علاقه به لباس در بین افراد مختلف، زمین تا آسمان فرق میکند. برخی افراد، از صحبت در مورد مد و خریدهای هیجانانگیز گرفته تا ست کردن لباسها و انتخاب استایل از روزها قبل، هیچ چیزی مانع آنها نمیشود تا همیشه ظاهری بینقص و مرتب داشته باشند.
در مقابل، گروه دیگری هر روز صبح با چالش «امروز چه بپوشم؟» روبرو هستند.
این مقاله به افرادی که در دسته دوم قرار میگیرند، یا حتی کسانی که بین این دو دسته هستند، کمک میکند تا درک بهتری از نحوه لباس پوشیدن در محیط کار به دست آورند. در این مقاله میخوانیم که چه نوع پوششی در محل کار مناسب یا نامناسب در نظر گرفته میشود و چگونه میتوان تصویری مطلوب از خود در محیط کار ارائه داد.
برای مطالعه توصیه میشود: ۱۰ چیزی که دپارتمانهای منابع انسانی واقعاً نمیخواهند شما بدانید
اهمیت لباس پوشیدن مناسب در محیط کار
رعایت کردن کد لباس شرکت (یا انتخاب لباسهای مناسب برای خود به عنوان یک فریلنسر) میتواند تأثیر بسزایی بر نحوهی برداشت سایر حرفهایها و مشتریان از شما داشته باشد. در واقع، ظاهر افراد نقشی بسیار بیشتر از آنچه تصور میکنیم، در موفقیت شغلی ایفا میکند.
جک کلی، مدیر ارشد استخدام، در مقالهای برای فوربس، تمامی موقعیتهایی را که در آنها ظاهر میتواند نقش تعیینکنندهای داشته باشد، خلاصه میکند: «افراد جذاب، احتمال بیشتری دارد که استخدام شوند، ارزیابیهای بهتری دریافت کنند و حقوق بیشتری بگیرند.»
احتمالاً دلیل این موضوع، «اثر هالهای» باشد؛ یک سوگیری شناختی که بر نحوهی تفسیر ما از اطلاعات بصری دیگران تأثیر میگذارد. برای مثال، زمانی که فردی ظاهری حرفهای دارد، ممکن است لباسهای مرتب و رفتار قاطع و آرام او را به معنای دارا بودن ویژگیهای بیشتری مانند هوش، قابل اعتماد بودن و صداقت در نظر بگیریم، حتی بدون داشتن هیچ مدرکی برای این فرضیهها.
برای مطالعه توصیه میشود: ۱۲ نشانه همکار سمی؛ چطور در محیط کار با او برخورد کنیم؟
چگونه برای محیط کار لباس مناسب بپوشیم؟
با اینکه هر شرکت و سمتی مجموعهی خاص خود را از الزامات دارد، اما همچنان برخی نکات کلی وجود دارند که با رعایت آنها میتوانید اطمینان حاصل کنید در محیط کارتان ظاهر حرفهای و درستی دارید.
برای مطالعه توصیه میشود: ۱۴ توصیه برای تقویت روحیه کارکنان
۱. دفترچه راهنمای کارمندان را بخوانید
اولین جایی که برای یافتن سرنخهایی در مورد لباسهای کاری خود باید به سراغ آن بروید، دفترچه راهنمای کارمندان یا قرارداد شماست. در آنجا باید بتوانید سیاست کد لباس شرکت را پیدا کنید که شما را به سمت درست هدایت میکند.
۲. در صورت ابهام، از مدیر خود در مورد کد لباس سوال کنید
با این حال، گاهی اوقات سیاستهای کد لباس مبهم هستند. ممکن است در دفترچه راهنمای کارمندان خود عباراتی مانند «همه کارکنان باید در همه حال لباس حرفه ای بپوشند» یا «لباس نامناسب تحمل نخواهد شد» را ببینید. در این صورت، بد نیست از مدیر خود بپرسید که تعریف آنها از «حرفهای» و «نامناسب» چیست!
۳. به لباس همکاران خود توجه کنید
وقتی کار جدیدی را شروع میکنید، توجه به لباس همکاران اطرافتان میتواند مفید باشد. به خاطر داشته باشید که لباسها ممکن است بسته به بخش شما کمی متفاوت باشند، بنابراین به نزدیکترین همکاران خود نگاه کنید؛ بدیهی است کسی که با مشتریان سروکار دارد، احتمالاً لباس متفاوتی نسبت به کسی میپوشد که تمام روز را پشت میز مینشیند.
