسب برای خود به عنوان یک فریلنسر) می‌تواند تأثیر بسزایی بر نحوه‌ی برداشت سایر حرفه‌ای‌ها و مشتریان از شما داشته باشد. در واقع، ظاهر افراد نقشی بسیار بیشتر از آنچه تصور می‌کنیم، در موفقیت شغلی ایفا می‌کند.
ارتباط با ما +
چت آنلاین
متأسفانه اعضای تیم پشتیبانی در دسترس نیستند. لطفاً بعداً مراجعه نمایید.متأسفانه اعضای تیم پشتیبانی در دسترس نیستند. لطفاً بعداً مراجعه نمایید.
متأسفانه اعضای تیم پشتیبانی در دسترس نیستند. لطفاً بعداً مراجعه نمایید.متأسفانه اعضای تیم پشتیبانی در دسترس نیستند. لطفاً بعداً مراجعه نمایید.
تماس با ما
دفتر تبریز: 041-51288000
دفتر تهران: 021-91012569
درخواست مشاوره یا دمو