برای مطالعه توصیه میشود: چگونه مجموعه مهارتهای خود را در ۱۰ مرحله ساده ارزیابی کنید
۴. لباسهای راحت انتخاب کنید
بله، شما میخواهید خوشتیپ به نظر برسید. اما همچنین میخواهید احساس راحتی کنید، زیرا حداقل هشت ساعت را با آن لباس سپری میکنید. پارچههایی که زبر، تنگ، غیرقابل تنفس یا برای شرایط کاری شما نامناسب هستند، کار کردن را برایتان سختتر میکنند.
۵. لباسهایی انتخاب کنید که معرف شخصیت شما باشند
علاوه بر راحتی، لباسهای شما باید تا حدی به شما اجازه دهند تا شخصیتتان را نشان دهید. برای مثال، احساس نکنید که فقط به خاطر اینکه اکثر همکارانتان کفش پاشنه بلند میپوشند، شما هم مجبور هستید این کار را انجام دهید. حفظ کمی از فردیت میتواند در احساس شما نسبت به کار تاثیر مثبتی داشته باشد.
برای مطالعه توصیه میشود: ۱۰ قانونی که در محل کار بدون اینکه متوجه شوید شکستهاید
۶. لباسهای خوشبرش انتخاب کنید
به بیان ساده، منظور ما این است که لباسهای شما نباید خیلی تنگ یا خیلی گشاد باشند. بنابراین، قبل از پوشیدن آن بلوز قدیمی که به تازگی پیدا کردهاید، آن را امتحان کنید: ببینید در حالت ایستادن، نشستن، خم شدن به جلو و بلند کردن دستها چگونه به نظر میرسد.
۷. به موهایتان توجه کنید
وقتی این همه انرژی صرف میکنید که لباس و کفش شما ظاهری آراسته برایتان به ارمغان بیاورد، به راحتی ممکن است موهایتان را فراموش کنید. اما اگر موهایتان مرتب و آراسته نباشد، حتی با لباس عالی، ظاهری غیرحرفهای پیدا میکنید.
۸. به بوی عطرتان دقت کنید
مهم نیست که کد لباس شرکت شما رسمی یا غیررسمی باشد؛ این قانون برای همه صدق میکند! در استفاده از عطر، ادوکلن، اسپری بدن و افترشیو زیادهروی نکنید. بوی تند هر عطری میتواند همکاران و مشتریان شما را اذیت کند.
برای مطالعه توصیه میشود: چگونه فریلنسر "Freelancer" شویم؟ (نحوه شروع کار فریلنسرینگ "Freelancing" در ۴ مرحله)
۹. از لباس و اکسسوریهای خیلی زرق و برقدار پرهیز کنید
درست شبیه به استفاده بیش از حد از عطر، نمیخواهید با درخشش بیش از حد اطرافیان را اذیت کنید. اگر میخواهید کمی به لباس خود جلوه دهید، نهایتاً یک یا دو مورد را انتخاب کنید که توجهها را جلب کند، مانند ساعت مچی، گردنبند یا شال.
۱۰. در صورت ابهام، سوال کنید
اگر احساس میکنید که سیاست کد لباس کارفرما به هر نحوی امنیت شما را در محل کار به خطر میاندازد، برای افراد دارای معلولیت، اعتقادات مذهبی یا بیان جنسیتی تیمتان سازگاری کمی قائل است، یا به نظر میرسد بین اعضای مختلف تیم به طور ناعادلانه اعمال میشود، حق دارید در مورد آن صحبت کنید.
لباس پوشیدن در محیط کار با توجه به کد لباس
گاه به گاه
احتمالا از همان لحظه مصاحبه، با کد لباس شرکت آشنا میشوید. اما بهتر است تنها به قدرت مشاهدهگری خود تکیه نکنید! بیایید کمی جزئیتر در مورد سه کد لباس اصلی صحبت کنیم.
در محیطهای کاری که کد لباس راحتی (casual) دارند، کارمندان میتوانند لباسهای راحت و در عین حال مناسب را برای پوشیدن انتخاب کنند. البته کلمه «مناسب» اینجا اهمیت زیادی دارد! استایل راحت به این معنا نیست که با لباسهای عجیب و غریب یا لباس شنا به محل کار بروید. باید همچنان ظاهری آراسته و حرفهای داشته باشید.
لباسهای راحتی نسبت به لباسهای رسمی که شامل پاپیون و کراوات میشوند، غیررسمیتر هستند. این استایل معمولا شامل شلوار جین، کتان، لباسهای تابستانی، تیشرت، پولو و سویشرت میشود. این لباسها شبیه لباسهایی هستند که برای دیدن مادربزرگ یا دوستان خانوادگی میپوشید: شیک اما راحت.
طبیعتا لباسهای اداری شما باید تمیز و بدون چروک باشند و پارگی، پرچ یا طرحهای زننده و نامناسب نداشته باشند.
از نظر کفش، کفشهای تخت مانند لوفر، کفش بالرین، چوک بوت و حتی برخی مدلهای کتانی مناسب هستند. اما اگر کتانی انتخاب میکنید، مطمئن شوید که تمیز و در شرایط خوبی باشد؛ از پوشیدن کتانیهای پاره یا کثیفی که برای باشگاه استفاده میکنید، خودداری کنید.
برای مطالعه توصیه میشود: نحوه برخورد با تبعیض در محیط کار
لباس پوشیدن در محیط کار با توجه به کد لباس: نیمه رسمی (Business Casual)
استایل نیمه رسمی نسبت به استایل راحت (casual) کمی رسمیتر است. در این نوع از کد لباس، کارفرما از شما انتظار دارد که برای نحوهی ارائه دادن خودتان کمی بیشتر فکر کنید، اما همچنان میتوانید تا حدودی غیررسمی لباس بپوشید.
شلوارهای پارچهای، کتان، کتهای دکمهدار، بلوزهای یقهدار از گزینههای رایج برای استایل نیمه رسمی هستند. بدون اینکه خیلی غیررسمی یا راحت به نظر برسد، مناسب است.
باز هم تاکید میکنیم که بهتر است از مدهای زودگذر مانند شلوار جین پاره یا کوتاه، تاپهای کوتاه با لبههای ناصاف، جلیقههای پر زرق و برق و غیره پرهیز کنید. اگر در انتخاب رنگ تردید دارید، به سراغ رنگهای مشکی، سفید، خاکستری و رنگهای خاکی (سبز زیتونی، سرمهای و زرشکی) بروید.
استفاده از اکسسوریهایی مانند کمربند و جواهرات ظریف میتواند استایل نیمه رسمی را شیکتر کند. کفشهایی مانند آکسفورد، وینگتیپ، چلسی بوت و کفش پاشنهدار هم برای این استایل مناسب هستند. در اکثر موارد، پوشیدن کتانیهای چرمی باکیفیت هم مشکلی ایجاد نمیکند؛ اگر کفشهای رسمی برایتان راحت نیستند (یا از نظر استایل آنها را نمیپسندید) میتوانید از این نوع کتانیها استفاده کنید.
برای مطالعه توصیه میشود: ۱۰ ترفند اثربخش به چشمآمدن در محل کار
لباس پوشیدن در محیط کار با توجه به کد لباس: رسمی (Business Formal)
در محیطهای کاری که کد لباس رسمی (Business Formal) دارند، باید با دقت بیشتری لباسهایتان را انتخاب کنید. از شما انتظار میرود هر روز مرتب و آمادهی رویارویی با هر چالشی باشید. هرچند لباس پوشیدن رسمی هر روز ممکن است کمی هزینهبر و نیازمند تلاش و برنامهریزی باشد، اما لباسهای اداری حرفهای میتوانند اعتماد به نفس و انگیزهی موفقیت را در شما افزایش دهند و همزمان اعتبار شما را در نظر دیگران بالا ببرند.
کت و شلوار، جلیقه، کراوات، دامن یا لباس اداری راسته و بلوزهای شیک، همگی جزو لباسهای مناسب برای این نوع از کد لباس هستند. کفشهای شما، چه آکسفورد، دربی، بروگ یا کفش پاشنهدار بدون پنجه باشند، باید کاملا تمیز و بدون لکه باشند. همینطور برای تمام اکسسوریهایی که استفاده میکنید، مثل ساعت مچی، دستبند یا گوشواره؛ آنها هم باید در شرایط عالی باشند.
احتمالا باید به موهایتان هم بیشتر توجه کنید. هرچند رنگهای عجیب مو، گوجهی (bun) نامرتب و ریشهای کمی آشفته در محیطهای کاری با کد لباس راحت قابل قبول هستند، اما اگر کارفرمای شما کد لباس رسمی را اجباری کرده است، باید موهایتان را مرتب و آراسته نگه دارید.
برای مطالعه توصیه میشود: فرآیند استخدام نیروی انسانی چیست؟
لباس پوشیدن در محیط کار با توجه به کد لباس: بدون محدودیت (Casual Friday)
برخی از شرکتها هیچ کد لباس مشخصی ندارند. در چنین مواقعی، بهترین راه برای سنجیدن شرایط، توجه به لباس پوشیدن همکاران است. همچنین میتوانید با مدیر خود صحبت کنید تا از استایل مناسب محیط کار مطمئن شوید. (نکته: اگر هیچ صحبتی از کد لباس نشده، احتمالا استایل محیط کار راحت است.)
زمانی که هیچ کد لباس خاصی وجود ندارد، یک قانون کلی این است که لباسهای مناسب کار را بپوشید که در آنها احساس راحتی میکنید. اما باز هم تاکید میکنیم که در این مورد هم باید معقول باشید. این یعنی از اشتباهات زیر اجتناب کنید:
- پوشیدن لباسهای نامناسب، لکهدار یا خراب
- پوشیدن کفشهای کهنه
- با ظاهری نامرتب سر کار آمدن (این شامل مو، ناخن و بهداشت کلی میشود)
برای مطالعه توصیه میشود: ۱۲ نکته طلایی در مدیریت منابع انسانی برای مدیران تازهکار
پیدا کردن لباس مناسب با فرم بدن شما
در دنیای مد، بدنها فرمهای مختلفی دارند! درسته که قرار نیست هر روز صبح برای رفتن به سر کار تبدیل به یک مدل حرفهای یا متخصص مد شوید، اما شناختن فرم بدنتان میتواند به شما در انتخاب لباسهای مناسب و خوش ایست کمک کند تا در محیط کار احساس اعتماد به نفس و راحتی بیشتری داشته باشید.
فرمهای بدن به دستههای زیر تقسیم میشوند:
- مستطیلی
- گرد، بیضی یا سیب
- مثلثاتی
- وارونه مثلثاتی یا گلابی
- ساعت شنی
- ذوذقهای
با توجه به فرم بدنتان، شاید بخواهید لباسهایی را انتخاب کنید که با برجسته کردن برخی ویژگیها و کمرنگ کردن برخی دیگر، حس تعادل کلی را ایجاد کنند. برای مثال، اگر میانتنهی بزرگتر و شانههای باریکتری دارید، یک کت تکدوزهی خوش برش میتواند بالاتنهی شما را برجستهتر و خوشفرمتر نشان دهد و در عین حال روی کمرتان تأکید کند تا ظاهری زیباتر و متناسبتر داشته باشید.
برای مطالعه توصیه میشود: ۴ گام ساده برای ایجاد یک محیط کاری مطلوب
نکات کلیدی برای لباس پوشیدن در محیط کار
لباس پوشیدن برای محل کار میتواند برای برخی یک چالش لذتبخش باشد، در حالی که برای برخی دیگر انتخاب لباس هر روزه به نظر پیچیده میرسد.
از آنجایی که حضور شما در این مطلب نشان میدهد احتمالا جزو گروه دوم هستید، بیایید نکات اصلیای که در این مقاله به آنها اشاره کردیم را مرور کنیم:
سه نوع اصلی از کد لباس اداری وجود دارد: راحت (casual)، نیمه رسمی (business casual) و رسمی (business formal).
زیر پا گذاشتن قوانین کد لباس کارفرما میتواند منجر به اخطار، فرستاده شدن به خانه و حتی اخراج شود.
انتخاب لباسهایی که در آنها احساس راحتی و اعتماد به نفس میکنید، میتواند تأثیر مثبتی بر بهرهوری و روحیهی شما داشته باشد.
رنگهای خنثی مانند衬衫های سفید و کت و شلوار سرمهای، محبوبترین رنگها در دستهی لباسهای رسمی کار هستند.
با اینکه سیاستهای کد لباس بدون در نظر گرفتن جنسیت میتوانند محیط کاری فراگیرتری را ایجاد کنند، اما هنوز هم همهی کارفرماها این سیاستها را اتخاذ نکردهاند.
امیدواریم که توضیحات ما در مورد انواع اصلی کد لباس و راهنمای استایل برای شما مفید بوده و الهامبخشتان باشد! آیا نکته یا توصیهای برای اضافه کردن دارید؟ در بخش نظرات برای ما بنویسید و به ما اطلاع دهید.
منبع: careeraddict